• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Referandumun kazanını kim?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.09.2010, 00:00
Hayırlı olsun diyelim. Sonuçlara bakınca, Cumhurbaşkanlığı veya Başkanlığa giden yolda Başbakan'ın elinin güçlendiğini görüyoruz. Hayırcıların çoğunun "Anayasa'nın değişmesine evet, hukukun üstünlüğüne evet, bu anayasa paketine hayır" dediğini söylemek zorundayız. İtiraz yeni anayasaya değil, uzlaşmadan yapılan anayasaya. Beklenti de Başbakan'ın bunu göz önüne alması.
Doğu ve Güneydoğu ise sandığa gitmedi. Kimi illerde, örneğin Hakkari'de sandığa gidenlerin oranı yüzde 7. Yani o bölgedeki devlet memurlarının dışında sandığa giden olmamış. Bu bölge ne istiyor? Liderleri olarak Öcalan'ı kabul ediyor ve özerklik istiyor. Nitekim BDP Başkanı Selahattin Demirtaş da "Boykotun özerklikle taçlandırılması gerektiğini" söyleyerek bunu dile getiriyor.

KAYBEDEN MHP

MHP'nin oylarının ağırlıkta olduğu bölgelerde ise Tayyip Erdoğan'a destek var. Yani 'evetçi'lerin arasında MHP'lilerin oranı yüksek, dolayısıyla hayırcıların çoğu CHP'li. Yani yüzde 41-42'lik oyun neredeyse tamamı Kemal Kılıçdaroğlu'na gitti.
Bu sonuca bakınca referandumun pek çok galibi var:
* Birincisi kuşkusuz Başbakan.
* İkincisi Kemal Kılıçdaroğlu.
* Üçüncüsü BDP.
Kılıçdaroğlu'nun yapacağı en önemli şey teşkilatını yenilemek, çalışmayanları göndermek, hele hele oy kullanmama skandalına neden olanlarla bağını kesmek ve seçime kadar hiç hız kesmeden çalışmaya, konuşmaya, gezmeye devam etmek.

MİLLİ TAKIM
Bu bayramı referandumun gölgesinde geçirdik, bir de milli maç heyecanı içinde. Hidolu, Semihli, Ersanlı, çifte Ömerli, Sinanlı, Keremli basketbol milli takımıyla hop oturduk, hop kalktık. Sırbistan maçı dönüm noktası oldu. Son saliseye kadar heyecanımız sürdü. Finale kalmak bile önemliydi bizim için ama ABD'yi yeneceğimize de inandık.
Tabii bu tür turnuvalarda deneyim çok büyük önem taşıyor. Milli takım ilk kez yarı finale ve ilk kez finale kaldı. Bu ilkler de millilerin daha çok heyecanlanmasına neden oldu. Gazetede okuduğuma göre çoğu uyuyamamış Sırbistan maçından sonra. Uykusuz ve yorgunluk eklenmiş heyecanlarına. Aslında bir gün ara olsaydı maçtan sonra, dinlenmiş olarak maça çıksalardı durum farklı olabilirdi. Sonuçta bizim takım da deneyim kazanmış oldu. Bir dahaki sefere daha tecrübeli olacaklar ve altın madalyayı kazanacaklar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA