• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in spor ansiklopedisi ERKİN USMAN

İzmir’in spor ansiklopedisi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.07.2012, 00:00
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM), kentin kültür envanterinde çok önemli bir yer tutması beklenen İzmir Kent Ansiklopedisi'ni hazırlama projesini hayata geçirdi.
İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihsel ve kültürel birikimini bir araya getirerek çağdaş bir kentlilik bilinci oluşturma konusunda çok önemli işlevler görecek olan ansiklopedi, kentin sosyal, ekonomik, siyasal ve kültürel zenginliğini ortaya çıkaracak.
İzmir için yapılan en kapsamlı çalışma olacak ansiklopedide sanattan spora, sağlıktan kent mimarisine, kültürden ekonomiye, cadde ve meydanlardan tarihi yapılara kadar her türlü bilgi yer alacak.
11 ciltlik ansiklopedinin spor bölümünün genel koordinatörlüğünü Okan Yüksel üstlendi. Sancar Maruflu, Nüvit Tokdemir, Vehbi Moğol, Mehmet Erdül, Arif Arı, Avni Erboy, Hakan Dilek, Serhat Tüzünka'ın da yer aldığı ekip İzmir'in bugüne değin gerçekleştirilememiş bir esere kavuşması için bu temmuz sıcaklarında gece gündüz çalışıyor.
İzmir'in 100 yıllık spor tarihinin son 50 yılında seyirci, sporcu, yönetici, yazar olarak işlevler yüklenen genel koordinatör Okan Yüksel'in spor bağlamında kitap olarak yirmiye yakın araştırması ve incelemesi var.
İzmir'deki tüm spor kulülerini, dernekleri, belediyeleri, amatör-profesyonel sporcuları ekibiyle birlikte geniş çaplı bir araştırmayla yazmaya başlayan Okan Yüksel'in sorunu ise; İzmirlilerin gerek bireysel, gerek kurumsal olarak duyarsızlıkları.
Yüzlerce mesaj yayınlayan, telefonlar eden, kulüpleri dolaşan Okan Yüksel ve arkadaşları yine de umutlular.. Özellikle İzmir'deki belediyelerin, spor kulüpleri ile övünerek bilgi aktarmaları gerekirken duyarsızlıklarınının yanı sıra bir başka önemli konuda da spor basınında görev yapanların kendi özgeçmişlerini bile sunmamaları.
Türkiye Spor Yazarları Derneği İzmir Şubesi'nin genel kurulunda geniş bir açıklama yapan Okan Yüksel, çoğu öğrencisi olan spor basını çalışanlarının duyursızlığını anlayamıyor: "Bu çalışmaya katkıda bulunmak isteyenlerin "egekultur35@hotmail.com" postasına özgeçmişlerini, resimlerini iletmelerini bekliyorum. 0538 665 04 92 veya 0232 368 46 68 numaralı telefonlarla da bağlantı kurulabilinir. Bu benim İzmir sporu ve İzmirliler adına en son ama en büyük armağanım olacaktır."

hayattan

Buca Uzun sokak sanat sokağı oluyor

Buca'da ünlü Yanık Kahveler'in üzerinde bulunduğu Uzun sokak, yıllarca bu adla anılmıştı.
Terzi Hüseyin Ersöz, ağabeyi Hasan Ersöz, Buca'da tanınmış, zanaatlarının zirvesinde iki terziydi.
Terzi Hüseyin Ersöz'ün oğlu Muammer Ersöz, Devlet Demiryolları'ndan emekli olduktan sonra ısrarlara dayanamayıp muhtarlığa adımını attı. Doğup büyüdüğü sokağı yaşatmaktı sevdası. Dumlupınar mahallesi muhtarı oldu. Ünlü Uzun sokak zamanla isim değiştirdi. Önce Albay Hurşit Suel, arkasından 83. sokak oldu. Sokak sakinleri adını bir türlü belleklerinden silemediler. Uzun sokak yaşıyor, yaşatılıyor.
Muhtar Muammer Ersöz'ün gönlünde yatan bir güzellik demeti şimdi yaşama geçirilecek. Ersöz, doğup büyüdüğü sokağı sevgi sokağı haline getirecek. Anlatırken bile mutluluktan uçuyor. "Bu sokak her sokağa benzemez. Eski dokusunu korumak zorunda. Sokağımızı sevgi sokağı yapıp içinde organik zeytin, zeytinyağı, üzüm satan mekanlarla donatmayı istiyorum. Sokağımız aynı zamanda sanatın, sanatçının uğrak yeri olacak. Ressam resmini yapacak, yazar öyküsünü yazacak, şair dizelerle yaşama merhaba diyecek. Buca Belediyesi projeye sıcak bakıyor. Başkanımız Ercan Tatı, en kısa sürede çalışmalara başlanacağını söyledi. Bunu görmek sadece beni değil, sokak sakinlerini de mutlu edecek."

laflama

* Her şey ateş pahası iken, ormanlarımızın yanmaması mümkün mü?
* Eee karım "Senin bir telefonunu dinlemediler bile" diye başımın etini yiyor, Allah rızası için birisi benim telefonumu dinlesin be!..
* Neslin baban, ceddin atan... Hepsi de televizyon esiri Türk milleti!..
* Uzun gafın kısası, siz siz olun pot kırmayın.
* "Kitap" gibi bir hatundu, benim gibi "kitap kurt"larına pas vermedi!..
* Gül'ü seven feministliğine katlanır!..
İbrahim Ormancı'dan

küpe
Alışkanlık bir halata benzer, hergün bir lifi örer ve sonunda koparamayacak kadar güçlü yaparız.
Horace Mann

fıkra

Şans

Denizciler çok şanslıdırlar. Onları çıktıkları her limanda bekleyen bir kız vardır.
Pilotlar da şanslıdırlar. Onları da havaalanında bekleyen kız vardır.
Kondoktörler de şanslıdır. Onları garda bir kız bekler.
Burada tek şanssız ise o zavallı kız. İlk limana koş, oradan havaalanına fırla, sonunda işin yoksa dilin bir karış dışarıda nefes nefese gara git.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA