• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Vergi Haftası’nın ardından ZEKERİYA MUTLU

Vergi Haftası'nın ardından

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.03.2010, 00:00
İzmir Vergi Dairesi tarafından bu yıl 21'incisi kutlanan Vergi Haftası'nda, toplumun vergi bilincini geliştiren etkinlikler gerçekleştirilmiştir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin de destek vermeye çaba gösterdiği etkinliklerle, vergilerin zamanında ödenmesinin gereği vurgulanmış, devlet işleyişinde vergi tahsilatlarının önemine dikkat çekilmiştir.

ESNAF İLE İŞBİRLİĞİ
İzmir'de Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Bulut'un ve ekibinin çalışmaları esnaf teşkilatımız tarafından da takdirle izlenmektedir. Vergi dairesi yetkilileri ile esnaf odalarının yöneticileri karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde güzel işbirliklerine imza atmaktadırlar.
Esnaf sanatkarlarımız yaşadıkları tüm ekonomik güçlüklere rağmen, vergi ödeme konusunda tutarlılığını ve kararlılığını korumaktadırlar. Bu takdir görmesi ve teşvik edilmesi gereken bir özverili bir tutumdur.
Türkiye'de küçük işletmeler toplam vergi gelirleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Üreten, istihdam yaratan, kriz dönemlerinde sektörlerin kırılganlıklarını önleyen küçük işletmelerin bu nitelikleri de göz önüne alındığında, kesime yönelik bazı vergi kolaylıklarının hayata geçirilmesinin gerekliliği ortaya çıkacaktır.
Vergi borçlarına enflasyon oranında faiz uygulanarak yeniden yapılandırılması veya sınırlı muafiyetler gibi tedbirler, ülke genelinde esnaf teşkilatlarının ortak beklentisidir.

ORANLAR DÜŞÜRÜLMELİ
2009 yılının zor günlerinde bazı sektörlerde yapılan geçici vergi indirimlerinin ekonomiyi ne denli canlandırdığı hala hatırlardadır.
Vergi gelirlerini artırmak için, oranlarının yükseltilmesi yerine, mükellef tabanının genişletilmesini ve adaletsizliklerin giderilmesini sağlayacak önlemler alınmalıdır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu yönde yapılacak her çalışmanın en büyük destekçisi olacaktır.

Bayraklı'da faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımızın dikkatine

Soru:
Sayın Başkanım, Bayraklı'da bir büfe işletiyorum. İzmir Büfeciler Odası'na ve Esnaf Sicil'e kaydım bulunmakta. Geçtiğimiz günlerde işyerime görevli olduklarını belirten iki kişi geldi ve benim sicil kaydımın bulunmadığını tespit ettiklerini söylediler. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na kayıt olmam gerektiğini ifade edip, odanın kurucu başkanı Mustafa Arasan'ın kartvizitini bıraktılar. Bu durumda nasıl hareket etmem gerekiyor? Benim zaten ihtisas odasına ve sicile kaydım var, kanunen sorumluluğum nedir?
Aynı şekilde kardeşim de benimle aynı sokakta bir berber dükkanı açmaya hazırlanıyor. Henüz oda ve sicil kaydını yaptırmadı? Kardeşim ne şekilde hareket etmeli? Bizim kafamız karıştı, aydınlatırsanız seviniriz.
(Adını belirtmek istemiyor)

Cevap: Bayraklı'da böyle bir oda faaliyet göstermemektedir, yoktur. Esnaf arkadaşlarımız, kendilerine bu şekilde gelenlere kesinlikle itibar etmemelidirler. Değerli esnaf arkadaşım. Son günlerde sizin yaşadıklarınızı yaşayan pek çok esnaf sanatkardan şikayetler alıyorum. Öncelikle altını çizerek şunu belirtmek istiyorum. Şu anda Bayraklı'da İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası adı altında bir oda yoktur.
Kimse sizi Bayraklı'da faaliyet göstermeyen bir odaya kayıt yaptırmaya zorlayamaz. Böyle bir şey yasal da değildir. Esnaf sanatkarlarımız bu şekilde kendilerine gelen şahıslara kesinlikle itibar etmemelidirler.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre, bir esnaf odasının kurulması için, hiç bir oda kaydı bulunmayan ve esnaf sicilde kaydı bulunan en az 500 üyeye gereksinim duyulmaktadır.
Bunun yanı sıra, odanın kurulması için, söz konusu 500 üyenin İESOB sicil müdürü önünde imzaladıkları dilekçe ile ilgili Bakanlığa müracaat etmeleri ve izin almaları gerekmektedir.

YASAL DEĞİL

Kısaca, Bayraklı'da İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın kurulduğu şeklinde yapılan açıklama yasal değildir. Siz büfe işlettiğinizi, oda ve sicil kayıtlarınızın bulunduğunu ifade etmişsiniz. Sizin İzmir Büfeciler Odası'na yıllık aidatınızı, esnaf sicile 5 yılda bir vizenizi yatırmanızın dışında yükümlülüğünüz yoktur. Kardeşinizin yeni işyeri açacağınızı belirtmişsiniz.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'na göre, esnaf sanatkarlar çalışmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde Esnaf Sicile kayıt olmakla yükümlüdürler.

ÖNCE SİCİL KAYDI
Esnaf sanatkarların sicile kayıtları yapılmadıkça hiçbir şekilde odaya kaydı da yapılamaz. Kardeşiniz önce İESOB binasının 1'inci katında hizmet veren Esnaf Sicil bürosuna gelecek ve sicil memurlarının belirttiği odaya kaydını yaptıracaktır. Yani esnaf sicil memurları, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve sicil muamelat yönetmeliğine göre kardeşinizin durumunu belirleyip ilgili odaya sevk edeceklerdir. Biraz önce de ifade ettiğim gibi, zaman zaman kendilerinin belediye veya Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü görevlisi gibi tanıtan, 'yeni kurulan veya kurulacak odaya kayıt olmak zorundasınız' diye esnafı uyaran kimseler olduğu Birliğimize yoğun bir şekilde bildirilmektedir. Aklınıza takılan her soruda İESOB'ye müracaat edin. Esnaf sanatkarlarımız kesinlikle bu kişilere itibar etmemelidirler. Esnaf sanatkarlarımız sicil ve oda kaydı ile ilgili konularda her türlü bilgi ve yardımı İESOB Sicil Müdürlüğü'nden alabileceklerdir.

İESOB Sicil Müdürlüğü:
Adres: Şehit Fethi Bey Caddesi, No: 49/1, Birlik Plaza, Kat: 1 İZMİR
Tel: 482 02 62 (Dahili 300)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA