• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

İlk gün sendromu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.09.2012, 00:00
Öyle veya böyle okul dönemi başladı. Çocuğu 66 aydan küçük olan velilerin kararsızlığı sürerken, 70 aylıklar ve üstü okul yoluna ilk adımlarını attı. Onlar sorunsuz mu peki? Ne gezer? Yaşı kaç olursa olsun, çocuklarda ilk gün sendromu çok önemli bir konu.
Nedir ilk gün sendromu? Ailesinin, annesinin güvenli kollarında büyüyen çocuğun, tanımadığı yabancı bir ortamda, başka bir sürü çocukla bir araya geldiğinde yaşadığı sıkıntı. Dolayısıyla korkar, ağlar, annesinden ayrılmak istemez, sınıfa girmek istemez.
Bunun için çocuğu okula önceden hazırlamak gerekir. Bir çocuk normal şartlarda, kendisi okula gitmediği halde okula giden çocuklar gördüğü için, ruhsal olarak 3-4 yaşlarından itibaren okul gerçeğiyle tanışıyor. Annesiyle gezmeye giderken, elinde çanta taşıyan öğrenciler görür ve sorar: "Anne, bunlar ne yapıyorlar?" diye.

YANLIŞ VE DOĞRU CEVAP
Psikolog Mehtap Kayaoğlu'nun bu konuda söyledikleri çok hoşuma gitti ve bu köşeye almak istedim. Hani hep diyorum ya, annelik çocuğun karnını doyurmak, onu koruyup kollamakla bitmiyor. Onun sorularına verdiğiniz her cevap onun gelişimine büyük etki yapıyor. Kayaoğlu bir röportajında söylenmesi ve söylenmemesi gereken cevaplardan örnek veriyor.
Önce söylenmemesi gereken cevaba bakalım: "Okula gidiyorlar. Sen de gidince görürsün gününü! Orada öğretmenler var. Bakalım bana yaptığın gibi öğretmenine de şımarıklık yapabilecek misin? Evi dağıttığın gibi orayı da dağıtabilecek misin? Ne iyi olur, yaşın gelse de hemen gitsen, azıcık adam etseler seni... Yürü yürü bakınıp durma etrafına, arabalar geliyor... Çabuk ol..."
Şimdi ise doğru örneğe, verilmesi gereken cevaba bakalım: "Okula gidiyorlar yavrum. Okumayı yazmayı öğreniyorlar. Hani sana geceleri hikaye okuyorum ya, işte okula gidince sen kendin okuyabileceksin. Artık senden dinleyeceğim güzel masalları. Hem, bir sürü arkadaşın olacak! Onlarla oyunlar oynayacaksın. Öğretmenin sana bir sürü güzel bilgi öğretecek. Sen de eve gelince ödevlerini yaparken bana anlatırsın öğrendiği güzel bilgileri tamam mı? Bak şimdiden meraklandım. Çok güzel çanta alırız sana kitaplarını koymak için, renk renk boyalar..."

MÜKEMMELLİKTEN VAZGEÇİN

Dediğim gibi bunlar 72 ay üstü çocuklar için. Mehtap Kayaoğlu, "Normal şartlarda 60-72 ay arası çocuk zihinsel, fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan okula başlamaya ve zorlu müfredat programına alışık değildir. 4+4+4 sisteminde okula başlayan çocuklara "oyun ağırlıklı eğitim" verileceği söyleniyor. Ne derece gerçekleştirilecek bilemeyiz. Bekleyip göreceğiz hep birlikte" diyor ve annelere şu öneride bulunuyor: Mükemmeliyetçi olmaktan vazgeçin! Son yılların modası haline gelen sınıf arkadaşlarını birbiriyle yarıştırma merakınızı bu yıl mutlak olarak sonlandırın! Çocuklar zaten gelişim süreçlerini zorlama ihtimali içeren eğitimlere tabii tutulacak. Bir de sizin yarışçı/mükemmeliyetçi hallerinizle boğuşmak zorunda kalmasınlar olur mu? Kendi evladınızı, kendi hırslarınızdan korumanın yollarını şimdiden bulun!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA