• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
CHP’nin Balkan açılımı ERKİN USMAN

CHP'nin Balkan açılımı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.11.2012, 00:00
CHP işi sıkı tutuyor. Yerel seçimlerle ilgili çalışmalara başladı bile. Özellikle teşkilatta yoğun bir hareketlilik var.
CHP'nin belediye başkanı olmayan il ve ilçelerdeki adayları çok önceden belirlenecek.
Tabii bazı sıkıntılar da var. Özellikle CHP'nin bazı dar kalıp, kadro ve inançlar içine sıkıştığı noktasında.
Bu elbette olumsuz bir tablo. Yüzde 30'ların üzerine çıkarılması planlanan oylar için önemli bir engel.
Tabii adaylar ve yerel seçimler de önemli. Ama bazı açılımlar da şart.
İşte bu noktada CHP geçtiğimiz günlerde biri İzmir'de, diğeri İstanbul'da iki önemli çalışmaya imza attı: Balkan açılımı...
İzmir Konak Belediyesi'nin Balkan ülkelerinden önemli isimler ve Türkiye'den değerli hocalarla başlattığı, Türk tarihini herkese sevdiren isim, Prof. Dr. İlber Ortaylı ile noktaladığı sempozyum, Balkan savaşlarının 100. yılında bölgenin ve Türkiye'nin geleceği, Gazi Mustafa Kemal'in 'yurtta barış, dünyada barış' değerlendirmesinin irdelendiği önemli bir platform oldu. Tebliğler kitap olarak da geleceğe ışık tutacak.
* * *
Türkiye'de nüfusun neredeyse yüzde 20'si Balkan kökenli. İzmir'de bu oran yüzde 50'ler noktasında. İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Yalova, Balıkesir, Manisa, Muğla irdelendiğinde Balkan açılımının ne denli önemli olduğu ortada.
Bilinen bir başka gerçek, AK Parti'nin Balkan dünyasına özel ilgisinin Ecevit'le özdeşleşen Balkan topluluklarında bazı yakınlaşmalar yarattığı... Bir yanda yakınlaşma varsa, elbette CHP'den uzaklaşma da var...
İşte CHP tam bu noktada devreye girdi. Türkiye'nin ilk ve tek kadın Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, acı, göç ve hüznün coğrafyasında Balkan göçmenlerinin Türkiye için önemine işaret etti. Ve ortaya çıktı ki; Bihlun Tamaylıgil de bir Balkan göçmeni. Kökleri Bosna Hersek'e uzanıyor. O kadar mı? Şu anda CHP'de önemli çalışmalara imza atan Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan da Balkan göçmeni. Geçmişinde bakanlık ve devlet adamlığı özelliği de olan İzmir Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da Balkan kökenli. Bulgaristan göçmenlerinin 30 yıldan fazla süren sosyal güvencelerinin sağlanması ve emekli maaşı bağlanması sancısını genç bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak Hakan Tartan çözmüş ve tarihe geçmişti. Makedonya göçmenleri için yürütülen çalışmalar da, Mostar Köprüsü'nün bitirilmesi için ödenek sağlanmasında, Balkan ülkelerindeki soydaşlarımıza Türkçe kitaplar gönderilmesinde O'nun imzası vardı. O yüzden 'yeri doldurulmaz'.
* * *
Ve hemen ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile İstanbul'daki Balkan toplantısı. Ve göçmen yurttaşlarımıza önemli mesajlar. Bütün Türkiye'ye yönelik.
Demem o ki; CHP'nin sessiz ve derinden yürüttüğü 'Balkan açılımı' bazılarını saydığım bu güçlü isimlerle yeni bir atılım sürecinin de habercisi.

küpe

Yalnız işsiz olanlar değil, daha iyi işler yapabilecek olanlar da başıboştur.
Sokrates

geçmişten

Fark

Hoca bir gün Timur'ın karşısındaymış. Aralarında tam iki arşın uzaklık varmış. Timur sormuş birden:
"Söyle bakalım Hoca, seninle eşek arasında ne fark vardır?"
"Tam iki arşın efendimiz!.."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA