• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

"Yarattığım en büyük değer işim"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.10.2010, 00:00
Hediye arayışlarına alternatif bir çözüm getirerek lezzetli çiçekler formunda hediyeler yaratan Didem Alsoy, kek, kurabiye, şeker, çikolata ve meyvelerden oluşan 3 boyutlu çiçekler üretiyor

Garanti Bankası ve Ekonomist Dergisi'nin işbirliği ve KAGİDER'in katkılarıyla düzenlenen Türkiye'nin kadın girişimcileri yarışmasının kazananlarından biri Didem Alsoy.
Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin dört bir yanından 3 bin 600'ün üzerinde kadının katıldığı yarışmada üçüncü oldu. Hediye arayışlarına alternatif bir çözüm getirerek, lezzetli çiçekler formunda hediyeler yaratan Didem Alsoy, Bonnyfood markası ile hem lezzetli çiçek üretip satıyor hem de teslimatını gerçekleştiriyor. 100'den fazla çalışanı ve 6 şubesi bulunuyor.
* Çalışmak ve kariyer sizin için ne ifade ediyor?
- Ortaya bir değer çıkarabildiğiniz ve fikrinizi hayata geçirip geliştiğini gördüğünüzde yaşama tutunuyor ve gelişiyorsunuz. Hedeflerimi gerçekleştirdiğimi kariyerimle görüyorum, hayatın her gün farklı bir yönünü de çalışarak sürdürüyorum.

RENKLİ BİR İŞ HAYATI
* Çalışma hayatına nasıl başladınız? İşinizi nasıl kurdunuz? Bu işi yapmak fikri nasıl çıktı?

- Babam hayatta olmadığı için Darüşşafaka Lisesi'nde burslu okudum. Bize 7 yıl yatılı okulda hep çalışırsak kazanabileceğimizi öğrettiler. Üniversiteyi kazandığımda İstanbul'u biliyor ama yatılı okul dışında yaşamak, yemek, trafikte ulaşım sağlamayı bilmiyordum. Param da yoktu. Meziyetlerimi kullanabileceğim bir noktada İl Turizm Müdürlüğü'nun İngilizce ve Almanca Enformasyon Memurluğu sınavına girdim, kazandım ve devlet memuru olarak çalışmaya başladım. Sonra bana uygun olmadığını görünce, okulla beraber yürütebileceğim tekstil sektöründe çalışmaya başladım ve akşam saatlerinde ihracat ile uğraşıp üniversiteyi bitirdim. Bankacılık alanında 8.5 yıllık önemli tecrübe ve birikimim oldu. Ardından teknoloji sektörüne geçtim, en son genel müdürlük yapıp, girişimciliğe terfi ettim.
* Nasıl oldu girişimciliğe geçiş?
- Hastanede yattığım bir dönemde, çiçek yasağından dolayı "Geçmiş olsun" dileğiyle gönderilen onlarca çiçeği görme şansım olmadı. Bunun üzerine 3 yıl araştırma yaptım ve bilgi ağımı geliştirdim. 2008'de ortağım ve o zamanki iş arkadaşım Hamit Kekeç'le yaptığımız araştırmalarda Türkiye'de 7 bin çiçekci, 14 bin de pastane istatistiğini de dikkate alarak her ikisini de birleştirip çiçek görselliğinde ve muhteşem lezzetleri içinde barındıran yeni bir sektör yarattık. Hediyelik Lezzet Çiçekleri Projesi'ne, yıllarca birlikte çalıştığım Hamit Kekeç ile birlikte 17 Ekim 2008'de İstanbul'da start verdik. Yaklaşık 6 ay süren Ar-Ge çalışmalarından sonra Mart 2009 itibariyle tanıtım çalışmalarına başlanarak markalaşma yolunda hızlı bir yol izlendi.
* Neler var lezzet çiçeklerinde?
- Bonnyfood olarak, kek, kurabiye, şeker, çikolata ve meyvelerden oluşan 3 boyutlu çiçekler üretiyoruz. 6 farklı kategoride 100'ün üzerinde farklı çeşit ürünle tam bir konfor hizmeti veriyoruz.

EN DOĞRU KARAR
* Kadınlar anne olduktan sonra işlerinden ayrılıyorlar ama bazıları bu arada kendi işini kuruyor. Sizde nasıl oldu?

- Çocuğum olduktan sonra kariyerime devam ettim. Kendi işimi kurma fikri öncesinde de vardı ama öncelikle plan yapmak önemli. Bir yol haritası ve ciddi bir iş tecrübesi gerekli. Şansa çıkılacak keyifli butik bir iş değil, ciddi çapta 'büyük düşün' ilkesi ile planlanan global bir marka için hazırlık yaptım. Ama her zaman söylüyorum en iyi kararım eşimle evlenmek, en iyi projem biricik kızım, yarattığım en büyük değer Bonnyfood!
* Bir kadının başarılı olması için önce aile, sonra eş, sonra işyeri desteği şart. Ne dersiniz?
- En büyük şart istek. Aile, eş ve çevrenin desteği her şeyi kolaylaştırır diyelim. Bonnyfood'u kurarken bütün ailemin ve arkadaşlarımın hepsinin desteğini aldım dersem yalan olur. Ancak bazen yaşadığınız küçük hayal kırıklıkları insanı daha fazla motive ediyor. Dikenli teller acıtsa da aldığınız yaralar elde ettiğiniz başarılar kadar kamçılıyor.
* Sizi en çok zorlayan konular neler oldu?
- Bonnyfood'u kurarken içindeki ekipleri bulmak ve onları sistemleştirmek çok zorladı, çünkü öncesinde hep kurumsal organizasyonlarda ve eğitim seviyesi çok yüksek çalışanlarla temas ederken, üretim ve dağıtım girince işin içine biraz farklı tablolar ortaya çıkabiliyor.
* Eskiden kadınsı özellikler iş hayatında dezavantaj olarak görülürken şimdi avantaj olmaya başladı. Siz ne diyorsunuz?
- Kadınlar iş hayatında daha azimli. Daha planlı ve hedef odaklı çalışıyor. Ekibimde yöneticilerin birçoğu kadın ve her bölümde en az bir kadın çalışmasına özen gösteriyoruz.
* Kadın yöneticilerin sayısının giderek artmasını neye bağlıyorsunuz?
- Toplumda bir erkek yetiştirirseniz bir birey olur ama bir kadın yetiştirirseniz bir idealist, anne, birleştirici olur. Anne olması demek topluma yön vermesi, yeni erkek veya kadınlar yetiştirmesi demektir. Artık gelişmiş ve eğitimli bir kadın topluluğuna sahip olmamız ve işi sahiplenerek başarıyı yakalamaları kadın yöneticilerin sayısını artırıyor.

Global marka olmak
* Yarışmaya girmeye nasıl karar verdiniz?

- Ortağım ve profesyonel hayattaki iş arkadaşlarım aday gösterdiler. Ben en az 2 sene sonra girmeyi tercih ederdim.
* Kazandıktan sonra neler oldu?
- İnsanlar Bonnyfood'u tanıyordu ama işin altına elini ve yüreğini koyan kişinin bir Türk kadını olduğunu veya markanın Türk markası olduğunu bilmiyorlardı. Bu ödül kadınlara ilham oldu da diyebilirim çünkü yarışmadan sonra en az 30 kadın girişimci görüşmeye geldi.
* Gelecek hedefiniz ne?
- Global bir marka olacak Bonnyfood ile dünya çapında başarı sağlamak. Bugünlerde hedefin ilk halkası Rusya için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA