• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Demokrasinin temel taşları ERKİN USMAN

Demokrasinin temel taşları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.02.2012, 00:00
Geçtiğimiz hafta sonu Bergama'da, yerel yönetimler anlamında çok önemli bir toplantı vardı.
Merkezi Ankara'da olan ve derneğin kurucuları arasında CHP İzmir Milletvekili Bergamalı Prof. Dr. Birgül Ayman Güler'in de bulunduğu Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED) ile Bergama Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 2. Kış Okulu'nun temel konusu, 'Toplumcu Belediyecilik: Yerel Hizmetler ve Örgütlenmesi'ydi.
İki gün süren toplantıda, belediyecilikte yeni arayışlar ele alındı ve yaşanan sorunların çözümleri konularında önerilerde bulunuldu.
* * *
İzmir'in en genç belediye başkanlarından biri olan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in toplantıda yaptığı konuşma, gerçekten çok çok önemliydi ve birçok siyasetçiye ders verir gibiydi. Belediyelerin, demokrasinin temel taşı olduğunun altını çizen Başkan Gönenç'e göre, belediyelerin günümüzde kamu hizmeti üreten kurumlar olmaktan çok, artık müşteri-piyasa ilişkileri çerçevesinde oluşturulmak istenen bir kurum olarak görüldüğüne dikkat çekti.
* * *
Bu önemli bir tespit kuşkusuz. Gönenç, bununla da kalmayıp şu ifadeleri kullandı konuşmasında: "Günümüzde gelinen noktada yeni bir belediyecilik anlayışı oluşturuluyor. Halkın en temel, en asgari ihtiyaçlarını vermek belediyelerin varlık görevi. Daha bilimsel bir bakışla, kentin nasıl yönetilmesi gerektiğini konuşmak ve buradan hareketle yeni bir belediyecilik anlayışının oluşturulmasını tartışmamız gerekir. Türkiye'nin toplumsal ve siyasal yaşamında yerel yönetimler çok önemli bir ağırlığa sahip. Yönetime halkın katılımını sağlamak da önemli. Kamu hizmeti, kamu yararı gibi kavramlar şekil değiştirdi. Ama unutulmamalıdır ki, yerel yönetimler demokrasinin en temel taşıdır."
Evet, doğru söze ne denir?

egeden

Ödemiş'e pist müjdesi...

AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mahmut Badem, memleketine müjdelerle gitti. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın Ödemiş'e motodrag pisti yapılması için sponsor olacağını hemşerilerine müjdeledi.
Mahmut Badem, cumartesi günü teşkilatla buluştuğu toplantıya yine cebi dolu geldi.
Ve, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilat Başkanlığı'nın Ödemiş'e uluslararası standartlarda bir motodrag pisti yapılması için yaklaşık 1 milyon 650 bin TL kaynak aktardığını söyledi.

kentten
Bostanlı'da trafik manzaraları

Bir gece yarısına doğru, Mavişehir yönünden tarrakalar çıkartarak gelen motosikletler, Bostanlı köprüsü üzerindeki rampayı andıran platformdan uçuyor ve Bravo Pastanesi'nin kapısına konuyor.
Bu pastanede günün her saatinde bir dolu insan var. Bu çapaçul ortam içinde can kaybı olmaması mucize gibi bir şey...
Bu kargaşaya oradan gelip geçen dolmuş taksileri katacak olursanız, olayın dehşeti ile karşılaşırsınız.
Özellikle her hafta sonu Bostanlı'nın bu kesiminde yaşanan trafik manzaralarından biridir bu anlattıklarımız.
* * *
50, bilemediniz 100 metre ileride otopark vardır ama bizim sefa düşkünleri Bostanlı'daki balıkçı restoranlarına tünerken, arabalarını da burunlarının dibine park etmeyi pek sever.
Kaldırımlara dikine çıkan bu arabalar yolu da tıkar. Kovboy filmlerinin bizim topluma getirdiği alışkanlıktır bu.
Amerikan kovboyları meyhaneye girerken, atlarını kapı kenarına bağlar.
Bizimkiler de arabalarını kaldırıma yapıştırır.
Ve, trafik ekipleri de bu işin seyircisi olur.
Gelip geçen otobüslerin trafiği tıkaması da bu işin tuzu biberi.
Uyarması bizden...

Edebiyatçılar başkan seçti
Edebiyatçılar Derneği'nin 2004 yılından bu yana genel başkanlığını yapan şair-eleştirmen Gökhan Cengizhan (Ağaççıoğlu) Ankara'da yapılan 1. Olağanüstü Genel Kurul'da yeniden başkanlığa seçildi.
Üç listenin yarıştığı genel kurulda zaman zaman gerilimli anlar yaşansa da yapılan sayım sonunda Ali Rıza Karslı'nın listesi 42, Celal İnal'ın listesi 46, Gökhan Cengizhan'ın listesi ise 61 oy aldı.
Altıncı kez yeniden başkanlığa seçilen Gökhan Cengizhan'ın listesinde, Lale Dilligil, Vecdi Çıracıoğlu, Özkan Mert, Remzi Özmen, Halil İbrahim Özcan, Şaban Akbaba, Ahmet Antmen, Erdoğan Kul gibi isimler bulunuyor.

küpe
Ne olduğumuzu biliriz ama ne olacağımızı asla!
Shakespeare

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA