• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Ayvalık günleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.10.2010, 00:00
Dördüncü kez katıldığım Ayvalık Zeytin Hasat Günleri programından bahsetmek istiyorum. İstanbul, Ankara, İzmir'den gelenler Cuma akşamı akşam yemeğinde buluşuruz. Ayvalık'ın otelleri genellikle butik oteller olduğundan farklı otellerde kalınır. Ayvalıklılar bu şenliğe gönülden destek verir ve tüm olanaklarını seferber ederler.
Bu kez hepimiz Ortunç Club'te kaldık. Ayvalık'ın saklı kalmış, özellikle saklı kalmayı tercih etmiş otellerindin biri Ortunç Club. Alibeyköy Adası'nın en güzel koyuna sahip bir gizli cennet burası. Bu yıl yenilenmiş. Otomatik açılan stor perdeler, yerden ışıklandırma, aynanın içine gizlenmiş televizyon, kuş tüyü yastıklarla beş yıldızlı bir otele dönüşmüş.
Ayvalık otellerinde kalmanın en büyük keyfi sabah kahvaltılarıdır. Önünüze en leziz zeytinler ve zeytinyağı gelir. Hele bu mevsim gittiyseniz, yeni sıkılmış zeytinyağının tadına bakma şansınız olur. Sepet peyniri, İzmir tulum peyniri ve bahçeden toplanmış meyvelerden yapılmış reçeller cabası.

ZEYTİNLİ KAHVALTILAR
Kahvaltı ve yemek sohbetlerinin tadına doyum olmaz. Kimi dostlarla yılda bir kez burada buluşur ve hasret gideriz. Bunların arasında Türkiye'nin şarap uzmanı denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Ankara Üniversitesi gıda mühendisliği hocalarından Prof. Dr. Ertan Anlı, her biri kendi alanında uzman gurmeler bu yıl Feriye Lokantası'nın işletmecisi Vedat Başaran ve yemek kültürü araştırmacısı Gökçen Adar vardı. Ve engin bilgisi ile gazeteci ve gurme Nedim Atilla. Ayvalık'ın her yapısının tarihini bilen Nedim Atila ile Ayvalık'ı gezme şansına sahip olmak da büyük bir mutluluk.
Esas program cumartesi günü başlar. Sabah kahvaltısından sonra İnönü Kültür Merkezi'nde kurulan Ayvalık Zeytinyağı Pazarı'na gidilir. Burada sergilenen zeytin ve zeytinyağlarının tadına bakılır, yeni çeşitler incelenir, bilgiler alınır, gelişmelerden haberdar olunur, alışveriş yapılır.

MUTLUKÖY'DE ŞENLİK
Sonraki durak şenliğin yapılacağı yerdir. Her sene farklı bir mekanda yapılır hasat şenliği. Bu yıl Mutluköy'deydik. Ayvalıklılar buraya pazar günleri kahvaltıya geliyorlar. Şenlik için masalar eklenmiş, oteller standlar açmış, sübyeden, Ayvalık tostuna, yaprak sarmasından nohutlu pilava kadar pek çok yiyecek sunuluyor misafirlere. Ama önce mini bir hasat töreni, ardından konuşma ve ödül törenleri. Mesela Komili, zeytin üreticilerini ödüllendirmek amacıyla geçen yıl bir ödül vermeye başladı. Ödülün bu yılki sahibi, aile kökleri Midilli'nin Yera Kasabası'na uzanan, Hüseyin Komili'nin torunlarından biri olan ve mübadil kökenli bir aileden Ayşe Eser Günenç oldu.
1997 yılında ağabeyinin vefatı sonucu işin başına geçen Ayşe Hanım, tüm zeytinlerin bakımı ve hasadı ile yakından ilgileniyor ve her yıl en iyi, en kaliteli zeytinyağını üreterek yaşamını zeytin ağacından elde ettiği gelirle sürdürüyor.
Sonrası serbest saat. İsteyen Ayvalık'ı dolaşmaya çıkar, isteyen Cunda'da dolaşır, Taş Kahve'de bir kahve içer veya zeytin-peynir alışverişi yapar. Ve akşam, yani Boyner çiftinin evindeki parti beklemeye başlanır. Yarına...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA