Türkiye'de en sık görülen ilk 4 kanserden birinin kalın bağırsak kanseri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Öncel, "Batı tarzı diyet olarak tanımlanan bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı, lifli gıdalardan fakir, kızartılmış gıdalar kalın bağırsak kanseri oluşumunu tetikleyebiliyor" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Öncel, 3 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Günü kapsamında kolorektal kansere ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Öncel, kalın bağırsak kanserinin sıkça karşılaşılan ölümcül bir hastalık olduğuna dikkati çekerek "Gerek ülkemizde ve gerekse gelişmiş toplumlarda en sık görülen ilk 4 kanser arasında kalın bağırsak kanseri bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 1.5 milyon insan kalın bağırsak kanserine yakalanıyor" dedi.
"50 YAŞINDAN İTİBAREN TARAMA YAPTIRIN"
Düzenli taramalarla kolon kanserinin önlenebileceğini belirten Prof. Dr. Öncel, şunları söyledi: "Kalın bağırsak kanseri dünyada ve ülkemizde tarama yapılması önerilen 3 kanserden bir tanesi. Yani kadınlara nasıl ki 40 yaşından itibaren mamografi çektirmelerini öneriyorsak, hiçbir şikayeti olmasa dahi 50 yaşına gelen herkese yılda bir defa gaitada gizli kan testi ve 5-10 yılda bir kolonoskopi yapılmasını öneriyoruz.
"OBEZİTE VE SİGARAYA DİKKAT"
Prof. Dr. Öncel, yediklerimizin kanser oluşumuyla yakın ilişkisi olduğuna değinerek, şu bilgileri verdi: Batı tarzı diyet olarak tanımlanan bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı, lifli gıdalardan fakir, kızartılmış gıdalar kalın bağırsak kanseri oluşumunu tetikleyebiliyor. Sözgelimi toplumlarda et tüketme miktarı ile kalın bağırsak sıklığı arasında bilimsel olarak gösterişmiş yakın bir korelasyon var. Ne yiyeceğimize karar verirken bu bilinci ortaya koymamız gerektiğini düşünüyorum.
Yaşamımızı şekillendiren başka ögeler de kalın bağırsak kanseri olma olasılığımızı belirliyor. Spor yapmamak ve obezite kalın bağırsak kanseri ihtimalini arttırıyor. Alkol ve sigara kullanımı diğer birçok olumsuz etkilerinin yanı sıra kalın bağırsak kanseri olasılığını da arttırıyor. Yaşam stilimizi küçük dokunuşlarla değiştirmek kalın bağırsak kanserinin önlenmesinde en önemli ve ilk adım. Son olarak herkesin kendi kişisel genetik riskini belirlemesinde fayda var."