• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Çocuk yetiştirmenin önemi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.12.2011, 00:00
Çocuk yetiştirmenin çok önemli bir konu olduğunu düşündüğüm için bu köşede sık sık bu konulara değiniyorum. Ve bu konularda yetersiz olduğumuza inandığım için de üzerinde duruyorum. Her gün yeni bir şey öğreniyorum ve her öğrendiğim şey beni daha fazla düşündürüyor. Kızmasınlar ama eğitimli olsun ya da eğitimsiz, hiç fark etmez, Türk kadınlarının iyi bir anne olmadığını düşünüyorum. Bunda kadınların hiçbir suçu yok. Bilgi vermezsek, öğretmezsek nasıl öğrenecekler. Bir toplantıda tanıştığım uzman psikolog Ani Eryorulmaz'ın söylediklerini bu yüzden sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. 0-3 yaş arasındaki eğitimin önemine değindi Eryorulmaz. Burada aldığımız bilgiler bizi geleceğe hazırlıyor ve kişiliğimizi, kimliğimizi oluşturmamıza yardımcı oluyor.

GÜVEN DUYMA

Mesela güven duyma. Bu duyguyu 0-1.5 yaşında öğreniyoruz. Başta annemiz olmak üzere yakınımızdaki kişilere güvenip güvenmeyeceğimize bu yaşlarda karar veriyoruz. Burada özellikle annenin rolü çok önemli. Annenin tutarlı olması lazım ve ruhsal olarak hazır olması lazım. Fiziksel olarak bakabilir, yani karnımızı doyurup, altımızı değiştirir, bizi korur ama ruhen hazır değilse orada olmayabilir. Kadınlar genellikle bir sürü yerde oluyor. Çalışsın veya çalışmasın, çocuğuna bakarken kafasından bir sürü şey geçer. Yapmak istedikleri, yapamadıkları. Çocuklar da bunu fark eder. Bu dönemde güven duygusunu öğrenen çocuklar hayatta daha başarılı oluyorlar. Güvende sorun yaşayanlar başarısız mı oluyorlar peki? Hepsi için geçerli değil. Bunu ileriki yaşlarda edineceği tecrübelerle halledebilir. Eğer ergenlik döneminde iyi bir yol göstericisi olursa veya evlendiği kişi ona bu gücü verirse sorun kalmayabilir. Böylesine önemli bir konu bu işte.

SUÇLULUK DUYGUSU

Gelelim 1.5 ile 3 yaş aralığına. Bu yaşta da bağımsız olmayı öğreniyoruz. Bunu da tuvalet eğitimi ile öğreniyoruz. Kendi başımıza tuvaletimizi yapmayı öğrenmek ileride bağımsız olmayı öğrenmenin temel noktası. Burada da büyüklerin yaklaşımı çok önemli. Anne bizi cesaretlendiriyor mu, yoksa yapamayacağımıza kanaat getirip bizi eziyor mu. Koruyucu mu davranıyor, önemsemiyor mu? Her hareketin bir anlamı var. 3 ve 6 yaş arası sosyalleşmenin edinildiği dönem. Ya girişken olmayı öğreniyoruz ya da her zaman kendimizi suçlamayı, suçlu hissetmeyi. Başarı veya aşağılık duygusuyla tanışıyoruz. 13 yaş da "Ben kimim?" sorularıyla yüzleşme zamanı. Gördüğünüz gibi çocuk yetiştirmek çok önemli bir konu. Çocuktur, Allah rızkını verir, nasıl olsa büyür, düşe kalka hayatı öğrenir, denecek basit bir mesele değil çocuk eğitimi. Çok önemli bir konu. Bu konularda daha fazla bilgi edinmek için "www.aileterapisi.com"a girebilirsiniz.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA