• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merkez Bankası belirleyici BİLAL DOĞAN

Merkez Bankası belirleyici

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.10.2011, 00:00
BORSA: IMKB alıcılı açılışın ardından satış baskısı ile karşılaşarak gevşedi. Yurtiçinde büyüme beklentilerinin olumsuz etkisi ve bankacılık sektörüne gelen satışlarla satış baskısı gözlenirken, ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi beklendi. Yurtdısı gelişmeler yakından takip edilirken, yurtiçinde TCMB'nin aldığı kararlar ve yansımaları yakından izlendi. İlk seansta en yüksek 57 bin 724 puanı gören bileşik endeks, bir miktar satışla 57.000 bölgesine gevşedi. İkinci seansta artan satış baskısı ile 56 bin 500 civarına sarkan IMKB 100 endeksi 57.000 bölgesinde tutunma cabasına girdi ve günü kapanışa doğru gelen tepki alımları ile 57338.78 puandan (yüzde 0.19) 110 puan artıda tamamladı.

DIŞ KAYGILAR
Bu hafta daha çok dışarıya bağlı hareketlerin olacağını tahmin ediyorum. Bu hafta açıklanacak sanayi üretimi verileri de önemli olacak. Salı günü cari açık datası var. IMKB tarafında bu datanın da etkili olduğunu görebiliriz. Dış kaynaklı kaygılar azalmaya başlarsa, Türkiye'nin kredi notu ile ilgili artırım beklentileri de yeniden gündeme gelebilir. Ancak fiyatlarda aşırı satma gerilemeye başladı. Bu da bu hafta dışarıya bağlı olarak tepki hareketlerinin oluşabileceğini gösteriyor. Olası tepki hareketlerinde, 58.000 bölgesine doğru tepki beklenebilir.
FAİZ: Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 8.48, valörlüde yüzde 8.44, son işlemlerde ise yüzde 8.37 seviyesinde olan gösterge faiz, cuma yatay bir seyir izledi ve gün içinde yüzde 8.30/8.36 seviyesindeydi. Bono da ilk işlemlerde yüzde 8.37 seviyesinden işlem oldu. Lokaller satış tarafında ancak uzun vadeli tahvillerde yabancı alımlar gözlendi. Bu nedenle de dengeli yatay seyir gördük. Gösterge tahvil günü ve haftayı yüzde 8.34 bileşikten kaparken bu gün valörlü işlemlerde yüzde 8.38 seviyesi gözleniyor.
Hazine, 11 Ekim Salı günü yarın iki ihale düzenleyecek. Bu hafta haber ve veri trafiğine göre gösterge faizin yüzde 8.30-8.40 bant aralığında işlem görmesi bekleniyor. Piyasada yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Yabancıların tavrı önemli görülürken, lokallerin satış tarafında olması dikkat çekiyor. Kısa vadede olumlu bir gelişme olması durumunda yüzde 8 altına gevşeme olabileceği, aksi durumda ise tekrar yüzde 9'a doğru satış baskısı ile yönelme görülebileceğinin altını çizebilirim.
DÖVİZ: Dövizde TCMB kararlarının etkisiyle düşüş eğilimine girildiği gözlenirken, 1.84 seviyelerinde güçlü bir destek gözleniyor. Yurtiçi döviz piyasasında haftanın başında 1.9000 seviyesinin üzerine çıkan dolar/TL kurunun TCMB'nin attığı adımlar sonrasında, diğer gelişmekte olan piyasalarla birlikte yeniden değerlenme sürecine girdiğini hatırlatarak, 'baktığımızda TCMB'nin son 3 günde açıkladığı yüksek miktarlı döviz satım ihalelerinin piyasayı yükselişleri satış fırsatı haline getiren bir duruma getirdiğini görüyoruz.' TCMB tutarı en fazla 750 milyon dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde 350 milyon dolar sattı. Dolar günü 1.8400 TL'den euro da 2.4810 TL'den kapadı.
Euro/dolar paritesi belirleyici olmaya devam edecek. TCMB'nin müdahalesi ile gevşeyen kurda aşağı yönlü hareketin devam edebilmesi müdahalenin ve yurtdışı piyasaların seyrine bağlı. Kısa vadede bu müdahaleler kur üzerinde etkili olsa da kurun orta vadede global gelişmelerin etkisiyle hareket edeceği düşünülüyorum. Bu nedenle kurda TCMB'nin şu anki proaktif müdahalelerinin durduğu ya da yavaşladığı yerlerden yeniden pozisyon alınabileceği söyleyebilirim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA