Giriş Tarihi: 9 Haziran 2018 10:51Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2018 11:53
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
Yaz aylarının ferahlatıcı meyvesi olan karpuz, Ramazan ayında iftardan sonra da damakları tatlandırıyor. Yüzde 90 oranında su barından karpuz, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kanserden, kalp sağlığına kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Uzman Diyetisyen Öznur Bircan Oktay, Ramazan sonrasında karpuz diyetiyle zayıflamanın yollarını anlattı..
TAM BİR KANSER SAVAŞÇISI!
Karpuzun diğer meyvelerden ayıran ve sağlığımıza katkıda bulunmasını sağlayan mucizevi nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
• 100 gram karpuz ortalama 30 kaloridir, diyet yapanların sıklıkla tükettiği bir meyvedir. Ayrıca içeriğinde birçok vitamin ve minerali içeren yegane besinler arasındadır.
• Yüzde 90'ı sudan oluşur, vücuttan toksik maddelerin atımını hızlandıran detoks etkisi olan bir meyvedir.
• Likopen antioksidanı ve citrulin aminoasidini içeren, dolayısıyla kalp damar sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir.
• C vitamini içeriği yüksek olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Kanser savaşçısı bir sebze olan domatesten 2 kat daha fazla likopen içerir. Birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
• Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini dengelemeye yardımcı olur.
• Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı madde ile böbrek fonksiyonlarını düzenler.
BİR DİLİMİ BİR KÜP ŞEKER KALORİSİNDE
Karpuz faydalı bir meyve fakat unutulmamalı ki, miktar olarak dikkatli tüketilirse faydalıdır. Kişiye göre değişebilmekle beraber bir seferde 1 boydan ince dilim (4 küçük üçgen dilim) karpuz, protein içeriği yüksek bir yemekle birlikte öğün yerine tüketilebilir. Ya da ara öğün olarak 1 dilim az yağlı peynir ya da 1 bardak kefir ile birlikte muhteşem bir ara öğün alternatifi olabilir.