• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar hassaslaştı BİLAL DOĞAN

Piyasalar hassaslaştı

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.03.2012, 00:00
İMKB, geçtiğimiz hafta alım ağırlıklı yatay seyrin ardından bir miktar kar satışı ile karşılaştı. Cuma günü, İMKB, ABD'de tarım dışı istihdam verileri öncesinde hacimsiz ve temkinli bir seyir izleyen yurtdışı piyasalara paralel hareket etti. ABD tarım dışı rakamlarının ardından, yurtdışında toparlanma gözlense de İMKB'nin yurtiçinde petrol fiyatları ve dolar /TL kurundaki seyrin etkisiyle bir miktar olumsuz ayrıştığı görüldü. İMKB 100 Endeksi cuma günü ikinci yarıda bir süre 59 bin 500 -59 bin 750 aralığında sıkışık seyir izledi. Kapanışa doğru satışların artması ile 59 bin 101 puana kadar gevşeyen endeks günü 59 bin 280.43 puan ile (Yüzde 0.66 değer kaybetti. 280.24 puanda düştü.) tamamladı.
ABD Dow Jones Endeksi'nin seyri İMKB açısından önemli olacak. Dow Jones Endeksi 12 bin 750 seviyesine kadar düştü. Ancak burada tepki hareketi ile karşılaştı. İMKB'deki mevcut seyrin nedeni de aslında Dow Jones Endeksi muhtemelen önce Dow Jones yönünü belirleyecek ve biz de bu yönü takip edeceğiz. Fakat İMKB'nin petrol fiyatlarına bağlı olarak yurtdışından daha olumsuz seyretme ihtimali var. Mevcut siyasi durum da sürecek gibi duruyor, yurtdışından görece olumsuz seyir izleyebilir.

FAİZDE YATAY SEYİR

Cuma günü en düşük yüzde 9.10 seviyesine kadar gerileyen spot, kapanışta ortalama yüzde 9.20 oldu. Şon işlemlerde yüzde 9.15 seviyesinde olan 5 Mart 2014 itfalı yeni gösterge tahvilin bileşik faizi cuma günü ilk işlemlerde yüzde 9.19 /9.16 seviyesindeydi. Ardından alternatif piyasaların yakından takip edildiği gözlenirken, kapanış 9.17 seviyesinden oldu. Bugün valörlü işlemlerde yatay seyir gözlenebilir. Yunan tahvil takasına katılım oranı iyi. Tüm kağıt alıcılı açıldı, özellikle yeni ve eski gösterge kağıtlara talep oldu. Fakat uzun sürmedi. Bu hafta Hazine'nin 5 yıl vadeli ihalesi yakından izlenecek.
Son iki işlem gününden gelen alımlar sonrası bir miktar kar satışı gözlenecek.
Öte yandan perşembe günü beklentilerin altında gelen sanayi üretim verisinin TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini güçlendirdiği beklentilerin de faiz tarafına destek verebileceği öngörülüyor. Kısa vadede yüzde 9 seviyesinin altı zor görülüyor. Çok güçlü bir alım gelmesi lazım, onun için de olumlu bir haber etkili olur.

DOLARDA DURUM

Yunanistan tahvil takasına katılımın yüksek olmasına karşın bu beklentinin fiyatlara daha önce yansımış olması, CAC yani ortak eylem şartları adı verilen düzenlemelerin çalıştırarak CDS'leri tetikleme olasılığı bulunması nedeniyle dolar /TL'de ciddi bir tepki görülmedi. Cuma öğleden sonra ABD'den açıklanan tarım dışı istihdamın beklentilerin üstünde gelmesi ise dolara bir miktar destek oldu. Parite 1.31 seviyesine gevşeme görünce içerde kur 1.78 üstüne geldi. Dolar günü 1.7840 TL'den, euro da 2.3340 TL'den kapadı. Euro /dolar paritesi 1.3110 seviyelerindeydi.
Yunanistandan gelecek haberler bir süre daha piyasalar tarafından yakından izlenmeye devam edilecek. Tahvil takası sonuçlarının ardından euro/dolar da aşağı hareket gördük.
ABD'den veriler iyi geliyor. Bu hafta hem iç gündem hem veri akışı hem de dışarıdan yapıyan her açıklama önemli olacak. Kurumsal müşteri tarafından ve yabancılardan bir miktar çıkış olacak. Dolar /TL de aşağıda 1.7720, yukarıda ise 1.7840-1.80 seviyeleri önemli.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA