• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf, GDO’lu gıdalar hakkında bilgilendirildi ZEKERİYA MUTLU

Esnaf, GDO'lu gıdalar hakkında bilgilendirildi

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2010, 00:00
Hafta başında İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile EGE-KOOP'un düzenlediği "GDO'lu Gıdaların Toplum ve Çevre Sağlığına Etkileri" konulu panelde, son günlerde kamuoyunun gündemini oldukça meşgul eden GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürünler konusunda ayrıntılı bilgiler verildi.

İNSAN SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Kamuoyunun çok fazla bilgi sahibi olmadığı GDO'lu ürünlerin yetiştirilmesi ve topluma arzı, insan sağlığını ve ülke tarımını ilgilendiren önemli bir konudur. Her yaş grubu insanımızın etkilenebileceği GDO'lu ürünler hakkında toplumun doğru bilgilendirilmesi gerekmektedir.
İnsan sağlığını tehdit eden GDO'lu ürünler, ülke genelinde binlerce bakkal, market, manav, pastane, fırın, büfe, kantin, lokanta ve pazaryeri gibi sayısız gıda maddesi üreten, satan ve toplu tüketime arz eden işyeri sahibi esnaf ve sanatkarlarımızı da yakından ilgilendirmektedir.
Vatandaşlarımız, ihtiyaçları olan gıda maddelerini, üretim ve satış yapan esnaf ve sanatkarlarımızdan temin ederlerken, sıkça bu gıdaların GDO'lu olup olmadıkları hakkında sorular sormakta, ambalajlı gıdaların etiketlerinde, o gıdanın GDO'lu olup olmadığı ifadelerini aramaktadırlar.

AMACIMIZA ULAŞTIK
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, GDO'lu ürünler konusunda esnaf sanatkarlarımızı aydınlatmak, onların tüketicilerden gelen sorulara doğru ve net cevap verebilmelerini sağlamak amacıyla EGE-KOOP ile ortak çalışma yürütmüştür.
İki kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen panele, özellikle gıda ürünleri imal eden ve satan pek çok meslek odamızın başkan ve yöneticilerinin ilgi göstermesi, Birliğimizin panel çalışmalarında hedeflediği amaca ulaştığını göstermektedir.
Panele katılan oda yöneticilerimiz, kendi üyelerine edindikleri bilgi ve izlenimleri aktaracak, toplumun aydınlatılmasında önemli rol oynayacaklardır.
(Bu noktada, toplumsal olaylara duyarlılığıyla bilinen ve paneli gerçekleştirirken birlikte çalışmaktan zevk duyduğumuz EGE-KOOP Genel Başkanı sayın Hüseyin Aslan'a ve kurum çalışanlarına da İzmir esnaf teşkilatı adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum.)

Vatandaşın aklı karışık
Bugün için halen vatandaşlarımızın büyük çoğunluğunun kafasında sayıları en az 800 civarında olduğu belirtilen GDO'lu gıda maddelerinin, insan vücudundaki etkilerinin neler olacağı, GDO'lu tohumlarla ülkemizde üretim yapılıp yapılamayacağı gibi sorular yer almaktadır. Ancak bugüne kadar ne yazık ki yetkililerden doyurucu bilgiler alınamamıştır.
GDO'lu ürünlerin insan sağlığı açısından oldukça riskli olduğu ve GDO'lu tarım ürünlerinin ülkemize uzunca zamandan beri girmeye devam ettiği bilinmektedir.

ESNAF YÜKÜMLÜ DEĞİL
Bugün tezgahında ambalajlı gıda ya da tarım ürünü (meyve-sebze) satan esnaf sanatkarlarımız sadece sattığı ürünün son tüketim tarihine ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan üretim izninin olup olmadığına bakmakla yükümlüdür.
Buna rağmen gıda üretimi yapan üyelerimize GDO'lu ürünler konusunda tüketicilerden farklı sorular gelmekte, halkın gıda ürünlerine endişeli yaklaşımı bu sektörde faaliyet gösteren esnaf sanatkarımızın iş potansiyellerinin düşmesine de neden olmaktadır.

HALK AYDINLATILMALI
İzmir Birliği EGE-KOOP ile birlikte düzenlediği panelle bu konuda hem esnaf kesimini hem tüketicileri bir nebze olsun bilgilendirmeyi hedeflemiştir.
Ülke yöneticilerinin de, daha geniş katılımlı paneller, eğitim programları, televizyon ve gazete yayınları ile halkı GDO'lu ürünler konusunda bilgilendirmeleri, günün bir zorunluluğu olmuştur.

HATIRLATMA
Kart borçlularına yeni şans

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 2009'da çıkarılan kredi kartı borçlarına yeniden yapılandırma imkanı getiren yasadan yararlanamayan borçlulara ikinci bir şans tanımak için düğmeye bastı.
BDDK, geçen yıl çıkarılan düzenlemeyi, 2011 yılının Mart ayına kadar uzatmayı planlıyor. BDDK konuyla ilgili olarak bir yönetmelik değişikliği hazırlayarak, Türkiye Bankalar Birliği'nin görüşüne sundu.
Tüketiciler kadar esnaf sanatkarlarımızı da yakından ilgilendiren konu ile ilgili gelişmeleri bu köşede yeri geldikçe işleyecek, esnaf sanatkarlarımızı ve halkımızı bilgilendireceğiz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA