• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolarda düşüş devam eder BİLAL DOĞAN

Dolarda düşüş devam eder

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.03.2012, 00:00
İstisnai gün ilan edildiğinde güçlü duran İMKB, haftanın son iş gününde aynı gücü sergileyemedi. ABD vadeli endekslerinin hafif şekilde artıya dönmesinin ardından, Avrupa'da da hisse senedi piyasalarının yeni güne yükselişle başlayacağı beklentisi İMKB'nin açılışında etkili oldu. Sorunlu ülke borsaları başta olmak üzere Avrupa'daki kar satışları yurtiçine de yansıdı. Cuma günü ilk seansta en yüksek 61 bin 702 puanı gören Bileşik Endeks, kar satışlarının etkisiyle 61 bin 500 bölgesine yöneldi. İkinci yarıda artan satış baskısıyla en düşük 61 bin 248 puanı gören endeks, yeniden 61 bin 500 seviyesinde tutunma çabasına girdi. Endeks günü ise 369 puanlık kayıpla 61 bin 417 puandan tamamladı. Yurtdışı piyasalardaki satıcılı seyir hız kazanırsa İMKB de Merkez Bankası'nın bu politikasına karşı daha fazla direnç sergileyemeyecektir. Yaşanan hızlı yükselişin ardından bu tür yatay hareketleri ve sınırlı geri çekilmeleri olağan karşılamak mümkün.
Geri çekilmenin yakın desteklerle sınırlı kalması olumlu seyrin devamına işaret. 61 bin 750/500 bandındaki desteğin aşağı kırılması durumunda ancak zayıflamanın bir miktar belirginleşebileceğini düşünüyorum. Aynı şekilde endeksin yukarı yönde de sıkışık seyirden kurtulabilmesi için 62 bin 500/800 bandını geçebilmesi gerekiyor.

FAİZ YÜKSELDİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) geleneksel yöntemle bir hafta vadeli gün içi ve bir aylık repo ihalesi açmasının ardından gösterge faiz yükseldi. TCMB'nin miktar yöntemli ihale açmaması ve aylık repo ihalesinde tutarı azaltmasıyla TL likiditesini kısmaya devam ettiğini ve buna bağlı olarak gösterge faizin yükseldiğini söyleyebiliriz. TCMB'nin açtığı geleneksel yöntemli gün içi repo ihalesinde de yüzde 5.75'in üzerinde bir faizden fonlama yapacak. Fonlama maliyetlerinin yükselmesiyle bono faizleri de yükseliyor. İhale sonrasında 26 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye olarak yüzde 9.78'e kadar yükselen bileşikler günü yüzde 9.76'dan tamamladı.
TCMB'nin Mart ayı PPK toplantısında gecelik borçlanma ve politika faizleri ile TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında bir değişiklik beklenmiyor. Piyasa için önemli olan yüzde 5.75 seviyesinden fonlama yapılıp yapılmayacağıydı. Uzun vadeli kağıtlar istisnai gün uygulamasının başladığı günden beri oldukça iyi performans gösteriyor. Bunun nedeni ise enflasyonla mücadeleye öncelik verilmesi. Yani enflasyon uygulanan bu politika ile istenen seviyeye beklenenden daha çabuk şekilde inecek.

DÖVİZ GERİLEDİ
İstisnai gün uygulamasına devam eden Merkez Bankası'nın geleneksel repo ihaleleri sonrasında dolar kuru ve döviz sepeti geriledi. TCMB'nin haftalık vadede miktar yöntemi ile repo ihalesi açmamasının ardından 1.8055 seviyesindeki dolar /TL 1.7973 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar 1.80'lere çıktı. TCMB, TL'yi kuvvetli tutmak için elinden geleni yapıyor. Dolar/TL için aşağıda ilk olarak 1.7930-1.7950 seviyeleri önemli. TCMB'nin bu adımları nereye kadar sürdüreceğini kestirmek zor ama en azından gelecek haftaki PPK toplantısına kadar TL'yi sıkı tutabilir. Dolar kuru günü 1.8010 liradan tamamladı. Önümüzdeki hafta para piyasalarındaki gelişmeler daha çok Merkez Bankası'nın uygulamalarına ve PPK toplantısına bağlı olarak şekillenecek. Ayrıca euro/dolar paritesindeki gelişmeler de izlenecek. İstisnai gün uygulaması sürdüğü takdirde ve euro/dolarda da yukarı hareket devam ederse dolar/TL de aşağı yönlü eğilim sürebilir. Bu çerçevede dolar/TL paritesi tekrar 1.75-1.80 bandına dönebilir. PPK toplantısından sonra yapılacak açıklamalar da önem taşıyor. TCMB'nin attığı adım gelecek hafta yapılacak PPK toplantısında faiz koridorunun üstü sınırında bir indirim yapılma ihtimalinin daha düşük olduğunun ipuçlarını veriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA