• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalarda sert hareketler BİLAL DOĞAN

Piyasalarda sert hareketler

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.07.2012, 00:00
BORSA: Euro Bölgesi liderlerin banka denetimi ve tahvil desteği konusunda anlaşmasının ardından, ispanya ve İtalya'nın borç sorunlarına ilişkin kaygılar yatışırken; global piyasalara paralel yükselen IMKB yüzde 2.83 artışla 62.543 puandan kapandı. AB liderler zirvesinde alınan kararlar, Avrupa borsalarında bankacılık sektörü öncülüğünde yükselişlere neden olurken, IMKB de benzer seyir izlendi. İlk seansta alımlarla 61.666 puana yükselen bileşik endeks, bir süre sonra 61.500 civarında yatay seyir izledi. İkinci seansta teknik nedenlerle yaklaşık 1 saat gecikmeli başlayan seyir ve 62.000 bölgesine yönelen endeks, kapanışa doğru artan alım baskıyla günü yüzde 2.83'lük artışla 62.543 puandan tamamladı.

ENFLASYON VERİLERİ

Banklarda yaşanan ralli sonrasında yorulma emarelerinde artış yaşanıyor. Bu IMKB'de endeks bazlı hareketten hisse bazlıya dönüşebilir. 62.500 puanın kırılmasıyla yeni dirençler ortaya çıkabilir. Bu seviyeler eğer kırılırsa yükseliş devam eder ve endeks 65 bine doğru tekrar yol alır. 60.600 desteği kırıldığı takdirde ise destek seviyesi 59.500 seviyesi olacaktır. Önümüzdeki hafta yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin yanı sıra içeride açıklanacak veriler de izlenecek. Özellikle enflasyon verileri piyasanın yönünde belirleyici olacak. Yıllık tüketici enflasyonunun yine yüzde 9'un üzerine çıkmasının şaşırtıcı olacak.
FAİZ: AB zirvesinin ilk gününde, Euro Bölgesi'nde zorda olan bankaların sermayelerinin kurtarma fonu tarafından güçlendirilmesine ve ortak bir denetim mekanizmasının oluşturulmasına karar verilmesinin ardından tahvil bono piyasası güne alıcılı başladı. Önceki günü yüzde 8.61 seviyesinden kapatan gösterge tahvilin bileşik faizi, günü yüzde 8.52 seviyelerinden güne başladı. Bileşikler günü ise yüzde 8.58 seviyesinden tamamladı. Euro/dolar paritesinin yükselmesiyle birlikte faiz tarafında da alımlar hızlandı. Görünüm olumlu olunca alım dalgası geldi ve son işlemde gösterge faiz yüzde 8.47'ye kadar geriledi. Analistler faizlerdeki düşüşün devam edebileceğini, 8.50 desteğinin kırılması durumunda sonraki hedefin 8.40 desteği olacağı kaydediliyor. Direnç olarak ise 8.60 ve 8.70 seviyelerine dikkat çekiliyor. Faizlerde ise yatay seyrin devam etmesini beklemekteyiz. Önümüzdeki hafta enflasyon rakamları açıklanacak. Enflasyonun olumlu bir sürpriz yaşanması ve Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltması beklentilerinin artması halinde faizlerde de bir miktar düşüş görebiliriz.
BORSA: Haftanın son gününde ise Avrupa Birliği liderlerinin bankalara destek konusunda anlaşması ardından dolar/TL ve sepet bazında TL sert bir düşüş yaşadı. Düzeltme hareketi ile dolar kurunun gün içinde 1.82'yi aştığını söyleyerek, AB liderler zirvesinden olumlu sonuç cıkmasının ardından riskli varlıklara girişler hızlandı. En çok Polonya, Macaristan gibi orta Avrupa ve bir süredir olumsuz bir seyir olan 1.2620'nin aşılması ardından paritede yükseliş iyice hızlandı. Buna paralel dolar/TL tarafında da sert düşüş gördük. Dolar kuru 1.8050 euro ise günü 2.2910 liradan tamamladı.

GERGİNLİK AZALIR

Önümüzdeki hafta AB zirvesindeki sonuçların somutlaşmasıyla birlikte küresel piyasalardaki gerginliğin biraz azalması bekleniyor. Buna paralel olarak yurtiçinde özellikle kurlarda rahatlama olabilir. Dış piyasalarda olumlu, yurtiçinde özellikle kurlarda rahatlama olabilir. Dış piyasalarda olumlu seyrin devamı halinde dolar/TLl paritesinde 1.80'in altının görülebileceğini tahmin ediyoruz. Bu hafta önemli veriler açıklanacak. Bunlardan en önemlisi ilk çeyreğe ilişkin büyüme verileri. Yılın ilk çeyreğinde GSYİH artışının geçen yılın aynı dönemine göre ciddi şekilde yavaşlamasını beklemekteyim. Ayrıca Haziran ayı enflasyon oranları da açıklanacak.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA