• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Başı dik bir kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.04.2012, 00:00
Bana göre televizyonların en feminist dizisi "Fatmagül'ün Suçu Ne?" bu sezon ekranlara veda ediyor. 21 Haziran Perşembe günü son bölümüyle ekranlara gelecek. Dizinin senaristlerinden Ece Yörenç, başta bazı çevrelere, 'biz tecavüz dizisi' yapmıyoruz diye kendimizi savunmak zorunda kaldıklarını, bu gruba önce sessiz, sonra resmi açıklamalarla direndiklerini söylüyor. "Bir milletvekili tarafından Melek'le ben 'sapıklar, ruh hastaları' diye sıfatlandırılarak hakarete uğradık, mahkeme sonucunda, hakim gerekçeli kararında hakaret saymadı bu durumu. Biz de temyize yolladık ama umut yok. Yani Fatmagül'ün hikayesini anlatırken, biz de o kadar berelendik ki, çok canımızı sıktılar, başta..." diyerek yaşadıklarını anlatıyor.
Aynı zamanda şahane şeyler de yaşadılar. "Anlattığımız hikaye çok büyük bir kitle tarafından kabullenildi bir kere. Yapımın başarısı oyuncuların. Yönetmenin başarısı yabancı ülkelerde de değer buldu, bu hikayeyi çooook uzaklara, başka coğrafyalara da anlattık" diyor.

DÜŞMAN HER YERDE
Daha önce yazdıkları diziler gibi, orijinaline göre kimi değişiklikler yaptıklarını belirterek şunları söylüyor: "Orijinal film senaryosunda Fatmagül ve Kerim karakterleri o dönemin koşullarında, bambaşkaydı. Kerim, Fatmagül'ün tecavüzcülerinden biriydi ve kanun gereği Fatmagül ile evlendiği için hapis yapmaktan kendini ve arkadaşlarını kurtarıyordu ve bunun öfkesini de Fatmagül'e eziyet ederek çıkarıyordu. Hatta bebeğini döverek düşürmüştü.
Biz, yazdığımız Fatmagül'ün biraz daha başı dik, adaleti arayan, sorgulayan ve sonuna kadar, suçluların gözüne bakmaktan korkmadan ceza almalarını bekleyen bunun için çabalamaktan korkmayan bir karakter olmasını istedik. Öyle çizdik."
Fatmagül'ün kişiliğinde, diğer mağdurlara, "susma" dediklerini söylüyor ki bu çok önemli. "Fatmagül'ün düşmanları evinin dışındaydı ama Türkiye'de öyle hikayeler var ki, mağdurların düşmanları, evlerinin içinde, yanıbaşlarında, ağabeyleri, babaları bazen. Onlara 'susma, sen utanma onlar utansın, cezalansın' dedik" diyor.

İMKANSIZ BİR AŞK
Böylece Fatmagül başı dik bir kadın haline geldi. Kimsenin canını yakmadan ama çok da pembe bir tablo çizmeden, yavaş yavaş sesini çıkardıklarını söylüyor. Şimdi o emeğini paraya çeviren, kendi işinin sahibi bir kadın. Ve yarım bıraktığı okulu dışarıdan bitiren bir öğrenci, ehliyet almak isteyen, dil öğrenmek isteyen, başka şehirleri de merak eden, etrafına çizilen çemberin dışına çıkmaya çalışan, başka Fatmagül'lerin de destek olduğu bir kadın.
Ve aşk. "İmkansızın ortasında" bir aşk yeşerttiklerini söylüyor.
"Kerim suçsuz değil, Fatmagül'ün yaraları tamamen sarılmadı. Ama Fatmagül iyileşmek istiyor. Şimdi yazdığımız bölümlerde, hiç giyemediği gelinliğini giyecek. Çünkü herkes Fatmagül mutlu olmasını istiyor. Bir an önce düğün olsun, cinsellik, duygu boyutunda yaşansın, istiyor" diyor.
Ve 21 Haziran'da dizi bitiyor. Mutlu son olacak anlaşılan...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA