• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar hareketli BİLAL DOĞAN

Piyasalar hareketli

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.07.2011, 00:00
Cuma günü uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisine yönelik olumsuz açıklamalarının etkisiyle, birkaç gündür satıcılı seyir izleyen İMKB'deki kayıplar, TL'deki değer kaybının hızlandırdığı satışlarla yüzde 2'yi aştı. Zaten cari açık, kredi büyümesi gibi problemler vardı. Babacan'ın Avrupa ile ilgili yeniden kriz çıkabileceği yönündeki önceki açıklaması ile Fitch'in açıklamaları da gerginliği artırmıştı. Dövizdeki hareket ise satışların iyice hızlanmasına neden oldu. 59 bin 560'a kadar inen endeks, günü ise yüzde 1.77'lik düşüşle 59 bin 802'den tamamladı. Önümüzdeki hafta, yine dış piyasalar belirleyici olacak. Bu arada pazartesi günü Merkez Bankası Temmuz ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak, Perşembe günü Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak. Cuma günü ise, TÜİK Haziran ayı dış ticaret istatistikleri izlenecek. Özellikle ABD ve Avrupa borç krizi ile doların seyri önemli olacak.

FAİZLER DÜŞTÜ

Cuma günü, Merkez Bankası'nın gevşek para politikalarını ön plana çıkaran açıklamalarının ardından, TL'de sepet bazında değer kaybı sürdü.
Küresel piyasalarda Yunanistan'ı kurtarma paketiyle artan risk iştahının da desteğiyle gösterge faiz 2.5 ayın en düşük seviyesinde, yüzde 8.50 bileşiğin hemen üzerinde seyretti. Tahvil-bono piyasasında spot kapanışta yüzde 8.78 valörlüde yüzde 8.69 olan 15 Mayıs 2013 itfalı yeni göstergede tahvilde bileşik faiz piyasada yüzde 8.60 /8.55 seviyesindeydi. Yeni gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 8.53 bileşik seviyesine kadar gerileyerek 12 Mayıs'tan beri en düşük seviyesini test etti. Önümüzdeki hafta dışarıdaki risk iştahı belirleyici olmaya devam edecek. Bono tarafında yabancı girişleri olura yüzde 8.50 bileşik test edebilir. Burada da kalıcılık beklenmemeli diye düşünüyorum. Yüzde 8.50'nin hemen üzerinde yaz aylarını tamamlarız. Küresel piyasalarda bozulma yaşanmazsa, bono piyasasına girişlerin devam edeceğini düşünüyorum. Gösterge tahvilde yüzde 8.50 - yüzde 8.70 bileşik bandının yeni işlem bandı olmasını bekliyorum.

DÖVİZDE ZİRVE

Cuma günü TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden ayrışmaya devam ederken, dolar/TL 1.69'u, döviz sepeti yeni tarihi zirve olan 2.06'nın da üzerini test etti. Bankacılar yükselişleri durduracak net bir gelişme görmüyor. Piyasada yeni satıcı olmadığı için TL'de değer kaybı devam ediyor. Bunun durması için ise yeni giriş gerekiyor. Kurumsalların da dolar alımlarını sürdürdüğü göz önüne alınırsa, şu anda piyasayı rahatlatacak yeni bir gelişme yok. Dolar günü 1.6960 TL'den euro ise 2.4310 TL'den kapadı. Önümüzdeki hafta Merkez Bankası'nın ihale miktarını 10 milyon dolar kesmesi olumlu olabileceği düşünülüyor. Bence artık ihalelerin tamamen kaldırılması gerekiyor. Bunu en kısa sürede görebiliriz.
Önümüzdeki dönem için bakınca bu kayıpların önünü kesecek bir tek Merkez Bankası'nın hareketlerini görüyoruz ki, o da kalıcı olmayabilir. Piyasada hareketler hız kazandığı zaman ise likiditenin tek taraflı olarak zaman zaman kaybolduğunu görüyoruz. Önümüzdeki hafta Dolar-TL de 1.6500 - 1.700 geniş fiyat aralığında volatilitenin devam etmesi bekleniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA