• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yazarkasalar ile POS birleşmesi Ekim’e kaldı ZEKERİYA MUTLU

Yazarkasalar ile POS birleşmesi Ekim'e kaldı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.07.2013, 00:00
Bir süre önce yayınlanan köşe yazımızda, artık yazar kasa ile POS cihazının birleştirileceğini ve "Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz" olarak anılan yeni cihazların kullanıma hazır hale getirildiğini hatırlatmıştık. Uygulamaya göre, seyyar POS cihazı kullanan, kapıda ve masada ödeme alan tüm işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren Maliye'nin zorunlu kıldığı 'Yazar kasa-POS' cihazlarını kullanacaklardı.
Ancak Maliye Bakanlığı, seyyar POS cihazı kullanan işletmeler için yeni cihazlara geçiş süresini 1 Ekim tarihine ertelemiştir. Bu erteleme sadece seyyar POS cihazı kullanarak, kapıda ve masada ödeme alan işletmeler için geçerli olacaktır. Çünkü zaten sabit POS cihazı kullanan işletmelere cihazlarını değiştirmeleri için 2015 yılı sonuna kadar süre tanınmıştı.
Kanaatimizce seyyar POS cihazı kullanan işletmeler için tanınan erteleme kararı son derece yerinde bir karar olmuştur. Çünkü hemen hemen tüm ekonomik çevrelerce yeni uygulamaya geçiş için tanınan sürenin yetersiz olduğu savunulmaktaydı.
Esnaf teşkilatının yöneticileri tarafından da, başta esnaf sanatkarlarımız olmak üzere piyasaların yeni uygulamaya tam hazır olmadığı ifade ediliyor, geçiş sürecinde üyelerimizin bazı sıkıntılarla ve mağduriyetlerle karşılaşabileceklerinden endişe duyuluyordu.

SON DURUM
Maliye Bakanlığı'nın erteleme kararından sonra uygulamadaki son durum şöyle şekillenmiştir;
1- Seyyar POS cihazı kullanan, kapıda ve masada ödeme alan tüm işletmeler 1 Ekim'den itibaren Maliye'nin zorunlu kıldığı 'Yazar kasa-POS' cihazlarını kullanacaktır. (Örnek vermek gerekirse, bu kapsama, seyyar POS cihazı ile eve su, tüp, pide getiren esnaf grupları veya sabit mekanda çalışan ancak masalara hesap için seyyar POS cihazı götüren lokantalar, pastahaneler v.b meslek grupları dahil olmaktadır.)
2- Sabit POS cihazı kullanan işletmelere ise cihazlarını değiştirmeleri için 2015 yılı sonuna kadar süre tanınmıştır.
3- Basit usulde vergiye tabi esnaf sanatkarların zaten yazar kasa kullanma mecburiyetleri bulunmuyor. Dolayısıyla basit usule tabi üyelerimizin bu yeni cihazları da kullanma zorunluluğu olmayacaktır.

VERGİ DAİRESİNE KAYIT
Seyyar POS cihazı kullanıp 1 Ekim'den itibaren yeni cihaza geçecekler, aldıkları yeni cihazların alış faturasındaki tarihi takip eden 90 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği ile birlikte) cihazlarını kayıt ettirmek zorundadırlar.
Sabit POS cihazı kullanan ve yeni cihaz alanlar ise, yeni cihazların alış faturasında yer alan tarihten itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine cihazlarını kaydettirmek zorundadırlar.
Belirtilen süreler içerisinde, yeni nesil cihazını ilgili vergi dairesine kaydettirmeyenlerden;
- Bilanço usulüne göre defter tutanlara (1. Sınıf defter tutanlar) 1.200 lira,
- İşletme hesabı esasına göre defter tutanlara (2. Sınıf defter tutanlar) ise 600 lira usulsüzlük cezası verilecektir.

MALİ HAFIZA
Şu anda mevcut yazarkasasının mali hafızası dolan ve sabit POS cihazı kullanan esnaf sanatkarlar, 2013 yılı sonuna kadar Maliye'ye müracaat ederek mali hafızalarını yeniletebilmektedirler.
Ancak 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, mali hafızaları dolanlara yeni malo hafıza takılmayacaktır. Bu üyelerimiz yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alacaklardır.
Öte yandan sabit POS cihazı kullanan üyelerimiz, mali hafızaları dolmayan mevcut yazarkasalarını 31Aralık 2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA