• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar yön bulamıyor CAHİT SÖNMEZ

Piyasalar yön bulamıyor

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.07.2014, 00:00
Geçen sene FED'in üçüncü parasal genişlemeden çıkmaya başlama sinyalleri vermesi ve yıl sonu itibarıyla çıkış başlaması ve buna ek olarak Türkiye'de yaşanan sıcak siyasi gelişmeler piyasaların gerilmesine yetmişti. Borsa yüzde 35 civarında değer yitirirken, faizler üçe katlamış, kurlar da belirgin bir şekilde fırlamıştı. Suların durulması ile baz etkisi devreye girmiş ve borsa, faiz ve kur üçgeni şu an bulunduğumuz noktaya kolayca gelmişti. Ancak sonlarında tıkandı... Borsa 80 bini aşar gibi yapıyor... Aynı şekilde kur 2.10'un, faizler yüzde 8'in altına iner gibi yapıyor.
Oluşan bu eşikler aşılabilir mi?
Faizler için biraz daha rahat yorum yapabilirken, kur ve borsa için temkinli projeksiyonları tercih ediyoruz. Neden mi?
Yarın enflasyon verilerini açıklayacak Merkez Bankası. Beklenti Mayıs zirvesinin ardından kayda değer bir iniş gelmesi yönünde. Baz etkisi tabii ki... Bu arada hükümetin katkılarını da göz ardı etmeyelim. Doğalgaz ve elektrik zamlarının uzun süredir ötelenmesi hem Mayıs enflasyonunun daha da abartılı seviyeye ulaşmasını engelledi hem de baz etkisini zayıflatmadı. Enerji fiyatlarının artması bir de kurların yükselmesi yaklaşık yüzde 10-15 aralığın zam gerektiriyor. Bu da enflasyon oranının neredeyse 1 puana yakın yukarı çıkması anlamına geliyor. Eğer zam, Maliye Bakanlığı'nın terminolojisi ile fiyat ayarlaması, gelseydi Merkez Bankası açısından faiz için marj açılmayacaktı. Neyse... Biraz daha öteleme, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonrasına kalan, politika faiz oranının sonbahara kadar yüzde 8'in altına inmesini sağlayabilir.

BİZ HAZIRIZ
Yazımın başında vurguladığım gibi faiz cephesinde işler biraz daha kolay. Çünkü, kamu açığı finansmanında sorun görünmüyor, Hazine borç servisini rahatlıkla yapıyor. Bu yüzden tahvil faizleri aşağı gelmek için fırsat kolluyor. Hatta piyasa aktörleri tahvillerin önündeki geniş alanı kullanarak Merkez Bankası'na mesaj veriyorlar: "Biz hazırız, sen de faiz indirebilirsin."
Fakat kur ve borsanın önünde böyle bir alan olmadığı gibi, Merkez Bankası'nın kumandasında kurlarla ilgili düğme de yok... Ne yapabilir? Sadece kur sepeti ve reel efektif kur endeksleri için kırmızı çizgilerini dile getirebilir. Onun dışında kur hedefi olmadığı için dolar satışı ile kurların yükselmesini engellemeye çalışır. Bu hafta açıklanan dış ticaret verileri cari açığın Merkez Bankası'nın beklentileriyle uyum bir şekilde düşeceğini gösteriyor. İhracat yüzde 3.6 artarken, ithalat yüzde 10.3 gerilemiş. Bu güzel sonuç sonrasında ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 65.9'a yükselmiş oldu. Dolayısıyla, cari açıktan kurlar üzerine baskı gelmeyecek. Özel kesim dış borçları ve küresel likidite seviyesi iki kritik unsur kurlar açısından. Bir de Irak gibi jeopolitik faktör.

MOODY'S YİNE DEVREDE

Zaten Moody's Irak faktörünü öne sürerek olumsuz rapor verdi. Gerçi Baa3 uzun vadeli notu korudu, ancak görünümü negatif yapmayı tercih etti. Irak'ın yanı sıra olumsuz bakışını desteklemek için "Türkiye'nin dış finansman pozisyonunu" da denkleme dahil etmeyi unutmamış. Açıkça şunu söylemek istiyor Moody's, "kısa vadeli dış borçlarınız fazla... Borçlar yüzde 100 yeni dış borçla çevriliyor. Bu da baskı yaratıp, yatırımcılar nezdinde güven sorunu yaratıyor."
Ürkek köstebek yavruları gibi hafifçe başını yukarı kaldırmaya çalışan Borsa, Moody's'den gelen haberle geri çekildi. 78-79 bin bandında dalgalanıyor. BIST 100 endeksi için 80 bin direnç, 77.800 destek noktası olarak görünüyor.
Sözün özü dışarıda ve içeride artan siyasi gelişmeler piyasaların bir süre daha dar bant içinde hafifi dalgalanmasına neden olacak gibi...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA