Çikolatanın olmadığı bir dünya düşünebiliyor musunuz?
Eminiz ki, 10 kişiden dokuzu bu soruya "Asla!" cevabını verecektir. Bilim insanları çikolatanın yapıldığı kakao bitkisinin 32 yıl içinde soyunun tükenebileceği konusunda uyarıda bulundu. İşin şakası yok. Dünya çikolatasının yarısından fazlası sadece Batı Afrika'daki iki ülkeden (Fildişi Sahili ve Gana) geliyor.
Bu bölgeler kakaoya, yetişmesi için gereken sıcaklık, yağmur ve nemi sağlıyor. Fakat önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğinin sebep olacağı yüksek sıcaklığın ciddi bir nem kaybına yol açması bekleniyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre, sadece 2.1 santigrat derecelik sıcaklık artışı, 2050 yılına kadar dünya çapında çikolata endüstrisine son verebilir. Araştırmacılar, mevcut çikolata yetiştirme alanlarının yüzde 89'undan fazlasının ekvator etrafındaki nem oranının azalması nedeniyle 2050 yılına kadar ürünlere uygun olmayacağını belirtiyor.
Açıklamalar Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley ve Mars şeker şirketinden yapılan ortak araştırmaya dayanıyor.