• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
65’likler için yasa değişikliği geldi ERKİN USMAN

65'likler için yasa değişikliği geldi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.08.2013, 00:00
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mallar İçin Fiyat Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 1'inci maddesine yeni fıkralar eklendi.
Bu uygulamaya göre, 88'inci maddenin ikinci fıkrasında yer alan "malul, yaşlı" ibaresi yürürlükten kaldırıldı, üçüncü fıkrasındaki "ilgili hükümleri" ibaresi "ilgili diğer hükümleri" ve beşinci fıkrasında yer alan "üçüncü fıkrada" ibaresi "beşinci fıkrada" şeklinde değiştirildi.
* * *
Ve bu yasanın 65 yaş üstündekiler ile ilgili maddesi şöyle oldu:
"Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanırlar. Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler 60 ila 65 yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler."
* * *
Bu kanunun, idari tedbir ve cezalarla ilgili bölümü de şöyle:
"İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir."

hayattan
Alkol yanında sigara gırtlak kanseri yapar

Gırtlak kanseri, baş-boyun bölgesi kanserleri arasında en sık görülen kanser tipi. Dünyada her yıl yaklaşık 12 bin kişi gırtlak kanserine yakalanıyor. Genellikle sigara içen erkeklerin hastalığı olmasına rağmen, günümüzde sigara kullanımının artmasına paralel olarak kadınlarda da görülme oranı gün geçtikçe yükseliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, sadece sigara içenlerin değil, aynı zamanda pasif içicilerin de risk altında olduğuna dikkat çekerek, "Gırtlak kanserinden korunmak için sigara içilen ortamdan da uzak durulması yaşamsal öneme sahip" diyor.
Prof. Köybaşıoğlu gırtlak kanserinin daha çok sigara içen orta-ileri yaş erkek hastalığı olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor:
* Sigara kullananlarda kansere yakalanma riski içmeyenlere göre 4-5 kata kadar çıkıyor.
* Ayrıca tedavi sonrası sağ kalım oranları sigara ve alkol kullanan kişilerde kullanmayanlara oranla daha düşük.
* Dünyada erkek kadın oranı 5/1 iken T.C. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 20/1 oranında, yani Türkiye'de kadınlarda gırtlak kanseri dünyadaki kadınlara oranla daha az görülüyor.
* * *
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu, sigara ile alkolün beraber alınmasının da riski artırdığı uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam ediyor: "Bunun nedeni gırtlağın üst kısmının yemek yoluyla yakından ilişki halinde olması. Yani alkolün gırtlağın üst kısmına ve yutak yolunun başlangıç kısmına temas etmesi. Sigara kullanımına alkol kullanımı da eklendiğinde kansere yakalanma riski tek başına sigara içenlere göre 2 kata kadar artıyor.

küpe
Aşık yüz bulmayan adamdır.
Ahmet Haşim

Günün fıkrası
Minare deyince

Hoca gençliğinde bir arkadaşı ile okumak için Konya'ya gitmişti. Arkadaşı biraz cahil, biraz da meraklının biriydi.
Bir gün Hoca'ya şöyle dedi:
"Bu minareleri nasıl yaparlar acaba?"
Hoca biraz düşündü ve şu cevabı verdi:
"Bilmiyor musun yahu? Kuyunun içini dışına çevirirler minare olur."

laflama
* Uzun lafın kısası. Her zaman kısasa kısas!
* Kimi doğuştan özgürdür "Paşa gönlüm" der. Kimisi de doğuştan uşak ruhludur "Maşa gönlüm" der!
* Atın ölümü keşke arpadan olsaydı. Artık atın ölümü maganda kurşunundan oluyor!
* Ben seni sevdiğimi dünyalara bildirdim bildirmesine ama şimdi senden kaçmak istediğimi kimseye bildiremiyorum, utanıyorum!
* Oldum olası "Ben seni insan sanmıştım" sözünü anlayamamışımdır. Madem insan sandın, zulüm insanlarda, eziyet insanlarda, yalan-dolan yine insanlarda... O zaman fersah fersah kaç ülen!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA