• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Beyaz devrim ve yıldönümü ERKİN USMAN

Beyaz devrim ve yıldönümü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.05.2012, 00:00
7 Ocak 1946'da kurulan ve dört yıl sonra yapılan seçimlerde, 14 Mayıs 1950'de, 27 yıllık tek parti dönemini sona erdiren, Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk defa serbest seçimle iktidarı kazanan partidir. Sırasıyla 1950, 1954 ve 1957 seçimlerini kazanmış ve on yıl boyunca (1950-1960) iktidar olmuştur. Demokrat Parti, 27 Mayıs 1960 Askeri Müdahalesi ile iktidardan düşürülmüş ve 29 Eylül 1960'ta kapatılmıştır.
* * *
14 Mayıs 1950 günü yapılan seçimler Türkiye'de 27 yıllık tek parti devrini sona erdirdi. 1923'ten beridir tek başına ülkeyi idare eden Cumhuriyet Halk Partisi, iktidarı halk oyu ile Demokrat Parti'ye devredecekti. Seçim sonuçlarına göre DP yüzde 52.7 oy alarak 408 milletvekilliği kazanmıştı. CHP yüzde 39.4 ile 69 milletvekili ile temsil edilme hakkı kazandı. Millet Partisi 1, bağımsızlar 9 milletvekiline sahip oldular.
* * *
Atatürk'ten sonra 11.5 yıldır cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan İsmet İnönü artık anamuhalefet lideriydi. 22 Mayıs 1950 günü TBMM açıldı. Refik Koraltan başkanlığa seçildi. Ardından yapılan cumhurbaşkanlığı oylamasında DP Genel Başkanı, İzmir Milletvekili Celal Bayar 453 milletvekilinin katıldığı oylamada 387 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı seçildi. Hükümeti kurmakla DP Aydın Milletvekili Adnan Menderes görevlendirildi. Aynı gün Menderes kendisinin ilk, Cumhuriyet'in 19'uncu hükümetini kurdu. 2 Haziran'da güvenoyu aldı. 9 Haziran 1950'de DP Genel İdare Kurulu, Adnan Menderes'i genel başkanlığa seçti. Dünyada belki çok nadir görülen bir olay gerçekleşmişti.
* * *
Uzun yıllar boyu ülkeyi kendi otoritesi ile yöneten iktidar, tamamen serbest, hür, kansız ve hilesiz bir seçim ile yerini bir başka partiye bırakmıştı. Bu yüzden 1950 seçimleri, tarihimizde "Beyaz Devrim" olarak adlandırılmıştır.

Kongreye doğru MHP de hareketlendi
İzmir'de siyaset kazanı iyiden iyiye kaynamaya başladı. Uzun zamandır tartışılan AK Parti İzmir il başkanının kim olacağı nentleşti. Ömer Cihat Akay Ankara'dan işarati aldı ve kongreye tek aday ile gidilecek.
Gözler CHP ve MHP'ye çevrildi. İki partide de il kongresi 3 Haziran'da yapılacak. CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, Ankara'ya gitti geldi ancak beklediği desteği -her ne kadar kendisi aldım diyorsa da- bulamadı gibi. Sanki, peş peşe gelen açıklamalar ortada bir desteğin olmadığını gösteriyor...
Gelelim MHP'ye... MHP'de diğer partilerden daha az kulis dönüyor gibi duruyor. En azından dışarıya bu fazla vurmuyor diyelim. Orada da adaylar hafif hafif ortaya çıktı.
Burada sevinirici olan, şimdilik kaydıyla diyelim, 'Ben şunun adayıyım, bun bunun adayıyım' lafları duyulmuyor. Burada sevindirici olan şu.. Yıllardır siyaset kurumu hep eleştirilir, ancak hiç kimse taşın altına elini koymak istemez.
"Gel sen de katıl, seçil, eleştir, karşı çık. destekle" dediğinizde de, o çok eleştirenleri pek göremezsiniz.
Lafı şuraya getireceğim. MHP'de bir genç aday çıktı, Akın Biliç... Sanayici, yıllardır bu partiye gönül vermiş, parti ekolündan gelmiş, Bornova ilçe başkan yardımcılığı, ilçe başkanlığı, il başkan yardımclığı görevlerinde bulunmuş. Parti geleneğinden ve tabanından geliyor. Sonradan olma da değil. Harıl harıl çalışıyor. İlçe ilçe, belde belde geziyor. Kendini anlatıyor. Bravo doğrusu. Sonuç ne olursa olsun, parti kazanacak diyorum.

küpe
Başkalarından takdir bekleyenler, saadetlerini başkalarının elinde bırakmış zavallılardır.
Goldsmile

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA