• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar dışarıya endeksli BİLAL DOĞAN

Piyasalar dışarıya endeksli

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.02.2012, 00:00
Yunanistan'da ikinci kurtarma paketi için gereken reformlar ve mali tedbirler üzerinde uzlaşı sağlanmasının ardından, hükümetin, koalisyondaki bir partinin tedbirlere destek olamayacağını açıklamasıyla hisse senedi piyasalarına satışlar geldi. İçeride ise, dördüncü çeyrek net karı beklentilerinin altında kalan Akbank hisselerindeki satışlar İMKB'yi 60 bin puanın aşağısına çekti. İMKB 100 Endeksi, günü yüzde 1.38 düşüşle 59 bin 332.11 puandan tamamlarken, bankacılık endeksi yüzde 2.19 değer kaybetti.
60 bin seviyeleri psikolojik bir nokta olarak görülüyor. 60 binin üstüne hızla gelinmesi, sonrasında bir miktar düzeltme yaşanmasının normal olduğunu düşünebiliriz. Yunanistan ile ilgili tedirginliklerin yeniden ön plana çıkması ve uzun bir sürece işaret etmesi, ayrıca yurtiçinde MİT ile ilgili tedirginlikler ve dışarıda Suriye ile ilgili gelişmeler yakından izlenecek. Endeks 60 binin üzerinde kalabilirse, önümüzdeki günlerde bir kez daha 61 bin 500-62 bin 500 bölgesi denenebilir. Ancak gerek içeride gerekse dışarıdaki beklentiler kuvvetli direnç bölgesinin aşılmasının daha zor bir olasılık olduğunu gösteriyor.

FAİZ YÜKSELDİ

4 Aralık 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.43 seviyesindeydi. Gösterge faiz yüzde 9.50'ye kadar yükseldikten sonra, son işlemlerde yüzde 9.46'ya indi. Bu haftaki yüklü ihaleler öncesinde faiz tarafında yükseliş eğilimi gördük, ancak bu yükselişte esas neden Yunanistan'a yönelik gelişmeler oldu. Piyasada her yükseliş eğiliminin zaman zaman alım fırsatı da yarattığı olabiliyor.
Bu hafta faiz hareketleri, yurtiçinde cari açık ve hazine ihaleleri küresel piyasalar tarafında ise Yunanistan konusundaki gelişmelere odaklanacak. Faizde hazine ihalelerinin yaratabileceği baskıyla birlikte önemli bir değişim beklenmiyor. Bu çerçevede gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.20-yüzde 9.50 aralığında dalgalanacağı tahmin ediyorum. Hazine bu hafta biri gösterge tahvil olmak üzere beş tahvil ihalesi yapacak.

DOLARDAKİ DRURUM

Yunanistan sağ parti liderinin kurtarma paketi üzerinde varılan anlaşmayı desteklemeyeceğini açıklamasının ardından euro, dolar karşısında 1.3851'e kadar geriledi. Euro /dolardaki gerilemeye paralel dolar /TL cuma günü 1.7697 seviyesine kadar yükseldi. Ardından bir miktar toparlanma olsa da Yunanistan gerginliği piyasada gündemi meşgul etti. Parite cuma günü saat 17.30 itibariyle 1.3190 seviyelerindeydi. Dolar, günü ve haftayı 1.7655 TL'den euro ise 2.3285 TL'den kapadı.
Kar tarafında Yunanistan konusundaki anlaşmanın Yunan meclisinde de onaylanmasını, yardımının AB/IMF tarafından serbest bırakılması halinde küresel piyasalardaki risk iştahının artmasını, bunun da kurda hafif bir düşüşe yol açmasını ve dolar/ TL paritesinin 1.73-1.79 arlığında dalgalanması bekliyorum. Piyasalardaki hareketlerin bir noktadan sonra mutlu etmekten çok tedirgin etmeye başladığını ve hiç sebep yokken, düzeltme hareketlenin kartopu etkisi yaratabileceğini düşünüyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA