İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Denizli'nin dile getirdiği Akdeniz'de işbirliği çağrısı, ziyarette bulunulan kesimler tarafından onay aldı
ENGİN KIRBİÇ (MARSİLYA'DAN BİLDİRİYOR)
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından gerçekleştirilen Marsilya iş gezisi, Akdeniz'de işbirliği anlamında olumlu sonuçlar doğurdu. İZSİAD'ın Atina'nın Pire kentine yapılan ziyaretle başlayan "Avro-Akdeniz Ticaret Merkezi" projesinin ikinci ayağı olan Marsilya iş gezisi programı başarılı geçti.
İZSİAD Başkanı İlknur Denizli'nin Marsilya'daki temaslarda dile getirdiği Akdeniz'de işbirliği çağrısı, ziyarette bulunulan kesimler tarafından onay aldı. Marsilya Limanı İş ve Departman Proje Geliştirme Başkanı Jerome Giraud, "Anlaşmayı hemen imzalayabiliriz" diyerek teklife sıcak baktıklarını açıkladı. Denizli ise, Akdeniz açılımının liderinin İzmir olması gerektiğini vurguladı.
Gezi kapsamında yer alan işadamları yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, iki şehir arasındaki bağın ilerleyen günlerde daha da artacağını söylediler. İZSİAD Başkanı İlknur Denizli, özellikle amaçlarının Akdenizlilik kimliğini öne çıkarmak olduğunu dile getirerek, 4 gün süren yoğun iş gezisi programının amacına ulaştığını kaydetti.
ÖN YARGI KIRILDI
Akdeniz'in etrafındaki ülkelerin büyük bir pazar oluşturduğunu ifade eden Denizli, "Gittikçe büyüyen Akdeniz pazarında her ülke lider olmak istiyor. İzmir'in önümüzdeki yıllarda bu pazarda aktif rol alması amacıyla projeye start verdik. Marsilya ile İzmir birbirine çok benzeyen iki liman şehri. Liman ne kadar hareketli olursa İzmir'in ekonomisi de o derece güçlü olur. Geçmişte gücümüzü limandan alıyorduk. Anlaşmayı hemen imzalayalım diyen liman yetkililerini İzmir'e davet ettik" diye konuştu.
"Avro-Akdeniz Ticaret Merkezi" projesi kapsamında Barselona, İskenderiye ve Beyrut'a da giderek işbirliği çağrısında bulunacaklarını ifade eden Denizli, "Bu gezilerle birbirimizi anlamaya, ön yargıları kırmaya çalışıyoruz. Karşılıklı konuşunca bazı olumsuzlukları yıkmak daha kolay oluyor. Sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları bu işin içine girince politik sorunlar daha kolay çözülüyor. Bu gezilerde İzmir adına bir takım artı değerler oluşturmaya çalışıyoruz. Marsilya'da başarılı da olduk. Bir Akdeniz açılımı yapılacaksa bunun lideri İzmir olmalıdır" dedi.
"Kentin tanıtımına katkı sağladık"
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Hüseyin Porsuk Marsilya ziyaretinin amacına ulaştığı söyledi. Üst çatı olarak üyeleri olan derneklerin benzer organizasyonlarına katılmaya çalıştıklarını anlatan Porsuk, "Burada amaç İzmir'e katkı sağlamaktı, o da gerçekleşti. Bu organizasyonda bunu gördük" dedi.
Marsilya ziyaretinde işadamlarıyla yapılan toplantıda İzmir ile ilgili sunum yapan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can da organizasyonun İzmir'in tanıtımına önemli katkı sağladığını ifade etti. "İZSİAD bizim amacımıza paralel bir tanıtım yaptı" diyen Can, "Bütün dünya böyle yapıyor. Ülkeleri tanıtma yerine bölge ve illerin tanıtımı son yıllarda daha ağırlık kazandı. Bu organizasyonla İzmir, Marsilyalı işadamlarına tanıtıldı" dedi.