• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yatırım araçları yatay seyrediyor CAHİT SÖNMEZ

Yatırım araçları yatay seyrediyor

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.06.2014, 00:00
Geçen Mayıs ayında eski Başkan Bernanke'nin açıklamaları ile bozulan piyasa büyüsü daha sonra eklenen iç ve dış siyasi gelişmelerle bir türlü yeniden tutmadı. Piyasa aktörlerinin tüm çabaları ve okuyup üflemeleri sayesinde son birkaç aydır yatırım araçlarında ufakta olsa bir kıpırdanma başladı. Tabi borsa hariç. Bırakın kıpırdanmayı ayağa kalktı bile... Bundan sonra yatırım araçlarına, bir önceki yazımda altın için vurgulamıştım, ekonomik gelişmelerden öte siyasi gelişmeler etkili olacak. Jeopolitik unsurlar güçsüzleşirse TL enstrümanları bir adım öne çıkacak, altın ve döviz geride kalacak...
Türkiye İstatistik Kurumu'nun düzenli yayımladığı finansal araçların nominal ve reel getirilerini yansıtan çalışmanın Mayıs sayısı borsanın bir kez daha rakipsiz kaldığını gösteriyor. Diğer tüm araçların enflasyondan arındıktan sonraki getirileri alışageldiğimiz gibi tatminkar seviyelere çıkamıyor.
Mayıs ayında mevduat hesabında tasarrufunu değerlendiren bir yatırımcı 0.41 düzeyinde nominal getiri sağlamış. Ancak, TÜFE çıkarıldığında nominal getiriden hesap sahibine yüzde 0.01 gibi küçücük bir pay kalmış. Yani, alım gücü açısından baktığımızda, 100 TL'sinin 1 ay gibi bir sürede sadece yerinde saydığını söyleyebiliriz. Süreyi 6 aya çıkardığımızda kaybedilen miktar 3.16 TL'ye yükseliyor. Yıllık ortalamada ise banka mevduatlarının nominal getirisi yüzde 5.08, enflasyon arındırıldıktan sonra getiri yüzde -2.91 ile kayba dönüşüyor.

Altın da kaybettirdi

Uzun süre yatırımcısına yüksek getiriler sağlayan külçe altın da tasarruf sahiplerinin iyi seçenekler listesinden çıkarılmış bir yatırım aracı... IŞİD terör örgütü sonrasında hareketlenen altın gerek aylık gerekse daha uzun dönemde enflasyon arındırıldıktan sonra reel getirisi negatif seviyelerde kalmış. Mayıs ayında nominal getiri yüzde -2.17, reel getiri ise yüzde -2.56... Yıllık bazda da benzer resim çıkıyor karşımıza. Son 1 yılın ortalamasını aldığımızda nominal yüzde -8.30, reel yüzde -15.27 kaybın olduğunu görüyoruz.
Aylık ve 6 aylık getirileri negatif düzeyde olsa da döviz yıllık ortalamada en iyi getiri sağlayan araç konumuna gelmiş. Doların reel getirisi yüzde 6.22, euronun getirisi yüzde 11.67. Neredeyse iki katı...
Son olarak borsaya bakalım... BIST 100 endeksi Mayıs ayında yüzde 5.36 nominal, yüzde 4.94 reel getiri sağlamış tasarruf sahibine. Ancak, yıllık bazda nominal kazanç yüzde -3.15'e, enflasyon arındırıldıktan sonra reel getirisi ise -10.51 seviyesine kadar iniyor. Yine de 3 aylık dönemde borsanın getirisi diğer finansal araçların katbekat üstüne çıkıyor. Öyle ki, Borsa'da 3 ayda elde edilen getiri için banka mevduatlarında en az 3-4 yıl beklemek geriyor.

Tercih ne olmalı?

Kritik sorumuza gelelim; borsanın, faiz oranlarının ve altının düşüşe geçtiği bir dönemde tasarruf sahipleri nasıl bir tercih yapmalılar?
Sorunun yanıtı gerçekten zor. Yine de, şu tespiti rahatlıkla yapabiliriz; mevduat ve tahvil gibi sabit getirili menkul kıymetlerin ya da bu tür enstrümanlardan oluşan yatırım fonlarının getirilerinin uzun süredir olduğu gibi enflasyondan koruyamayacağını, reel olarak kayba neden olacağını rahatlıkla öne sürebiliriz. Ancak, borsa ve altın için belirsizliğin olduğunu ve ileriye yönelik performansların bazı iç ve dış siyasi faktörlere göre yönleneceğini vurgulayabiliriz. Borsa inanılmaz ralli sonrası doğal olarak dinlenmeye geçti, bir süre yatay seyredebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ve sonrası süreçte bir yüzde 5 civarında marj var önünde.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA