• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
TL’de olumlu seyir BİLAL DOĞAN

TL'de olumlu seyir

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.06.2012, 00:00
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye ile ilgili olarak, Euro Bölgesi krizi ve gelişmiş ekonomilerdeki zayıf toparlanma karşısında dayanıklılık gösterdiği, ekonomiyi destekleyici politika yürütebilecek alana sahip olduğu yorumu ile cuma günü borsa kapanışa doğru yükseldi.
İMKB-100 Endeksi geçtiğimiz hafta sonunu yüzde 1.07 yükselişle 57 bin 300.02 puandan tamamladı. IMF, Türkiye ekonomisinde yumuşak inişin gerçekleşmek üzere olduğunu, ancak küresel ekonomiden kaynaklanan risklerin gerçekleşmesi halinde sıkı bütçe ve para politikasının uygun şekilde gevşetilmesinin gerekebileceğini açıkladı. IMF'nin açıklamalarının borsadaki yükselişte etkili olduğunu belirtebiliriz. Beklendiği üzere Türk bankalarına alım geldi.
Geçtiğimiz hafta, özellikle yabancı alımları görüldü. Bunda hem IMF açıklamalarının etkisi hem de yurtdışında parasal genişleme beklentileri ile Türk bankacılık sektörünün karlılık oranlarının ikinci çeyrekte daha iyi olacağı beklentilerinin etkisi bulunuyor.

TAHVİLDE YATAY SEYİR
Tahvil ve bono piyasası, haftanın son işlem gününe küresel piyasalardaki havanın, Bernanke'nin parasal genişleme sinyali vermemesi ve İspanya'nın kredi notunun düşürülmesi haberleriyle negatife yakın seviyelerden başladı. Ardından Nisan ayı sanayi üretiminin beklenenin üzerinde gelmesi ve para girişi ile birlikte dünya piyasalarından pozitif ayrıştı. Tahviller günü yatay seviyelerden kapattı. Gösterge tahvilin bileşik faizi, spot kapanışta ortalama yüzde 9.18, valörlü işlemlerde ise yüzde 9.14 seviyesindeydi. Güçlü ekonomik büyüme Merkez Bankası'nın enflasyon konusuna odaklanmasını ve sıkılaştırmaya devam etmesini kolaylaştıracak. Merkez Bankası (MB) haftanın son işlem gününü de normal olarak belirledi. MB, piyasalara haftalık yüzde 5.75'ten 5 milyar TL ve aylık ortalama yüzde 10.89'dan 5 milyar TL fonlama yaptı.

DOLAR DÜŞÜYOR

Euro Bölgesi borç krizine yönelik artan endişelerle euro/dolar paritesindeki düşüşe paralel cuma günü yükselen kur ve sepet, petrol fiyatlarındaki düşüş ve artan yabancı girişi ile yönünü tekrar aşağı çevirirken, IMF'den gelen açıklamaların da olumlu havayı desteklediğini belirtebiliriz. Brent petrol İspanya'daki kriz ve parasal gevşeme beklentilerini zayıflatan FED açıklamalarına bağlı olarak 97 doların altını gördü. Dolar günü 1.8310 TL'den, euro ise 2.2800 TL'den kapadı.
TL'deki olumlu seyirde iki neden var, birincisi gerileyen petrol fiyatları. Bu her kademede cari dengenin düzelmesine yarıyor. Diğeri ise enflasyonun düşüşü ve MB'nin şahin görünümünü koruması. IMF'nin de olumlu etkilediği söylenebilir. Euro/dolar paritesindeki düşüşe rağmen TL değer kazanıyor. Piyasada yabancı girişi söz konusu ama bundan önemlisi önemli bir alıcı yok. TL diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha olumlu.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA