• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Pozitif ayrımcılık

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.09.2010, 00:00
Yeni bir anayasa istiyor muyuz? Bu soruya "hayır" diyen aklı başında insan yoktur sanırım. Hepimiz 12 Eylül'den sonra yapılan anayasanın değişmesini istiyoruz. Zaten bu konuda yıllardır girişimler var. Ayrıca 1982 Anayasası bugüne kadar 16 kez değişikliğe uğradı, 175 maddesinden 83'ü değiştirildi.
Dolayısıyla anayasa değişikliği ilk kez yapılmıyor. Ama çoğunluğun isteği değişikliklerin uzlaşma ile yapılması.
Anayasadan ne bekliyoruz? Üzerinde en çok tartışılan konular şunlar:
1-İfade özgürlüğü
2-Kadın-erkek eşitliği
3-Birey hakları
4-Sosyal devlet
5-Sendikal hakların tanınması
6-Özel yaşamın gizliliği
7-Sürdürülebilir çevre

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ
Beni de hepsi ilgilendiriyor elbette ama bir kadın olarak öncelikle kadın-erkek eşitliği. AK Parti'nin taslağında, anayasasının 10. maddesinin ikinci fıkrasına "Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz" cümlesinin eklenmesi öngörülüyor.
Kadın örgütleri ise, "Devlet, kadın erkek arasında fiili eşitliğin sağlanması için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür" şeklinde bir düzenleme talep ediyor.
Çünkü yeni anayasa paketine göre, "Aday listelerinde kota uygulamasının eşitlik ilkesine aykırı sayılmaması" güvence altına alınırken, "Kota konulmasının gerekliliği" yer almıyor.

CEDAW SÖZLEŞMESİ

Kota en çok tartışılan konulardan biri. Pozitif ayrımcılığın gereği. Ne var ki, pozitif ayrımcılık konusuna iktidar da, iktidara yakın dernekler ve kadın örgütleri de sıcak bakmıyor. Kimi kadın dernekleri, "Eşitlik istiyorsak eksik olduğumuzu söyleyemeyiz" diyerek pozitif ayrımcılığa karşı çıkarken kimi kadın dernekleri de, "Bu karşı çıkışın, kadın aleyhine bir söylem" olduğuna dikkat çekiyorlar.
Ben de bu görüşe katılanlardanım. Pozitif ayrımcılık, kadınların eksik olduğu anlamına gelmiyor. Bunu tartışmak için öncelikle kadınların toplumda erkeklerle tam olarak eşit fırsatlardan faydalanıp faydalanmadığına bakmak lazım. Hepimiz biliyoruz ki, bugün Türkiye'de ekonomide, sosyal yaşamda, siyasette erkeklerin yararlandığı fırsatlardan kadınlar yararlanamıyor. Eşit fırsatlardan yararlanmak için eşit olana kadar bu hakları eksik kullananlara ayrımcılık uygulanması gerekiyor.
Aslında bu konu altına imza attığımız CEDAW sözleşmesinde belirlenmiş. Onu alıp uygulamak yeterli. Kadın dernekleri de bunu istiyor.
Bu arada İzmirlilerin 9 Eylül Kurtuluş Günü'nü ve herkesin bayramı kutluyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA