• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
EXPO 2020 İzmir’e önemli kazanımlar sağlayacaktır ZEKERİYA MUTLU

EXPO 2020 İzmir'e önemli kazanımlar sağlayacaktır

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.01.2011, 00:00
İzmir kamuoyunun EXPO 2020'yi tartıştığı şu günlerde, çeşitli vesilelerle bir araya geldiğim esnaf sanatkarlardan EXPO organizasyonlarına yönelik çok sayıda soru alıyorum. Bu nedenle bugünkü yazımızda EXPO konusunu işleyerek, üyelerimize genel bilgiler vermenin yararlı olacağını düşünüyorum.
EXPO organizasyonlarını, firma düzeyinde bireysel katılımların ötesinde, ülke tanıtımlarının yapıldığı çok geniş kapsamlı fuarlar olarak tanımlayabiliriz.
EXPO organizasyonları, düzenlendiği kente değer kazandıran, kentlinin yaşam standartlarını yükselten ve kentin tüm dünyada tanınmasını sağlayan ciddi organizasyonlardır.
EXPO organizasyonlarını düzenleme yetkisi, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından verilmektedir. Aday şehirler, düzenleme yetkisini kazanabilmek için, belirledikleri ana temalara ilişkin kapsamlı sunumlar hazırlamakta, yapılan sunumlar sonucu kazanan kenti de, büronun 157 delegesinin oyları belirlemektedir.
Son organizasyon, 2010 yılında Çin'in Şanghay kentinde düzenlenmiştir. Şanghay'da düzenlenen EXPO 2010, 200 ülke ve 46 uluslararası organizasyonun katılımıyla 2010 yılının Mayıs ve Kasım ayları arasında gerçekleştirilmiştir.
Şanghay EXPO 2010, yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanda düzenlenmiş, 80 bin gönüllü görev almış, 23 bin etkinlik gerçekleştirilmiş ve yarısı yabancı olmak üzere toplam 73 milyon ziyaretçiyi ağırlanmıştır.
Son EXPO'nun, düzenlendiği kente yaklaşık 15 milyar euroluk katkı sağlaması, EXPO organizasyonlarının önemini ortaya koymaktadır.

İZMİR AVANTAJLI
İzmir'de EXPO 2020 organizasyonunun düzenlenebilmesi için, kentteki tüm kurum ve kuruluşlar kenetlenmiş durumdadır.
İzmir Valisi sayın Cahit Kıraç'ın önderliğinde yürütülen ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu'nun özverili yaklaşımlarıyla şekillenen çalışmalara kentteki tüm kurumların yöneticileri tam destek vermektedir. İzmir'de kent gelişimine katkı koyma bilincini taşıyan her kesim, üzerine düşen ödevleri yerine getirmeye hazır bulunmaktadır.
EXPO 2015'e aday olan İzmir, yeni süreç için önemli deneyimler kazanmıştır. Adaylık sürecinde kazanılan deneyimler önemlidir, çünkü geçmiş EXPO süreçlerine bakıldığında, ikinci kez aday olan şehirlerin çoğunun EXPO'yu düzenlemeye hak kazandıkları görülmektedir.
Yani uluslararası platformlarda edinilen tecrübeler göz önüne alınarak, daha önceden de aday olan şehirler genelde tercih edilmektedirler.
Bu avantajın yanı sıra İzmir, medeniyetlerin doğduğu coğrafyanın merkezinde yer almaktadır. İzmir, 5000 yıllık geçmişi, doğal güzellikleri ve girişimci insan yapısıyla bu organizasyonu düzenlemeyi gerçekten hak etmektedir.
EXPO'lar, her ne kadar düzenlenen kentin kimliği ile anılsalar da, aynı zamanda ülkenin onurunu, saygınlığını ve uluslararası alandaki prestijini de ön plana çıkaran organizasyonlardır.
İzmir, 2011 yılında başlayacak resmi başvuru süreci için, en yüksek idari yönetim düzeyinde adaylık iradesini açıklamıştır. Düzenleme hakkının kazanılması durumunda EXPO organizasyonu, İzmir'e önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Kentin görünen ve görünmeyen tüm sorunları yeniden ele alınacak, her alanda yeni yatırımlar yapılacak, yaşam standartları yükselecek, hepsinden önemlisi kentlilik bilinci gelişecektir.
Ancak tüm bu kazanımlar için öncelikle yapılması gereken, EXPO'nun kent halkına doğru anlatılması ve belirli bir farkındalık düzeyinin oluşturulmasıdır.
Bunun için kentteki tüm kurum ve kuruluşların, ortak amaç doğrultusunda ve yüksek bir koordinasyon düzeyinde çalışması gerekmektedir. Kurumların ve kuruluşların üstlendikleri görev ve sorumlulukları elden geldiğince eksiksiz şekilde yapmaya, birbirlerini anlamaya ve birbirlerine güven duymaya çalışmaları, EXPO 2020 sürecinde İzmir'i başarıya taşıyacaktır.

ESNAFIN ROLÜ
Bu noktada esnaf sanatkarlarımıza ve teşkilatımıza da önemli görevler düşecektir. Esnaf sanatkarlar, başarılı bir EXPO organizasyonunun vazgeçilmez parçası olacaklardır.
Doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlar, kentte yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılayan ana unsurlardır. Üretici ile tüketiciyi buluşturan esnaf sanatkarlarımız, EXPO organizasyonu için İzmir'e gelecek yabancı konukların ilk karşılaşacakları kesimi oluşturacaklardır. Ziyaretçilerin ilk karşılaşmalardan edinecekleri izlenim ve memnuniyetler ise hiç şüphesiz organizasyonun olası başarısında önemli bir paya sahip olacaktır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, esnaf sanatkarların kendilerini geliştirebilmeleri, teknolojiyi takip ederek mesleklerinde kendilerini yenileyebilmeleri, bu şekilde tüketiciye daha kaliteli hizmet verilebilmeleri için uzun yıllardır faaliyetlerinde mesleki eğitime ayrı bir önem vermektedir.
Bundan sonraki süreçte de İESOB'un, esnaf teşkilatını oluşturan odalarla birlikte gerçekleştireceği eğitim çalışmaları artarak sürecek, İzmir'e gelen ziyaretçilere ve kent halkına verilen hizmet kalitesinin çıtası her geçen gün biraz daha yükseltilecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA