• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Euro yükselebilir BİLAL DOĞAN

Euro yükselebilir

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.09.2012, 00:00
İspanya'nın mali yardım alma konusunda harekete geçeceğine ilişkin beklentiler yurtdışı borsaları yükselirken, İMKB, karşılık politikasında değişiklik açıklaması sonrası İş Bankası'ndaki sert alımların da desteğiyle yükseldi. Geçtiğimiz cuma gününe alımlarla başlayan ilk seansta 67 bin 644 puana kadar yükselen İMKB 100 Endeksi, ikinci seansta gelen kar satışlarını 67 bin 400 bölgesinde karşıladı. Alımların yeniden ağırlık kazanması ile 68 bin bölgesinin üzerine çıkan Ulusal 100 Endeksi maksimum 68 bin 142 puanı gördü. İMKB-100 Endeksi, günü yüzde 1.33 yükselişle 67 bin 891,46 puandan tamamlarken, İş Bankası yüzde 4.85 primle 5.62 liradan kapanış yaptı.
Önümüzdeki hafta hisse bazlı hareketlerin öne çıkmasını bekliyorum. Yatırım yapılabilir ülke notuna yönelik beklentiye dair uluslararası derecelendirme kuruluşları, ülkemize ait jeopolitik konulardan dolayı bir risk olduğunu belirterek, not artırımı için 2013 yılını işaret etmeye başladılar.
Bu bağlamda İMKB endekslerinin yükselişindeki ana gerekçe birkaç çeyrek ötelenmiş izlenimi yaratıyor. Zirve seviyelerine yakın seyrin devam ettiği şu günlerde İMKB'yi diğer ülkeler ile kıyaslamak uluslararası tabloya bakmak, yatırımcılarımız açısından faydalı olabilir. Bu mukayese ile beraber iç senaryomuzda öne çıkan Suriye konusu eş zamanlı olarak izlenmeli.

FAİZDE SAKİN SEYİR

Yapılacak yeni gösterge ihalesi öncesinde satışların etkili olduğu bono piyasasında, geçtiğimiz hafta sakin seyir izlendi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları piyasaları fazla etkilemedi. Gösterge tahvilin bileşik faizinde ise fazla değişim olmadı. Gösterge bononun ortalama bileşik faizi günü yüzde 7.43 seviyesinden tamamladı. Bileşiklerin önümüzdeki hafta yüzde 7.20-7.50 aralığında hareket etmesi bekleniyor. Ayrıca Suriye konusu ve Merkez Bankası'nın iç talebi artırma yönünde izlediği politikaların neticeleri piyasalarda etkili olacak.
Önümüzdeki hafta faiz oranlarında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Düzenlenecek olan Hazine ihalelerine ve yeni gösterge tahvil ihalesine kadar faizlerde düşüş olacağını tahmin ediyorum. Ancak daha sonra gösterge tahvilin bileşik faizi tekrar yüzde 7'lere doğru aşağı yönlü hareket edebilir. Hazine önümüzdeki hafta biri yeni gösterge tahvil olacak 3 ihale düzenleyecek. Eylül ayında toplam 7.9 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 7.4 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirilmesini planlıyor.

DOLAR DÜŞEBİLİR

İspanya'nın mali yardım başvurusu öncesi emeklilik reformu yapmak istediği haberleri ile yükselen euro/dolar paritesine paralel kur geriledi. Paritedeki ani yükselişle dolar/TL de geriledi. Bir miktar yabancı girişine karşılık kurumsal alım ilgisi vardı. Genelde dengeliydi piyasa diyebiliriz. Dolar günü 1.7930 liradan tamamladı.
Döviz kurlarında euro/dolardaki gelişmelere paralel hareketin süreceğini tahmin ediyorum. İspanya'nın mali yardıma başvurması konusunda yeni haberlerin gelmesi euroyu destekleyebilir. Bu takdirde doların değer kaybına uğraması ve dolar/TL paritesinin 1.80'in altında kalma olasılığı güçlenebilir. Bu çerçevede TL'nin sepet değerinin 2.05-2.08 aralığındaki hareketinin devam etmesini bekleyebiliriz. Haftaya Hazine'nin biri yeni gösterge tahvil olacak 3 ihalesi, Eylül ayına ilişkin imalat sanayi kapasite kullanım oranları ve Ağustos ayı dış ticaret verileri açıklanacak. Özellikle dış ticaret verileri ihracattaki seyrin izlenmesi açısından önem taşıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA