• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Menderes’ten, Erdoğan’a ERKİN USMAN

Menderes'ten, Erdoğan'a

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.06.2010, 00:00
Yakın tarih içinde İsrail'in bugünlerde tasladığı "Bölge'nin çakma efeliği" Yunan'ın imtiyazındaydı.
Takındığı tavra bakanlar, bastığı yaygarayı izleyenler Palikarya'yı Doğu Akdeniz'in ve özellikle Kıbrıs ile çevresinin gerçek ağası zannedeceklerdi.
Kilisenin de etkisiyle Ortadoğu'da pompalanan "Megalo İdea" Yunan için ciddi ve üstelik vazgeçilmez bir hayal olmuştu.
Atina "Megalo İdea" ile süslenen "Enosis" naraları ile kalkıyor, yine Enosis ile yatıyordu.
Makarios isimli "Eli Kanlı Papaz"ın himayesinde palazlanan EOKA örgütünün de Kıbrıs'ta dehşet saçtığı günlerdi.
EOKA çeteleri, Kıbrıs'ta Türk kent ve köylerini silahla basıyor ve katliam gerçekleştiriyordu.
1950'li yılların sonlarına doğru, EOKA terörü adamakıllı azgınlaşmıştı ki, İstanbul'dan yükselen bir ses Batı'nın aklı başındaki başkentlerinde geniş yankılar uyandırmış, herkes başını öne eğer olmuştu.
Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes, azgınlaşan EOKA ve ona destek olan Yunanistan'ı karşısına almış, gerekeni yapmıştı.
Menderes, Yunan Hükümetinin tutumunu masaya yatırıp:
"Bu ne biçim bir Hükümettir ki, bir kasaba papazına devlet muamelesi göstermektedir" diyor ve ardından konuyu şöyle noktalıyordu:
"Bundan sonraki gelişmelerin sorumlusu biz olmayacağız..."
***
Bu uyarıyı 60'lı yılların ortalarında Lefkoşe üzerinde Türk jetlerinin uyarı uçuşları izleyecek, din ile siyaseti paçal yapan Kasaba Papazı sürgüne yollanacak va ardından Kıbrıs'a yeni bir hayat getiren "Barış Harekatı" gelecekti.
Yunan tokadı yemiş, EOKA layık olduğu yere postalanmıştı.
Artık, azgınlaşan Rum terörü ve onu Yunan pompacılığı yerle bir olmuştu.
* * *
Aradan yıllar geçti.
Akdeniz'in Doğusunda şimdi Yunan terörü yerine İsrail şirretliği var.
Mizansen aynı, ancak oyuncular değişik.
Bu azgınlığın arkasında siyonizm sırıtıyor; savaş çığlıkları bölgenin her yanında salkım saçak...
Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin başında bir genç adam var.
O da Menderes coşkusu ile konuşuyor, Gazze'ye insani yardım götürenleri öldüren ve tutuklayan İsrail'i şöyle tanımlıyordu:
"Eli kanlı İsrail'in alçakça saldırısı..."
İsrail çılgınlığı, Yunan azgınlığı gibi Akdeniz'in sularında boğulup gidecektir.
Merak edenler Kıbrıs haritasına şöyle bir baksın.

kentten
Bostanlı'da özel bir geceden...

Karşıyaka, BESİAD Bostanlı Esnaf, Sanayici ve İşadamları Derneği ve İZKUDER İzmir Profesyonel Kuaförler, Güzellik Uzmanları Derneği'nin beraberce hazırladıkları ve tüm gelirini Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği'ne bıraktıkları yemekli gece görülmeye değerdi.
İşitme engelli folklorcu kızlarımızın müzik eşliğinde halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı. Bostanlı Can Atakent Turistik Tesislerinde düzenlenen yemeğe, İzkuder Derneği adına Hüseyin Ulaş, Denizbank Ege Bölge Müdürü Cenk Berk, Taksim İşitme Cihazları Ege Bölge Müdürü Ercan Aybat, Ata Koleji Kurucusu Gökhan Çelenk, Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği Başkanı Barış Alptekin Özer ve Besiad Derneği Başkanı Feyyaz Sungur, yönetim kurulu üyeleri ve beşyüze yakın davetli katıldı. Gecenin onur konuğu ise Ayla ve Sancar Maruflu idi.

hayattan
Bir bahar şenliğinden notlar

İzmir'de firmalardan derneklere siyasi partilerden ailelere piknik sezonu açıldı. Mangal dumanı altında kalmak kimileri için bir gelenek, kimileri için de bir yenilik. Hemşehri dernekleri de kalabalık pikniklerin en önemli organizatörleri. İzmir'de Ekonomi Muhabirleri Derneği, önceki hafta sonu Ödemiş Bademli'de düzenlenen piknikte buluştu. Bademli'de kurulan ve geçmiş 1968'lere uzanan Bademli Kooperatifi, bu pikniğin evsahibiydi.
Bir başka piknik, "firesiz bir arada olmayı" asıl şenlik sayan, bir firma şenliğiydi. Keçeci Profil Sanayi, Sarnıç'ta 9.Bahar Şenliği'ni düzenledi,
Aynı zamanda İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı da olan Keçeci Profil Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Keçeci, kimseyi ekmeğinden etmeden tüm çalışanları aileleriyle bir araya getiren şenliğin, yorgunluk atma fırsatı verdiğini de söylüyordu.Şenliğin katılımcıları, halat çekme, yoğurt yeme, "değiştir" ve "evet-hayır" gibi yarışmalarında rakip oldu; davul-zurna eşliğinde halaylar çekti. Halaybaşı, Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Keçeci oldu.
Fatih Keçeci, "2011 yılındaki onuncu bahar şenliğini, zenginleştirilmiş bir programla ve daha yüksek bir katılımla gerçekleştireceğiz. "

küpe
Birbirini seven iki insan aralarına bir anın girmesine izin verirlerse bu an büyür bir ay olur bir yıl,bir yüzyıl olur ve iş işten geçmiş olur.
Jean Giradouks

fıkra
Düşünmek gerek

Genç kadın zırıl zırıl öten telefona uzandı. Bir erkek sesi:
"Sevgilim,gün geçtikçe senin için deli oluyorum."
"Biliyorum" dedi genç kadın.
"Benimle evlenir misin?"
"Ne diyeyim bilmem ki. Bu çok önemli meseledir, uzun uzun düşünmem gerekir"
"Peki, beş dakika sonra beni yeniden arayabilir misin?"
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA