Suriye'nin başkenti Şam'ın merkezindeki istihbarat ve polis merkezlerine dün sabah erken saatlerde düzenlenen eşzamanlı saldırılarda 27 kişi hayatını kaybetti, 140 kişi de yaralandı. Suriye devlet televizyonunun haberine göre, saldırılar bomba yüklü araçlarla gerçekleştirildi. Saldırılardan birinin Cemarik Bulvarı üzerindeki istihbarat binasına, diğerinin ise Bağdat Caddesi'ne yakın bir polis merkezine düzenlendiği bildirildi.
Ölenlerden kaçının sivil olduğu açıklanmazken, ölü yaralıların çoğunluğunun devlet memurları olduğu bilgisi verildi. Suriye ordu birliklerinin Özgür Suriye Ordusu'na karşı yoğun operasyonlarını sürdürdüğü günlere denk gelen saldırıları henüz üstlenen olmadı. Saldırıların çapının Özgür Suriye Ordusu'nu aştığını kaydeden siyasi gözlemciler, El Kaide örgütünün Şubat ayında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevinden ayrılması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.
Muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi'nin üst düzey isimlerinden Basma Kodmani de, herhangi bir muhalif silahlı oluşumun böylesine büyük bir saldırıyı düzenlemesinin imkansız olduğunu kaydederek, çok iyi korunan bu binalara, içeriden bir işbirliği olmaksızın saldırılamayacağını savundu.
Halk ayaklanmasının başlangıcından bu yana Şam ve Halep'te çeşitli bombalama olayları meydana gelmişti. 23 Aralık'ta iki güvenlik binasına düzenlenen intihar saldırılarında 44 kişi ölmüş, 166 kişi de yaralanmıştı. 6 Ocak'ta Şam'ın Meydan semtindeki intihar saldırısında 26 kişi hayatını kaybetmiş; 10 Şubat'ta Halep'teki askeri bir binaya düzenlenen saldırı da 28 kişinin canına mal olmuştu.
60 BİN FİRAR
Öte yandan aktif asker sayısının 300 bin civarında olduğu tahmin edilen Suriye ordusundan bugüne kadar 60 bin askerin firar ettiği bildirildi. Bu askerlerin çoğunun Özgür Suriye Ordusu'na katıldığı düşünülürken, çatışmalara katılmak istemeyen bazılarının yurtdışına kaçtıkları açıklandı.
Bu arada muhaliflerle ordu birlikleri arasında dün de çatışmalar yaşandı. Şam'ın dış mahallelerindeki bir cenaze törenine güvenlik güçlerince açılan ateş sonucu 5 kişi hayatını kaybederken, Suudi Arabistan'ın muhaliflere teslim edilmek üzere Ürdün üzerinden silah göndermeye başlayacağı iddia edildi.
Tampon bölge için 700 asker 2 aydır sınırda
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Suriye sınırında tampon bölge kurulabileceğine" yönelik sözlerinin ardından dikkatler bir kez daha Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) çevrildi. TSK, Suriye sınırında tampon bölge kurulması ihtimaline karşı 2 ay önce hazırlıklarını tamamladı. TSK'nın Aralık ayından bu yana sınıra özel harekat timleri konuşlandırdığı öğrenildi. Ankara Güvercinlik'te konuşlu Jandarma Özel Harekat (JÖH) birliklerinden, istihkam sınıfı personeliyle birlikte yaklaşık 700 kişi kademeli olarak Suriye sınırındaki birliklere kaydırıldı.
Tampon bölgenin asıl olarak Esad rejiminden kaçmak isteyen Suriyelilerin güvenliğini sağlamak için oluşturulacağı belirtiliyor. Sınıra yakın bir bölgenin Türk askerleriyle çevrilerek güvenli bir alan sağlanacağı ifade ediliyor. Türkiye, tampon bölge kurarak insani yardımın yanı sıra mülteci görüntüsüyle sınırdan sızmak isteyen PKK sempatizanlarına karşı da önlem almış olacak.
CEYDA KARAASLAN (ANKARA)