• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Euro/dolar paritesi yükselişte BİLAL DOĞAN

Euro/dolar paritesi yükselişte

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.10.2012, 00:00
İMKB haftanın son işlem gününde alım ağırlıklı seyrin ardından bir miktar kar satışı ile karşılaştı. Yurtiçi piyasalarda Suriye gerginliği büyük ölçüde dağılırken, İMKB bankalar öncülüğünde gelen alımlar ve dış piyasalardaki hareketin etkisiyle yükseldi, ancak kapanışa doğru bir miktar kar satışı ile karşılaştı. İlk seansta alıcı bir seyir izleyen bileşik endeks 67 bin 500 bölgesine çıtı. İkinci seansta en yüksek 67 bin 736 puanı gören İMKB 100 Endeksi, bir miktar kar satışı ile karşılaştı ve geçtiğimiz haftayı 67 bin 383.68 puan ile 474.30 puan artıda tamamladı. ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verilerine odaklanan piyasalarda olumlu bir seyir izlendi.
Yurtiçi piyasalarda Suriye ilişkili süreç nispeten sakinleşse de piyasaları tetikte tutmaya devam edecek. Endekse teknik olarak baktığımızda 65 bin 600 seviyelerinden başlayan yükseliş hareketinin etkisi ile düşüş trendinin kırıldığının görüldüğünü belirtebiliriz. Teknik göstergelerin olumlu konumda olmasına rağmen seanslık grafiklerde kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyelerinde olması gün içinde kar satışlarının görülme olasılığını artırıyor. Endekste 67 bin 800 güniçi direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyeye kadar yaşanacak yükseliş sonrası kar satışları beklenebilir.

FAİZ GEVŞEDİ
Tahvil piyasası haftanın son işlem gününü alıcı geçirdi. Suriye gerginliği sebebiyle kaydedilen kayıpların tamamı geri alındı. Nominal getiri eğrisi genelinde faizler 5-10 baz puan gevşedi. TÜFE'ye endeksli kıymetler yükselişlerine devam etti. Reel faizler orta ve uzun vadelerde 5-8 baz puan geriledi. MB'den sağlanan fonlamanın efektif maliyeti yüzde 5.80 seviyesinde geriledi ki, bu oran Merkez Bankası'nın (MB) yüzde 5.75 olan resmi politika faizinin sadece 5 baz puan (bp) üzerinde bulunuyor. 2 yıl vadeli gösterge kıymet faizi 4 bp gevşeyerek yüzde 7.43 basit(yüzde 7.57 bileşik) seviyesinde kapanış yaptı.
Suriye'de devam eden problemlerin henüz çözülmemiş olması hala bir risk olarak görülüyor. Panik satışları yerini lokal tarafın ilgisine bıraktı. Algılamalar bu problemin en azından şimdilik daha ileri bir boyuta taşınmayacağı şeklinde... Ancak endişeler tamamen bitti demek için de erken. Yükselmiş olan enflasyon beklentileri nedeniyle faizlerde önemli bir düşüş olması güç görünüyor. Bu çerçevede gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 7.50-7.80 aralığında seyredeceğini tahmin ediyorum.

TL DEĞER KAZANDI
Suriye tarafından Akçakale'ye havan topu mermisi atılması ve Türkiye'nin de buna karşılık vermesiyle artan gerginlikle sert yükselen kur, iki ülkenin olayı daha ileri götürmemek adına yaptıkları açıklamalarla cuma gününe düşüşle başladı. Gün boyu ABD verisini bekleyen kur, buradan gelen olumlu veriler ve risk iştahının artması ile paritede yaşanan euro destekli hareket ve 1.30'un üstüne çıkan pariteyle birlikte 1.79 seviyelerine hızla geriledi. Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira, dolar karşısında yüzde 0.45 değer kazanırken, euro karşısında yüzde 0.05 değer kaybetti. Dolar günü 1.7940 TL'den, euro da bir miktar yükselişle 2.3380 TL'den kapattı. Euro/dolar paritesi 1.30'un üstünde güçlenme çabasında... Önümüzdeki hafta bu yönde güçlendirecek her veri içerde TL'ye destek olacak. Kurlarda dolar/TL paritesinin 1.80 civarındaki dalgalanmasının devam etmesini bekliyorum. İspanya'nın yardım başvurusuyla ilgili olumlu gelişmeler kaydedilirse euro/dolar paritesindeki artış sürebilir. Bu da TL'nin dolar karşısında bir miktar değer kazanmasına neden olabilir. Bu çerçevede TL'nin sepet değerinin 2.05-2.08 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA