• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Erdoğan neden kazanıyor? MEHMET DEMİRCİ

Erdoğan neden kazanıyor?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.08.2014, 00:00
Demokrasi, yani halkoyu ile iktidarın belirlenmesi şimdiki halde en iyi usul görünüyor. Ülkemizde bazı eksikleri bulunsa da demokrasi yerleşmiştir. 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçimi için ilk olarak halkın oyuna başvuruldu ve Erdoğan kazandı.
12 yıldır iktidarda olan ve girdiği bütün seçimleri kazanan AK Parti ve Erdoğan neden başarılı oluyor?
Uzun süre yönetimde kalmak iktidarları yıpratır. AK Parti ve Erdoğan için bu kural işlemedi, her seçimde oyları genellikle arttı. Yanlışları olmadı mı, elbette oldu. Seçmen bunları görüyor ama büyük resmin daha önemli olduğunu düşünüyor.
Kendisine oy verenler Erdoğan'ı daha samimi buluyor. Önceki yönetimlerin çoğu halkla insani ilişki kuramadı. Elitist/seçkinci davrandılar, halkın geniş kesimi kendini ikinci sınıf vatandaş hissetti. Bu iktidar döneminde ise güçsüzler güçlendi ve gücünü kabul ettirdi.

Türkiye zenginleşti
"Aziz Nesin'in oğlu Ali Nesin özetle şöyle diyor: Türk halkı eski rejimden çok şikayetçi. Eski rejim geri dönecek diye çok korkuyor ve o dönmesin de ne olursa olsun diyor. Tek parti döneminden 2000'li yıllara kadar devam eden rejim, çoğunlukla beyaz Türk'e hizmet etti ve belirli bir kalıba girmiş vatandaş istedi. İnsanımız hakarete uğramak, kendini ezik hissetmek, devletten korkmak istemiyor."
"Eskiden araba yoktu, buzdolabı yoktu, köylerde elektrik yoktu. Bugün köylere bakın apartmanlar var, oralarda benim zamanımda buzdolabı olmayan köylüler oturuyor. Paralandılar. Artık hakaret görmek istemiyoruz diyorlar. Artık iktidarda, hükümette payımız olsun diyorlar. Sevin ya da sevmeyin gerçek budur. Ve istenecek oy da onlardan alınacaktır. Ya darbe yaparsın, ya da oyla gelirsin. Oyla gelmek istiyorsan eğer, oy istediğin halka hakaret etme hakkın yoktur."
"Türkiye eski Türkiye değil, en azından bugün insanlar açlıktan kırılmıyorlar. Türkiye zenginleşti. Sosyal bir problem var tabii ki; bu zenginlik paylaşılamıyor. Ama Türkiye benim çocukluğuma nazaran yüz kat daha zengin bir ülke." Böyle diyor Ali Nesin.
Bütün bunlar Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleşti. Oy verenler kendisini seviyor ve ona güveniyor. Onun için Cumhurbaşkanlığı'na layık gördü. Erdoğan'a verilen oylar istikrarın devamı içindir. Halk yeni bir macera yaşanmasını, işlerin sekteye uğramasını, hayat seviyesinin düşmesini istemiyor.

Türkmenlere ilgi
Biz bir imparatorluk bakiyesiyiz. Yad ellerde birçok soydaşımız, dindaşımız var. Bu iktidar Balkanlara çok hizmet götürdü. A. Davutoğlu büyük bir risk alarak Kerkük'ü ziyaret etti.
Davutoğlu Londra'da ölen Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'nın cenazesini, Kırım'da doğduğu yer olan Kızıltaş köyüne getirtti. Bir uçak dolusu insanla oraya gidip cenazeye katıldı, güzel bir konuşma yaptı. Devlet töreni gibi bir merasim oldu. Şükran borçluyuz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklentim şudur: Zulme uğrayan bölgeleri Gazze'yi, Filistin'i sayarken Kerkük'ü, Irak ve Suriye Türkmenlerini de açıkça zikretmesidir.
Seçimler hayırlı olsun. Erdoğan'ı kutluyoruz. Artık asıl gündeme dönülmelidir. Yeni Asır'ın salı günkü ekonomi sayfasından iki başlık: "Ege'de 'istikrar' sanayiciyi sevindirdi." İkincisi: "Artık gündem seçim değil ekonomi olsun."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA