Kışın giyinmeye de dikkat, yemeye de

Giriş Tarihi:06.10.2017, 23:30 Güncelleme Tarihi:06.10.2017, 23:30
Soğukların kapıya dayanmasıyla kışlık giysiler reyonlardaki yerini almaya başladı. Beslenme uzmanları ise hastalıklardan korunmada sebze ve meyve tüketiminin önemine değinerek, en yüksek verimi alabilmek için mevsimine uygun beslenmek gerektiği uyarısında bulundu

Havaların soğumasıyla birlikte kışlık ürünler mağazalarda görücüye çıktı. Özellikle mont, sweat shirt, kuzey ve doğu bölgelerde ise yün içlik, termal tayt, yün çorap, eldiven, atkı ve bere gibi ürünler tezgahlara çıktı. Öte yandan kışın vitamin deposu olan ve hastalıklara karşı bizleri koruyan sebze ve meyveler de pazarlarda satılmaya başlandı. Mandalina, elma, pırasa, karnabahar, brokoli, ıspanak tezgahlardaki yerini aldı. Serinleyen havalarla birlikte kışlık giysiler reyonlarda, sebze ve meyveler de tezgahlarda yerini almaya başladı. Batı bölgelerinde daha mevsimlik ürünler kullanılırken kuzey ve doğu bölgelerde gece sıcaklıklarının 10 derecenin altına düşmesiyle daha kalın giysiler tercih edilir oldu. Bu bölgedeki esnaf yün ve termal içlik, yün çorap, atkı, bere ve eldiven gibi ürünleri ellerinde bulundurduklarını belirterek, sezonun yeni açıldığını ve bu ürünlere talebin arttığını söyledi. Daha ılıman bölgelerde ise mont, bot, sweet shirt gibi ürünlerin satışı ağırlık kazandı.

MEVSİM MEYVESİ TÜKETİN

Öte yandan mevsim sebze ve meyveleri de manav ve pazar tezgahlarında yerlerini almaya başladı. Ancak uzmanlar, mevsiminde sebze ve meyve tüketme konusunda uyarılarını yapmaya devam ediyor. Eğer sizler de yediğiniz besinlerden tam anlamıyla verim almak istiyorsanız, özellikle bu uyarıya kulak verin. Uzmanlar pazar veya manavlara sürekli uğramamız halinde patatesin ve soğanın dışında kalan tüm meyve ve sebzelerin daima değişikliğe uğradıklarını belirterek, mevsimine veya ayına göre tüketilen sebze ve meyveler, hormonların kişiyi en düşük seviyede etkileyeceği bir beslenme biçimi olduğunu belirttiler. Zamanında tüketilen meyveler veya sebzeler, diğer zamanlarda tüketildiklerine oranla vücuttaki vitamin oranını artırmaktadırlar.


BESİN DEĞERLERİ ÇOK YÜKSEK

Önümüzde soğuk günlerin olması ve birçok mahsulün yeni yeni toplanmasıyla beraber, sonbahar ve kış aylarında tezgâhlarda karşınıza çıkacak meyve ve sebzelerin önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, özellikle Ekim ayı itibariyle, verim alabilmek adına tüketilmesi gereken meyve sebzelerin besin değerlerinin çok yüksek olduğunu vurguladılar.

LAHANAGİLLERİ ATLAMAYIN

Uzmanlar henüz yaz mevsiminden yeni çıkılmış olduğu için ve gelecek soğuk aylara tüketicilerin kendilerini hazırlamaları için, ay boyunca sebze ve meyve tüketimine önem vermeyi ihmal etmemeleri gerektiğini de hatırlattılar. Enerji veren karbonhidratları da bünyelerine almayı unutmamaları gerektiğini belirten beslenme uzmanları ayrıca kış aylarında tezgahlarda bulunan lahanagillerin kanser önleyici özelliğe sahip beta-karoteni içerdiğini kaydederek, bu ürünlere her öğünde yer vermelerini önerdiler.

GİYSİ KULLANIMININ PÜF NOKTALARI

Uzmanlar yazın kullanılan ürünlerin, yazlık diye kışın kaldırılmasına karşı olduklarını belirttiler. Yazın giydiğiniz şortlarınızın ve eteklerin kaldırmamasını öneren moda uzmanları, koton çoraplarla veya uzun çizmelerle bu ürünlerin kullanılabileceğini belirttiler. Salaş, dökümlü hırkaların içine giymek için tişörtlerin de kaldırılmamasını vurguladılar. Açık ayakkabıların ise diz üstüne kadar gelen çoraplarla ve şifon eteklerle kışa hazır hale getirilebileceği belirtildi. Kot pantolonlar da açık renk değilse kışın da kullanabilir. Yazlık, askılı elbiseleriniz ise üstüne yelek veya ince bir hırkayla rahatça kullanılabilir.

KADİR KEMALOĞLU

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.