• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yazar kasalar ile POS cihazları birleşiyor ZEKERİYA MUTLU

Yazar kasalar ile POS cihazları birleşiyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.06.2013, 00:00
Evet, artık yazar kasalar ile POS cihazları birleşiyor. Yazar kasa ile POS cihazı birleştirilmiş ve "Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz" olarak anılan yeni cihazlar kullanıma hazır hale getirilmiştir.
Buna göre:
1- Seyyar POS cihazı kullanan, kapıda ve masada ödeme alan tüm işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren Maliye'nin zorunlu kıldığı 'Yazar kasa-POS' cihazlarını kullanacaktır. (Örnek vermek gerekirse, bu kapsama, seyyar POS cihazı ile eve su, tüp, pide getiren esnaf grupları veya sabit mekanda çalışan ancak masalara hesap için seyyar POS cihazı götüren lokantalar, pastahaneler v.b meslek grupları dahil olmaktadır.)
2- Sabit POS cihazı kullanan işletmelere ise cihazlarını değiştirmeleri için 2015 yılı sonuna kadar süre tanınmıştır.
3- Basit usulde vergiye tabi esnaf sanatkarların yazar kasa kullanma mecburiyetleri bulunmuyor. Dolayısıyla basit usule tabi üyelerimizin bu yeni cihazları da kullanma zorunluluğu olmayacaktır.

Vergi dairesine kayıt
Seyyar POS cihazı kullanıp 1 Temmuz'dan itibaren yeni cihaza geçecekler, aldıkları yeni cihazların alış faturasındaki tarihi takip eden 90 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği ile birlikte) cihazlarını kayıt ettirmek zorundadırlar.
Sabit POS cihazı kullanan ve yeni cihaz alanlar ise, yeni cihazların alış faturasında yer alan tarihten itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine cihazlarını kaydettirmek zorundadırlar.
Belirtilen süreler içerisinde, yeni nesil cihazını ilgili vergi dairesine kaydettirmeyenlerden;
- Bilanço usulüne göre defter tutanlara (1. sınıf defter tutanlar) 1.200 lira,
- İşletme hesabı esasına göre defter tutanlara (2. sınıf defter tutanlar) ise 600 lira usulsüzlük cezası verilecektir.

Mali hafıza
Şu anda mevcut yazarkasasının mali hafızası dolan ve sabit POS cihazı kullanan esnaf sanatkarlar, 2013 yılı sonuna kadar Maliye'ye müracaat ederek mali hafızalarını yeniletebilmektedirler.
Ancak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, mali hafızaları dolanlara yeni mali hafıza takılmayacaktır. Bu üyelerimiz yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alacaklardır.
Öte yandan sabit POS cihazı kullanan üyelerimiz, mali hafızaları dolmayan mevcut yazarkasalarını 31 Aralık 2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir.

İESOB-Denizbank işbirliği
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaza sahip olmak için, İESOB Esnaf Kart ve İşletme Kart sahiplerine Denizbank tarafından üç farklı fırsat paketi sunulmaktadır.
- Birinci fırsat paketi, ciro taahhüdü verilerek yeni nesil ödeme kaydedici cihazın ücretsiz edinilmesini içermektedir. Buna göre bankaya aylık ciro taahhüdü veren esnafın alacağı cihazın bedelini Denizbank üstlenecektir. Örneğin bankaya 12 ay boyunca (yüzde 1.5 komisyonla) aylık 12 bin lira ciro taahhüdü veren üyemizin cihazının bedelini Denizbank karşılayacaktır.
- İkinci paket esnafa düşük komisyon fırsatı tanımaktadır. Bu paket esnaf sanatkarın cihazı satın aldıktan sonra Denizbank'a başvurması halinde geçerli olacaktır. Denizbank burada yeni cihaz sahibi üyemize, POS kullanımlarında cari düzeyden (yüzde 1) indirimli olarak yüzde 0.5 komisyon oranıyla çalışma fırsatı tanımaktadır.
- Üçüncü seçeneğe göre, İşletme Kart-İESOB Esnaf Kart ile 36 ay boyunca aylık minimum 2.000 lira harcama sözü veren üyemiz, yeni nesil ödeme kaydedici cihazını hiçbir ücret ödemeden edinebilecektir.
Kanunla ilgili ayrıntıları öğrenmek isteyen üyelerimiz, İESOB Ar-Ge Birimi ve İESOB Muhasebe Birimine; fırsat paketleri hakkında detay almak isteyen üyelerimiz ise en yakın Denizbank şubesine müracaat edebilirler.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA