• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Hepatit B'ye dikkat!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.05.2012, 00:00
AIDS'le tanıştığımız yıllarda hepimizi bir korku sarmıştı hatırlayacaksınız, manikür-pedikürden virüs bulaşır mı, berberde traş olmak riskli mi, dövme yaptırmanın tehlikesi var mı, diye. Çünkü bu hastalık, kan ve cinsel yolla bulaşıyor. Tıpkı Hepatit B gibi. Ve dünyada 33 milyon AIDS hastası var ama Hepatit B'li hasta sayısı 350 milyon.
Barselona'da yapılan 47. Uluslararası Karaciğer Kongresi'ne katılan Dr. Yasemin Bradley, Rengarenk Kırmızı için, kongrede konuşulanları yazınca ben de bu konuya değinmeye karar verdim. AIDS için geçerli olan korkularımız Hepatit B için de geçerli. Ve AIDS'e yakalanma olasılığımız Allahtan düşük ama Hepatit B'ye yakalanmamız an meselesi.
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Gastroenterolog Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, ülkemizde Hepatit B'li insan sayısının 3 milyon civarında olduğunu söylüyor. Hepatit B geçirmiş, bağışıklığı olan kişi sayısı ise 20 milyon. Yani her üçümüzden biri bu virüsle tanışmış. Tanışmayanların da tanışma olasılığı yüksek.

SETİNİZ OLSUN
Yasemin Bradley, "Hepatit B'li birinin girdiği havuza girersek virüs bize bulaşmıyor ama cinsel ilişki veya kan yoluyla bu virüsü kapabiliyoruz" diyor ve bu nedenle manikür-pediküre giderken manikür setimizi yanımızda götürmeyi tavsiye ediyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Viral Hepatit Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da aynı öneride bulunuyor. "Herkesin kendi seti olmalı. Bu işyerlerindeki sterilizasyona güvenemezsiniz. Risk çok fazla. Berberin ustura jiletini değiştirmesi de çok önemli" diyor. Son yılların modası dövme de bulaşma nedenlerinden biri.
Fehmi Tabak'ın bir önerisi de el yıkamak. "Bu virüsü sabun bile öldürebilir. El yıkamak bu nedenle çok önemli" diyor.
Bunlar almamız gereken önlemler ama bu hastalık ülkemizde en sık cinsel yolla bulaşıyor. Hatta cinsel yolla en fazla bulaşan hastalık Hepatit B.

AŞI YAPTIRIN

Bu yüzden evlenmeden önce Hepatit B ve C testi yaptırmak zorunlu. Test sonucu pozitif çıkanlar hemen bir sağlık kurumuna yönlendiriliyorlar. 1996 yılından beri ise tüm doğanlar aşılanıyor.
Ama yine de bu virüse yakalanmamak için aşı yaptırmak şart. Çünkü Hepatit B, direk karaciğeri etkiliyor ve karaciğer de hayati önem taşıyan bir organ.
Yılmaz Çakaloğlu, "Bizde en sık rastlanan siroz ve karaciğer kanseri nedeni Hepatit B. Türkiye'de yapılan karaciğer nakillerinin yüzde 50'sinin nedeni de Hepatit B. Normal şartlarda bir insanın karaciğer hastalığından ölmemesi gerekir. Yeter ki zamanında teşhis edilsin" diyor.
Kongrede hastalıkla ilgili önlemler ve farkındalık konuları da ele alınmış. Bu konuda yeni bir program başlatılmış. PATH B-Hepatit B için Hastalar ve Sağlık Çalışanları El Ele programı. Program hastalara, tanı konmasından uzun dönem hastalık yönetimine kadar, tedavinin tüm aşamaları boyunca Hepatit B ile yolculuklarında bilgi ve rehberlik sunuyor. Hepsi bir tıkın ucunda. Hastalar ve yakınları www.pathb.gen.tr adresine girdiklerinde Hepatit B ile ilgili her türlü bilgiye anında ulaşabilecekler, kendi verilerini girip grafikler ile değerlerini takip edebiliyorlar. Yayınlar; İngilizce, Çince, İspanyolca ve Türkçe.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA