• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kredi ve kefalet kooperatiflerine borçlu olan esnafa yeni imkan ZEKERİYA MUTLU

Kredi ve kefalet kooperatiflerine borçlu olan esnafa yeni imkan

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.03.2011, 00:00
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün, esnafın kredi kefalet kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin açıklamaları, İzmir Esnaf Teşkilatı tarafından olumlu karşılanmıştır. Ekonomik durgunlukdan en fazla etkilenen esnaf sanatkarlarımızı rahatlatmak için yapılacak her girişim, piyasaların canlandırılmasına, genel üretim ve istihdam potansiyelinin artırılmasına katkı koyacaktır.
Bu açıdan Torba Yasası ile kamu borçlarına yapılandırılma imkanı tanınan esnaf sanatkarların, kredi kefalet kooperatiflerine olan borçlarına da kolaylıklar getirilmesi önem arz etmektedir.

15 NİSAN SON TARİH

Esnafın kredi ve kefalet kooperatifi borçları için düşünülen düzenleme ile ülke genelinde esnaf sanatkarların Halkbank'a olan 490 milyon liralık borçlarının taksitlendirilmesi, yapılandırma ile 215 milyon liralık gecikme faizinin silinmesi hedeflenmektedir. Buna göre, 2011 yılından önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf sanatkarlar, 15 Nisan 2011 tarihine kadar müracaat ederlerse yeniden yapılandırma imkanından faydalanabileceklerdir. Diğer bir deyişle, icra işlemlerine maruz kalan ve temerrüt (gecikme) faizi ödemek zorunda olan esnaf sanatkarların, 15 Nisan'a kadar ilgili kooperatife başvurmaları halinde, 31.12.2010 tarihine kadar olan kooperatif borçları yeniden yapılandırılacaktır. Burada dikkat çeken bir nokta, temerrüt faizlerinin silinmesidir. Temerrüt faizleri ilk kez bu düzenleme ile silinmektedir. Daha önceki yıllarda, farklı dönemlerde borçlulara yönelik bazı kolaylıklar yapılmış ancak hiçbir düzenlemede faiz borçları silinmemişti.

ÖDEME SEÇENEKLERİ

Yeni düzenlemede esnaf sanatkarlara üç ayrı ödeme seçeneği sunulmaktadır.
1- Üç taksitte ödenirse gecikme faizi alınmayacak: Takibe intikal eden ana para borcunun üçte biri peşin, kalanı iki ay içinde ve iki taksitte ödeyenlerden gecikme faizi alınmayacaktır.
2- Takipteki borcunu yıl sonuna kadar taksitlendirmek isteyenlere, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvurunun yapıldığı tarihe kadar yüzde 5 gecikme faizi uygulanacak, tespit edilen toplam borç, yıl sonuna kadar faizsiz ve aylık eşit taksitler halinde yapılandırılacaktır.
3- Takipteki borcunu 24 ay taksitlendirmek isteyenlere, borcun kooperatif takibine intikal ettiği tarihten başvuru yapıldığı tarihe kadar yıllık yüzde 12 gecikme faizi uygulanacak, tespit edilen toplam borç 24 aya kadar faizsiz ve aylık eşit taksitler halinde yapılandırılacaktır.
Burada gözden kaçırılmaması gereken bir husus da, yapılandırmaya müracaat edenlerin icra takiplerinin durdurulması olacaktır. Yani icra takibinde olan esnaf sanatkar, yapılandırma girişiminde bulunduğu takdirde, daha önceden kendisine yönelik başlatılmış olan icra işlemleri de durdurulacaktır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA