• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
120. yıl MEHMET DEMİRCİ

120. yıl

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.10.2014, 00:00
Türk basın tarihinin en eski gazetesi Yeni Asır 120 yaşında. Bir gazete için uzun bir ömür.
1895'te "Asır" adıyla Selanik'te çıkmaya başladı. Selanik o zaman Osmanlı toprağı. Daha sonra Yeni Asır adını aldı. 1924'te İzmir'e taşındı. İzmir'de gazete deyince "Yeni Asır" hatıra gelir oldu.
Hem yerel hem de hem de ülke haberleri verir. İzmir'de başka gazeteler de vardı, tutunamadılar. Sebep şu: Yeni Asır dinamik bir gazetedir. Çağın gelişimini yakalamaya hep dikkat etti. Yeni basın teknolojilerini zamanında getirip uyguladı. Böylece rakiplerini bastırdı.
Yeni Asır bir ekoldür, bir mekteptir. Bugün basın dünyamızdaki birçok ünlü Yeni Asır'dan yetişmiştir.
Yeni Asır halkın nabzını tutmasını bilir. Baştan beri halktan ve demokrasiden yana oldu. Bazı ara dönemler hariç, bu özelliğini hep korudu. Demokratik hareketleri hep destekledi.
Serbest Fırka, Demokrat Parti, Adalet Partisi, Turgut Özal'ın Anavatan Partisi, Yeni Asır'ı yanlarında buldu. Bu gazete zamanın ruhunu kavrayan bir özelliğe sahiptir. Bugün de öyledir.
Geçen pazartesi Kaya Termal Otel'de Yeni Asır'ın 120. yaş günü kutlandı. Otelin geniş salonları, konuyla ilgili zevkli büyük afişlerle süslenmişti. Yeni Asır Gazetesi'nin ilk sayısından itibaren, önemli günlere ait birinci sayfaları tablolar halinde sergilendi.
Parlamenterler, rektörler, valiler, belediye başkanları ve başka ileri gelenlerden oluşan geniş bir katılım oldu. Turkuvaz Medya Grubu'nun üst yöneticileri vardı. Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, nazik ev sahipliği ile herkesle ilgilenmeye çalıştı. Nice yıllar diliyoruz.

Yine bonzai

Gazete haberi: "Manisa Valiliği 'Elimde patladı bonzai' adlı şarkının umuma açık yerler ile kapalı ve açık alanlarda yapılan düğün, nişan, konser gibi etkinliklerde çalınmasını yasakladı."
14 Temmuz tarihinde bu köşede "Uyuşturucuya Davetiye" başlıklı yazımda konunun önemine ve tehlikesine değinmiştim. "Son yılların gözde uyuşturucusu bonzainin kullanılması yasak ama şarkısı serbest. Ucuz olduğu için kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyormuş" demiştim.
Gittiğim iki ayrı düğünde çalındığını yazdım ve uzman görüşünü naklettim: "Uyuşturucu alışkanlığı genelde başkalarına özenerek başlar. Her şarkının verdiği bir mesaj vardır. Dinleyen özellikle ergen çağdaki çocuklar şarkı içinde geçen karakterlere özenirler. Şarkıda bonzai reklamı ve onun kullanımını teşvik eden sözler olduğu açıkça görülür. Şarkıyı dinleyen çocuklar sadece bonzai kelimesini merak etmelerinden dolayı bu maddeyi kullanabilir."
"Bütün bunları müzik gruplarına hatırlatacak birileri belki çıkar" cümlesiyle biten yazımı İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün e-posta adresine gönderdim. Bir sonuç çıktığını duymadım. Manisa Valiliği'ne duyarlığı için teşekkür eder, başka illerimiz için emsal teşkil etmesini dilerim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA