• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sevgililer Günü ve tarihten bir yaprak ERKİN USMAN

Sevgililer Günü ve tarihten bir yaprak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.02.2012, 00:00
Sevgiler Günü'nün başlangıç tarihi eski Roma İmparatorluğu zamanına uzanıyor. Eski Roma'da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno'ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bugünü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.
Bu bayram, halkın genç nüfusu için büyük önem taşıyordu. Bunun nedeni ise yaşantıları kesin kurallar ile sınırlandırılmış, bunun doğal sonucu olarak bir birliktelik yaşama şansı olmayan bu gençler, sadece bu bayram süresince bile olsa birbirlerinin partneri oluyorlardı.
Hangi genç bayanın hangi genç erkek ile bir çift oluşturacağı eski bir gelenek olan ve Lupercalia Bayramı'nın arife günü yapılan bir çekiliş ile belli oluyordu. Romalı genç kızlar, isimlerini küçük kağıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı.
* * *
Erkekler ise kavanozdan bu kağıtları çekerek üzerinde hangi kızın ismi yazıyorsa o kızla bayram eğlenceleri boyunca beraber oluyorlardı. Bu birliktelikler birbirine aşık olan çiftler için bayram süresinin dışına taşıp genellikle evlilikle sonlanıyordu.
İmparator 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Onun için en büyük problem, ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. İşte bu yüzden, Roma'daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı.
* * *
Bu emre uymayanların arasında Aziz olarak kabul edilen filozof Valentinus'da vardı, gezerek dinsel vaazlar veriyor ve İmparator'un hatalı olduğunu anlatıyordu. Sonunda yakalandı ve hapse atıldı. Valentinus'un hapiste olduğu günlerde yaşananlar efsaneye dönüşerek günümüze kadar ulaşmıştır.

hayattan
Canlı gül üzerine sevgili fotoğrafı

Karşıyakalı fotoğrafçı Hüseyin Aksoy, 14 Şubat Dünya Sevgililer Günü nedeniyle genç sevgililere canlı gül üzerine fotoğraf baskısı yapıyor. 30 yıldır oğulları ile birlikte "Fotomaket Fotoğrafçılık"la isim yapan Hüseyin Aksoy, Amerika'dan getirttiği yeni teknoloji baskı makinesinde canlı gül üzerine fotoğraf baskısı yapıyor. Yapay gül, nikah şekeri ve pek çok özelliği bulunan baskı çeşitlerine www.fotomaket.net adresinden tercih yapabilirsiniz. Aksoy, dileyen meslektaşlarına bayilik verebileceğini söylüyor.

küpe
Aşk, aç insanın değil, tok insanın harcıdır.
Euripides

fıkra

Ünlü cimri

Cimriliği ile tanınmış bir zengin ölmüştü. Tanıyanlardan biri, arkadaşına dedi ki:
"Haberim var mı? Bu sabah yedide son nefesini verdi."
"İnanmam vallahi. O kimseye bir şey vermez."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA