• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yurtdışı piyasalar toparlanıyor BİLAL DOĞAN

Yurtdışı piyasalar toparlanıyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.01.2012, 00:00
Geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın borç takasında anlaşmaya yaklaşıldığı yönündeki işaretler ve açıklanan ABD işsizlik maaşı başvurularının son dört yılın en düşük düzeyine yaklaşmasının global piyasalarda yarattığı iyimserlikle pozitif başlayan İMKB, gün içinde de yatırımcıların iyimserliğini korumasıyla 55 bindeki direnç seviyesini test etti. Ancak bu seviyede tutunamadı. İMKB -100 Endeksi yüzde 0.51 yükselişle 54 bin 888.55 puanla kapandı.
Piyasalarda iyimserliğin korunduğunu söyleyebilirim. Endeks 54-55 bin dar bandında gedip geliyor. Yurtdışındaki iyimserlik İMKB'nin betasının yüksek olması nedeniyle bize daha fazla yükseliş olarak yansıyor. Yunanistan konusundaki görüşmelerin sonucu bundan sonraki seyirde belirleyici olacak. Hafta sonunda bir çerçeve anlaşması imzalanması iyimser havanın sürmesini beraberinde getirecek. Olmazsa kısa vadede 50 bin seviyelerine doğru çekilme görülebilir. Avrupa borsaları son 5.5 ayın en yüksek seviyelerine ulaşmalarının ardından, geçtiğimiz hafta teknik seviyelerden gelen satışlarla hafif negatif seyretti.

FAİZ OLUMLU

Geçtiğimiz haftalarda, fonlamasının neredeyse tamamını yüzde 12'den sağlayan Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkılaştırmanın bir kısmını geri çekerek, bir haftadır yeniden yüzde 5.75 seviyesinden fonlama sağlamasıyla birlikte, kısa vadeli tahvillerde geçen hafta başlayan alımlar sürdü. Piyasada özellikle de kısa vadeli tahvillere yabancı girişleri görüldü. Hazine'nin düzenlediği ihaleler de oldukça başarılıydı. Böylece yüzde 10.5 gerileyen bileşikler günü ve haftayı yüzde 10.63 seviyesinden haftayı tamamladı.
Önümüzdeki hafta Merkez Bankası'nın PPK toplantısı var. Bu toplantıda bankanın faizlerde bir değişiklik yapması beklenmiyor. Ayrıca haftaya Ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranları açıklanacak. Hazine de ihalelerine devam edecek. Yunanistan'ın borç takası konusunda bir anlaşmaya varılması ve bunun piyasaları tatmin etmesi halinde küresel piyasalardaki olumlu havanın kısa vadede devam etmesi beklenebilir. Merkez Bankası'nın da piyasayı miktar ihaleleriyle fonlamaya devam edeceğini ve bunun kısa vadeli faizleri olumlu etkilemeye devam edeceğini tahmin ediyorum.

DOLAR SAKİN

Euro/dolar haftanın son işlem gününde kar realizasyonlarına bağlı olarak gerilerken, sakin bir seyir izleyen dolar/TL paritedeki harekete sınırlı tepki vererek dar bantta hareket etti. Euro, kısa pozisyonların kapatılmasına bağlı olarak son günlerdeki yükselişinin ardından gerçekleşen kar realizasyonu nedeniyle dolar karşısında geriledi. Yunanistan'ın tahvil takası görüşmelerinde sonuca ulaşacağı yönündeki temkinli beklenti euroya destek sağlayabilir. Dolar haftayı 1.8275 TL den, euro ise 2.3630 TL'den kapattı. Dolar/TL'de uzun süredir görülen yükseliş trendinin durduğunu söyleyebilirim. Yükseliş trendinin bozulması aşağı hareket beklentilerini artırıyor. Dolar/TL'de orta vadede düşüş beklesek de kısa vadede Merkez Bankası'nın TL fonlama maliyetlerini kısmen aşağı çekmesi ve yurtiçi kurumsal talepte olası artış nedeniyle yatay bir seyir görebiliriz. Öte yandan eurodaki kısmi toparlanma potansiyeli sepet bazında TL'nin düşüş eğilimini sınırlıyor. Piyasada kurda düşüş eğilimi devam ederse ilk hedef 1.80 TL düzeyini gösteriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA