• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar düşmeye devam ediyor BİLAL DOĞAN

Dolar düşmeye devam ediyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.01.2012, 00:00
FED'in yarattığı olumlu hava, dışarda bir miktar kar satışının durmasına neden olsa da, İMKB satışları karşılamayı başardı.
Cuma gününe piyasalardaki satışların etkisinde kar satışları ile başlayan endeks, gelen kar satışlarını 56 bin 500 seviyelerinin üzerinde karşıladı. Kar satışlarının karşılanması ile bu seviyelerde tekrar yönünü yukarı çeviren İMKB-100 Endeksi, haftayı 57 bin üstünde kapamayı başardı. Gün içinde en yüksek 57 bin 496 seviyesini gören endeks, en düşük 56 bin 811 puanı gördüğü günde dış piyasalardan ayrışmayı başararak, 57 bin üstünde akımlarını güçlendirdi ve günü 398 puanlık yükseliş, 0.70 oranında değer artışıyla 57 bin 356.72 puan seviyesinden kapattı. Bu hafta yurtiçinde önemli bir veri akışı var. Dışarıda ise Yunanistan belirleyici olacak. Olumlu olabilecek her gelişmenin İMKB'de iştahın daha da artmasında etken olacağını öngörebilirim. Uzmanlar, endeksin 57 bin 400 ana direnç seviyesi üzerinde güçlenebilmesi durumunda, yükselişte 58 bin 350 ara direnç seviyesinin hedefli ivmeleneceğini öngörüyorlar. Kar satışlarının karşılanması durumunda ise daha farklı hedeflerin konuşulabileceğini belirtebiliriz.

FAİZDE PARALEL SEYİR

Küresel piyasalardaki düzelme ve risk iştahındaki artışla birlikte Türkiye'ye yönelik yabancı fon girişi sürüyor. Faiz, haftanın son işlem gününde paralel seyir izledi. Bileşik faizlerin tek hanede güçlendiği gözlendi. Tahvil-bono piyasasında önceki gün spot kapanışta, ortalama yüzde 9.85 valörlüde yüzde 9.72 seviyesinde olan 4 Aralık 2013 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü kapanışını yüzde 9.63 seviyesinden yaptı. Bu hafta hafta valörlü işlemlerde ise 9.55 seviyesine kadar gevşeme gözleniyor.
Bu hafta Aralık ayı dış ticaret verileri ve Ocak ayı enflasyonu açıklanacak. Ocak ayı enflasyonunda ise tüketici fiyatlarında yıllık bazda yüzde 10'un üzerindeki fiyat artış oranının devam edeceği bekleniyor. Eflasyonda piyasa beklentilerinden fazla sapma olmaması halinde, gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.4-10 aralığında seyir izleyebileceğini öngörebiliriz. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın elindeki esnekliği hemen bırakmak istemeyeceğini düşünüyorum. Yani faiz koridoru hayatımızda olmaya devam edecek.

KURLAR GERİLEDİ

ABD Merkez Bankası'nın (FED) politika faizini 2014 sonuna kadar sabit tutacağı ve ek destek sağlamaya hazır olduğunu açıklamasının Cuma günü getirdiği küresel iyimserlikte kurlar sert geriledi. Haftanın son işlem gününde ise dış piyasalardaki gelişmelere paralel bir seyir izlendi.
1.78'in altını denediği günde, bir miktar alımla 1.78'in üstünde yatay bir seyre oturan kurun, günün geri kalanında yatay seyir izlediği, euro/dolar paritesini takip ettiği gözlendi. Parite ise 1.31'in üstünde güçlenme çabası gösterdi. Dolar günü 1.7840 TL'den, euro da 2.3390 TL'den kapattı. Bu hafta yurtiçi piyasalardaki kur hareketlerinin yine daha çok küresel piyasalardaki gelişmelere göre yön bulması bekleniyor.
Yunanistan'ın borçlarının silinmesine ilişkin özel kreditörlerle bir anlaşma sağlanması halinde küresel piyasaların olumlu etkilenmesi ve kısa vadede euronun değer kazanmasının mümkün olduğunu belirtiliyor.
Dolar/TL paritesinde 1.75-1.80 aralığındaki hareketin devam edeceğini tahmin ediyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA