• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2015’in ekonomik beklentileri daha olumlu ZEKERİYA MUTLU

2015'in ekonomik beklentileri daha olumlu

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.12.2014, 00:00
Son yazımızda 2014 yılının genel bir ekonomik değerlendirmesini yapmış, geçen yıl ekonomiye iç siyasi gelişmelerin ve küresel etkilerin yön verdiğine dikkat çekmiştik.
2014 yılının üyelerimiz açısından pek parlak geçmediğini de hatırlatmış, sıcak para çıkışı, kurlarda artış, AVM sorunu, Merkez Bankası'nın şok faiz artışı kararları ve kredi kartlarında taksitlendirmelerin daraltılması gibi etkenler nedeniyle esnaf sanatkarlarımızın sıkıntı yaşadığını dile getirmiştik.
Gerçekten 2014 yılında yükselen faizler finansman, yükselen enflasyon ise girdi maliyetlerimizi artırmış, buna karşın yurtiçi kredi piyasasında üyelerimizin payına düşen miktar yüzde 1.4 düzeyine kadar gerilemiştir.

GENEL SEÇİMLER
Pek de parlak olmayan bu tablonun ardından, 2015 yılını değerlendirecek olursak, yeni yılın daha olumlu geçebileceğini söyleyebiliriz. Tahminimizce, Türk ekonomisini, (yaşanacak küresel konjonktürün yanısıra) ilk yarıda genel seçimler, ikinci yarıda ise daha çok iç ekonomik dengelerdeki gelişmeler şekillendirecektir.
Ekonomi çevreleri, yılın ilk yarısında enerji fiyatlarında yaşanacak olumlu gelişmelerin enflasyonu ve zincirin devamında faizleri gerileteceğini ifade etmektedirler.
Bu durumda, seçimler nedeniyle artması muhtemel kamu harcamalarına, faizlerdeki düşmeye bağlı olarak özel talep artışlarının da eklenmesi söz konusu olabilecektir. Dolayısıyla yılın ilk yarısında ekonomi göreli olarak canlı kalabilecektir.

ÜYELERİMİZ AÇISINDAN
Yılın ikinci yarısında ise seçim sonuçları, ABD'nin olası faiz artırımı ve sıcak para hareketleri belirleyici olacaktır. Bu nedenle yılın ikinci yarısı için öngörüde bulunabilmek oldukça güçtür.
Buna karşın, en azından Türkiye'nin 2014'e oranla 2015 yılına daha az belirsizlik ortamında girdiği söylenebilecektir.
Böylesi bir ortamın esnaf ve sanatkarlar açısından anlamı ise en azından yılın ilk yarısı için nispeten canlı bir ekonomi demektir.
Kredi faizlerinde gerileme için yılın ikinci çeyreği daha anlamlı görünmektedir. Bu noktada reel sektörün daha avantajlı krediler bulabileceği düşünülebilecektir.
Bununla birlikte döviz kredileri konusunda çok dikkatli olunması uygun olacaktır. Daha önceden de pek çok platformda dile getirdiğimiz gibi, üyelerimizin mümkün olduğu kadar dövizle borçlanmadan kaçınmalarını tavsiye etmekteyiz.
2015 yılında esnaf sanatkarların yöneticilerine de önemli görevler düşmektedir. Bu çerçevede Türkiye'de esnaf sanatkar idarecilerinin 2015 yılındaki öncelikli hedefleri;
- Esnaf ve sanatkarlar camiası adına genel seçim konjonktürünü iyi değerlendirebilmek,
- Büyük ve örgütlü gücü kullanarak hem perakende ticarete ilişkin yasal düzenlemenin tamamlanmasını hem de iş ikliminin esnaf sanatkarlara pozitif ayrımcılık yapacak şekilde değiştirilmesini sağlamak olmalıdır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA