• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnafa KOSGEB müjdesi ZEKERİYA MUTLU

Esnafa KOSGEB müjdesi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.10.2009, 00:00
Geçen ay bu köşede yayımlanan yazımızda, aylar önce değiştirilen KOSGEB kanununun, bir türlü yürürlüğe girememesini eleştirmiş, Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen mevzuat çalışmalarının tamamlanarak bir an önce Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması gerektiğini dile getirmiştik.
Konu ile ilgili 18 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı, esnaf kesiminin KOSGEB desteklerine ilişkin beklentilerini karşılayacak nitelikte olmuştur.
Yeni düzenleme ile üretim yapan işletmelerin yanı sıra, bakkal, manav, kasap, berber, taksici gibi ticaretle uğraşan ya da hizmet sektöründe faaliyet gösteren esnaf sanatkarlara da KOSGEB imkanlarından yararlanma hakkı tanınmaktadır.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesinde başta Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olmak üzere, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin ve esnaf teşkilatlarının girişimlerinin de büyük payı bulunmaktadır.
Bundan sonraki süreçte KOSGEB destekleri programları, TESK'in de Genel Başkan düzeyinde temsil edildiği KOSGEB İcra Kurulu'nda onaylanarak yürürlüğe girecektir.
KOSGEB İcra Komitesi'ne Sanayi ve Ticaret Bakanı başkanlık ederken, TESK Genel Başkanı, DPT, Maliye, Gümrük, Sanayi Müsteşarları, TOBB Başkanı, Genel Kurul'da temsil edilen üniversite rektörü, TÜBİTAK Başkanı ile KOSGEB Başkanı, kurulun diğer üyelerini oluşturacaktır.

BORÇLULAR DA KAPSAMDA

Yürürlüge giren uygulamaya göre, KOSGEB desteklerinden kamuya vergi ve prim gibi borcu bulunan yüzbinlerce işletme de faydalanabilecektir.
Düzenleme ile ekonomik krizden en fazla mağdur olan kesim olan esnaf sanatkarların rahatlatılması, reel sektöre canlılık getirilmesi hedeflenmektedir.
KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması, mevcut yapıların daha iyi şartlarda devam ettirilmesi, üretim maliyetlerindeki finansman yüklerinin azaltılması, yeni yatırım, üretim ve istihdam olanaklarının sağlanması temel amaç olacaktır.
KOSGEB, krizin etkilerinin ilk hissedilmeye başlandığı 2008 yılı sonunda ve 2009'da cansuyu kredisi, ihracatçı KOBİ'lere destek, 1000 artı 1000 KOBİ Yatırım Destekleme Programı adları altında toplam 1.6 milyar liralık kredi için destek sağlamıştır. Yeni dönemde küçük işletmelerin bugüne kadar iştirak edemedikleri bu fırsatlardan yararlanmaları öngörülmektedir.

İŞTE SEKTÖRLER

Bakanlar Kurulu kararıyla imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama, bilgi ve iletişim, madencilik, enerji, su, bilimsel faaliyetler, idari ve destek hizmetleri, kültür, sanat, eğlence, spor ile diğer hizmet faaliyetleri KOSGEB'in destek alanına dahil edilmiştir.
Söz konusu uygulamadan yararlanabilecek meslek dallarının listesi, ilgili yönetmelik ve Bakanlar Kurulu kararı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin internet sitelerinde yer almaktadır.

HATIRLATMA
Fırsat yaratana destek

İşverenin üzerindeki yükün hafifletilmesi için hazırlanan düzenlemeye göre Aralık ayı sonuna kadar yeni işe girenlerin sigorta primleri 6 ay boyunca İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak. Son üç ayda yeni eleman alanlar da uygulamadan yararlanabilecek. 6 aylık destek süresini Bakanlar Kurulu bir yıla kadar uzatabilecek.
Söz konusu uygulamadan yararlanacak işçilerin kayıtlı çalışanlar dışında olması gerekiyor. Kaçak işçi çalıştırana, işyerini kapatıp yeni bir isimle açana teşvik verilmeyecek, uygulamayı istismar eden işverenlere ise ceza kesilecek.

SORU CEVAP
Soru: 2007 yılına kadar Buca'da sanayide, oto boyama işinde bir işletmede maaşlı olarak çalıştım. Oto boya mesleği üzerine ustalık belgesine sahibim. Son iki yıl başka bir meslek üzerine sigortalı olarak çalıştım. Önümüzdeki ay ise oto boya üzerine kendi işyerimi açmak istiyorum. Önceden oto boyama mesleği üzerine aldığım ustalık belgesi geçerli midir? Ustalık belgemin geçerlilik süresi ne kadardır? (Nezih Keskiner)
Cevap: Vergi, sicil ve oda kaydı gibi resmi işlemlerinizi tamamlayarak işyerinizi açabilirsiniz. Önceden aldığınız ustalık belgeniz geçerlidir. Ustalık belgeleri diploma gibidir, ömür boyu kullanabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA