• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Gümüşlük'ün bilimsel önemi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.09.2012, 00:00
Gümüşlük'e gelen herkes Tavşan Adası'na çıkmıştır mutlaka. Yürüyerek gidilir Tavşan adasına. Boydan boya dolaşılır, tavşanlara bakılır, kayalıklardan denize girmeyi sevenler, uygun bir yerden denize girer, şinorkelle cam gibi deniz dibine bakar. Ama artık Tavşan Adası'na girmek yasak, çünkü burada çok önemli bir kazı yapılıyor.
Kazının başında Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Şahin bulunuyor. Mustafa Hoca'yla bu yıl itibariyle kazıya son verdikleri günün akabinde konuştuk.
2004 yılında başlamış kazıya Mustafa Şahin ve ekibi. Önce yüzey araştırması yapmışlar. Bilimsel arkeolojik kazılara ise Bodrum Sualtı Arkelooji Müzesi başkanlığında 2005 yılında başlanmış. İki yıllık zorunlu bir ara var. Nedeni de tarihi eser bulmak! Neyse ki 2009 yılında yeniden başlanmış kazılara ve 2018 yılına kadar da sürmesi beleniyor.

MYNDOS KAZILARI
Mustafa Hoca, en önemli sorunlarının finansal sorunlar olduğunu söylüyor. Kağıt üstünde belediyenin katkısı olduğunu, başkanın her yerde kazıya destek verdiklerini söylediğini ama bugüne kadar herhangi bir para almadıklarını belirterek ekliyor, "Ama paramız var! İnşallah gelecek sene kullanırız."
Kültür Bakanlığı'nın bu sene kazılara ilgi gösterdiğine değinen Mustafa Şahin, "Bakanlık sonunda ne yaptığımızı anladı ve müthiş destekte bulunmaya başladı" diyor.
Peki, ne yapılıyor Gümüşlük'te? Bu kazıların önemi ve anlamı ne? Mustafa Hoca, kazıların bilimsel ve Gümüşlük açısından önemli olduğunu belirtiyor. Bilimsel açıdan önemi büyük, burası bir Leleg kenti. Lelegler, antik kaynaklarda karşımıza çıkan bir uygarlık. Ancak tarihleri, kültürleri, nereden geldikleri hakkında çok fazla bilgi yok. Sadece Asos'tan başlayarak Bodrum'a kadar birçok kıyı kasabasında kuruldukları biliniyor.
Kazının yapıldığı Myndos kenti, yarımadada da bulunan 8 Leleg kentinden biri. Zaman içinde 6 şehir kapatılmış ve burada yaşayan insanlar iki kentte zorunlu olarak ikamet ettirilmiş. Bunlardan biri de Myndos.

LELEG UYGARLIĞI
"Ede ettiğimiz verilere göre Lelegler İsa'dan önce 2000 yılında buraya gelmişler. Hittiler kadar eski bir uygarlık. En geç terk edilen yerlerden birisi Tavşan Adası. Bu sene elde ettiğimiz bulgulara göre de 14. yüzyıla kadar da yaşamışlar. Bunun da anlamı şu; Lelegler 3500 yıl boyunca burada yaşamışlar. İşte, bu kazılarla bu uygarlığı aydınlatmış, ortaya çıkarmış olacağız." diye açıklıyor bilimsel açıdan kazıların önemini.
Gümüşlük açısından önemine gelirsek, bu konuda da şunları söylüyor Mustafa Şahin: "Bodrum yarımadası turizm açısından çok önemli. Burası da önemli. Biz diyoruz ki, eğlence turizminin merkezi Bodrum. Yalıkavak, yeme-içme ve eğlence arayanların yeri. Gümüşlük ise kültür ve sanat merkezi olsun. Yapısını bozmayalım. Amacımız burada turizmi 2 aydan 10 aylara çıkarmak. Seneye antik tiyatro kazısına başlayacağız. Kamulaştırmayı bekliyoruz."
Kültür Bakanı Günay'ın bölgeyi ziyaret ettiğini ve gereken talimatları verdiğini söyleyen Şahin, 30 Ağustos günü adayı ziyarete açtıklarını ve gezenlere rehberlik yaptıklarını da sözlerine ekledi. Kısacası Gümüşlük'ün kıymetini bilelim yeter.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA