• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Şartları uygun olan ve peşin ödeyebilen Bağ-Kurlu’lar hemen emekli olabilecek ZEKERİYA MUTLU

Şartları uygun olan ve peşin ödeyebilen Bağ-Kurlu'lar hemen emekli olabilecek

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.11.2014, 00:00
Yaklaşık bir ay önce yayınlanan Torba Yasa ile, Bağ-Kur'dan emekli olmak isteyen ancak sigortalılık süresinin durdurulması nedeniyle emekli olamayan üyelerimiz için önemli bir fırsat getirilmiştir.
Prim borcu olduğu için sigortalılık süresi durdurulan Bağ-Kur'luların, 31 Aralık 2014'e kadar SGK'ya başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarlarını en geç 2 Şubat 2015'e kadar ödemeleri halinde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
Dolayısıyla primleri eksik olduğu için emekli olamayan Bağ-Kur'lular, (Yaş ve hizmet süreleri gibi şartları uygun olması durumunda), borçlarını peşin ödeyerek hemen emekli olabileceklerdir.

ARALIK SONUNA KADAR
2008 yılında gerçekleştirilen Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında, SGK'ya kayıtlı olmalarına karşın, 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla 5 yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan Bağ-Kur'luların, prim borçlarını 3 Ağustos 2009 tarihine kadar ödememeleri halinde, bu sürelerin sigortalılık süresinden sayılmaması öngörülmüştü.
Bu düzenleme sonucunda, birçok Bağ-Kur'lu silinen sigortalılık süreleri nedeniyle emekli olamamıştı. Daha sonra 2011 yılında çıkarılan bir kanunla, söz konusu primlerin peşin olarak ödenmesi şartıyla emekli olma imkanı sağlanmıştı.
Şimdi, 2011 yılındaki yasaya benzer bir imkan, 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Torba Yasa ile yeniden tanınmıştır.
Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, sigortalılık süresi durdurulan Bağ-Kur'lular Aralık sonuna kadar SGK'ya başvurması halinde bu yeni imkandan yararlanabilecektir.
2 Şubat 2015'e kadar borcunu ödeyen Bağ-Kur'luların borçlarına ilişkin süreleri sayılacak ve böylece primleri eksik olduğu için emekliliğini bekleyenler, yaş ve hizmet süreleri de uygunsa kısa sürede emekli olabileceklerdir.

KREDİ PROTOKOLÜ
Bu noktada ülke yöneticilerine tanınan imkandan dolayı teşekkür etmek gerekmektedir. Ancak bu yeni fırsattan daha fazla kişinin yararlanabilmesi için de bir önerimiz bulunmaktadır.
Bu fırsattan yararlanmak ve emekli olmak isteyenlerin borçlarını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Bir hayli yüklü meblağlar tutan bu borçları peşin ödemek isteyenler üyelerimiz bankalardan kredi çekeceklerdir.
Ancak şu anda prim borcunu kapatmak için çekilen kredilerin maliyetleri oldukça yüksektir. Esnaf sanatkarlarımız, prim borcunu kapatmak için çekilen kredilerin faiz ve maliyetlerinin daha aşağı seviyelere çekilmesi beklentisi içindedirler.
Böyle bir çalışma devlet bankaları veya SGK ile özel bir protokol yapacak özel bankalar üzerinden de gerçekleştirilebilecektir. Unutulmamalıdır ki, bu yönde yapılacak bir girişim, emekli olma hayalini kuran Bağ-Kur'lular için getirilen kolaylığı tamamlayıcı bir unsur olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA