• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Cansuyu kredisi yönetmeliğe takıldı ZEKERİYA MUTLU

Cansuyu kredisi yönetmeliğe takıldı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.09.2009, 00:00
Geçen yıl, küresel krizin etkilerinin Türkiye'de de iyice hissedilmeye başlandığı dönemde uygulamaya konulan 'Sıfır Faizli Cansuyu' kredileri, reel sektör temsilcilerini heyecanlandırmış, üretim ve ticaret yapan işletmelerin büyük ilgisini çekmişti.
Cansuyu projesi, KOBİ'lerin bankalardan kullandıkları kredilerin faizlerinin KOSGEB tarafından ödenmesini ve belirli bir süre kredi geri ödemelerinin ertelenmesini öngören bir uygulamadır.
Ne var ki esnaf sanatkarlar tarafından yeni bir ümit olarak kabul edilen bu uygulama, bir türlü bürokratik engellerden kurtulamamış, küçük işletmelerin beklentilerini karşılayamamıştır.

BÜROKRATİK ENGEL
Sıfır faizli cansuyu kredisi, krizde zor günler geçiren işletmeleri rahatlatmak için Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) tarafından uygulamaya konulmuştur.
Kredi yoğun ilgi görmesine rağmen, sadece imalatçılara verildiğinden, cansuyu projesinden sınırlı sayıda işletme faydalanabilmiştir.
Kredi kapsamını genişletmek isteyen hükümet, 22 Nisan'da KOSGEB kanununu değiştirmiştir. KOSGEB kanununun değiştirilmesiyle, bakkal, manav, kasap, berber, taksici gibi ticaretle uğraşan ya da hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnafın da bu imkandan yararlanması amaçlanmıştır.

BEKLENEN OLMADI
Kanun değişikliği ile bürokratik engellerin aşılacağını düşünenler, geçen süreçte yeni yasanın altyapısının doldurulamaması nedeniyle hayal kırıklığına uğramışlardır.
Söz konusu kanun değişikliğinin üzerinden 5 aya yakın bir süre geçmesine rağmen, uygulama ile ilgili mevzuat tamamlanamadığı için esnaf sanatkarlarımız hala bu krediyi kullanamamaktadırlar.
Hükümet, KOSGEB'in görev tanımını değiştiren kanun ile işin zor kısmını aşmıştır. Bu noktada, kredi kullanımı ile ilgili mevzuat çalışmalarının bir türlü tamamlanamaması, anlaşılır gibi değildir.
Yaşanan ekonomik krizlerden büyük yaralar alan küçük işletmeler, kendilerine avantajlı kredi imkanı sunacak projenin bir an önce yürürlüğe girmesini beklemektedirler.
Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen mevzuat çalışmalarının tamamlanarak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması, vakit geçirilmeden uygulanmaya başlanması, Türkiye'deki KOBİ'lerin ortak beklentisidir.

HATIRLATMA
Yurtdışına açılan işletmelere destek

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Eşleştirme Desteği Programı başlattı. Programla uluslararası işbirliğine yönelen işletmelerin önlerinin açılması hedefleniyor.
Buna göre uzun vadeli ticari işbirlikleri için zemin hazırlayan Eşleştirme Merkezleri'ne üye KOBİ'lere, aldıkları hizmet karşılığı geri ödemesiz destek verilecek.
Temel hizmetler desteğinin üst limiti 250, organizasyonel hizmetler desteğinin bin 250, danışmanlık hizmetleri desteğinin 5 bin, daimi sergi-showroom hizmetleri desteğinin 2 bin olmak üzere, toplam destek üst limiti 8 bin 500 lira olacak.

SORU CEVAP
Soru: Şirinyer'de erkek berberiyim. Bu sene ilköğretimini tamamlayan oğlum da iki yıldır tatillerde yanımda çalışıyor. Meslekte bir hayli gelişme gösterdi. Oğlum için ustalık belgesi alabilir miyim? Bu koşullarda çıraklık eğitim sisteminden ne gibi faydalar görürüz? (Fahri Demir)

Cevap: Oğlunuzun ustalık belgesi alabilmesi için mutlaka çıraklık sözleşmesi yapması gerekmektedir. Çıraklık sözleşmesi olmadan yapılan çalışmalar dikkate alınmamaktadır.
Oğlunuz sözleşme yapıldıktan sonra üç yıl çıraklık, iki yıl da kalfalık eğitimi alacaktır. Bu eğitimlerde başarı gösterdiği takdirde, ustalık belgesi sınavlarına girmeye hak kazanabilecektir.
Bu konuda daha ayrıntılı bilgileri size en yakın mesleki eğitim merkezi müdürlüklerinden almanız mümkündür. İşyerinizin Şirinyer'de olduğunu belirtmişsiniz. Bu durumda Altındağ'da bulunan İzmir Bornova Mesleki Eğitim Merkezi'ne müracaat edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA