• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İESOB, toplam kalite yolculuğunda ilerliyor ZEKERİYA MUTLU

İESOB, toplam kalite yolculuğunda ilerliyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.01.2013, 00:00
Esnaf sanatkarlarımızın kültürel temelini Ahilik Felsefesi oluşturmaktadır. Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir.
Ahilik felsefesinin özünde, iyi ahlaklı olmak, doğruluğu esas almak, dayanışma içinde yaşamak, iş bölümünde ben kelimesinden çok biz diyebilmek, paylaşırken yardımsever olmak, tüketici memnuniyetini gözetmek, yanında çalışanları korumak gibi ilkeler yer almaktadır.
Ahi felsefesi iş ahlakını ön plana çıkarır. Ancak günümüz dünyasında ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir bir gelecek için, iyi bir iş ahlakına sahip olmakla birlikte, iyi bir yönetim şekline de ihtiyaç olduğu bir gerçektir.
Esnaf sanatkarlarımız, iş ahlakını dünyaca kabul görmüş kalite standartlarıyla bütünleştirip, sürekliliklerini sağlayabilmelidirler. Aynı şekilde, esnaf teşkilatları da, aktif yönetim şeklini ekiplerle ve projelerle güçlendirerek, kalite yolculuğunda güçlü adımlarla yürümelidirler.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu düşüncelerle, ekip çalışmalarını yoğunlaştırıp, bilişim, kalite teknikleri ve kişisel gelişim eğitimlerine ilişkin alt yapı çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktadır.
İzmir Birliği'nin burada amacı, üyelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve ticari sürekliliklerini sağlayabilmelerine katkı koymaktır.

Bilimsel çalışma
Günümüzde esnaf camiası, zorluklarla başa çıkmak ve mücadele edebilmek için, iyi bir ekip ruhuna sahip olmak zorundadır. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de, bünyesinde barındırdığı konusuna hakim, sonuç odaklı ekiplerle, doğru planlama yaparak ve bilimsel çalışma sistemi geliştirerek sorunlara çözümler üretmeyi hedeflemektedir.
Oluşturulan ekipler, kalite teknikleriyle, kurumsallığa geçiş sürecini iyileştirerek, sürecin maliyetini ve süresini azaltmakta, İnovasyon'a (yenilenme) zemin hazırlamaktadır. (Unutulmamalıdır ki inovasyon, acımasız rekabet ortamının yaşandığı günümüzde, rekabet avantajı yaratan en önemli etkenlerin başında gelmektedir.)
Amacımız kurumsal bir bakışla kendimizi geliştirmek ve "doğru kişi, doğru yerde, doğru işi yapmalı " felsefesini ilke edinmektir. Eğer büyümek istiyor ve rekabeti telaffuz edebiliyorsak, kurumsal bakışımızı güçlendirmek ve dünya genelindeki standartların ve tekniklerin uygulanabilirliğini araştırmak zorundayız.

Kurumsallık ve kalite
Bilginin ışığında, güçlü yönlerimizi doğru yerlerde ve doğru adımlar atarak kullanabilmeli, zayıf yönlerimizi, yakaladığımız fırsatlarla güçlü yönlere çevirebilmeli ve yaratıcılığımızı doğru kullanabilmeliyiz.
Günümüz dünyasında tehditlerin nereden geleceği belli değildir. Dolayısıyla, üstümüze gelen tehditlerden sıyrılma becerisine sahip olabilmemiz için, sağlam bir ekip ve sağlam bir kurumsal altyapıya sahip olmamız gerekmektedir.
Biz bu alt yapı çalışmasını, bünyemizde yer alan danışman kadromuzdan aldığımız eğitimlerle birlikte, Kalder'den (Türkiye Kalite Derneği) aldığımız EMM (Ekipte Mükemmelik Modeli) eğitimi desteği ile daha da güçlendirmiş bulunmaktayız.

Mükemmelliği Arayış Sempozyumu'na iki projemiz
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, tüm bu çalışmalarını ve emeklerini taçlandırmak için, bu yıl Kalder'in düzenlediği Mükemmelliği Arayış Sempozyumu'na, Ar-Ge ve Bilişim tabanlı iki ayrı proje ile başvurmuştur.
Üyelerimize hizmet sunmak amaçlı oluşturulan iki projemiz şöyle şekillenmektedir:
1-Ar-Ge tabanlı çalışmamız, Artı Değer Esnafa Değer başlığı altında ebruli, sanayi sitesi envanteri gibi projelerden,
2-Bilişim tabanlı çalışmamız ise, Sanal Dükkan başlığı altında Bize Sorun, Alo Esnaf gibi projelerimizden oluşmaktadır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bu çalışmalarıyla 'Kalite yarışında biz de varız' demektedir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA