Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan soğanlı muska böreği sıkça pişirilir. Misafirlere sunulan en güzel lezzetlerden biri olan soğanlı muska böreği nasıl yapılır?
Soğanlı muska böreğinin en pratik ve lezzetli tarifini sizler için derledik. Muska böreği çok sevilen bir tattır ve farklı iç malzemeleriyle hazırlanabilir. İsteğe göre patates, kıyma, peynir vs. tercih edilebilir.
Saray mutfağının çok eski ve sevilen böreklerinden biri olan bu börek, İstanbul halk mutfağında da beğenilerek yapılmıştır. 18. Ve 19. yüzyılda çokça yapılmasına karşın günümüzde unutulan bir börek çeşididir.
D'ohsson Saray mutfağında yapılan enfes böreklerden çok etkilenmiş olsa gerek, 1788 yılında yayınlanmış olan kitabında " hamur işi olan bu böreklerin, halkın çok sevdiği yemek olduğundan; hafifliği, güzelliği (lezzeti) ve kat kat yapraklı oluşu ile Avrupa pastalarına benzediğinden; içlerine çeşit çeşit sebze, et, meyve ve reçel konularak çok büyük yapıldığından, yapan aşçıların çoğunun Arap olduğundan" bahsetmiştir.
Bu böreğin içerdiği baharatlar soğanla çok uyumlu olup böreğin maliyeti de düşüktür.
Malzemeler:
-6 adet yufka
-3 kaşık tereyağı
-6 adet halka doğranmış, hafif haşlanmış ve süzülmüş soğan
-1 çorba kaşığı sirke
-6 yumurta
-1 su bardağı süt
-1 tatlı kaşığı anason
-1 çay kaşığı tarçın
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kakule
Yapılışı:
2 çorba kaşığı tereyağında soğanları ve anasonu biraz pembeleştirin. 5 yumurtayı bir kasede güzelce çırpın, daha sonra sirkeyi ve diğer baharatları da ilave edin. Soğanla güzelce karıştırın, biraz pişirip soğutun.
Diğer tarafta 2 kaşık tereyağını eritin, içerisine sütü ve 1 yumurtayı kırıp güzelce çırpın. Yufkaları üst üste koyarak uzunlamasına şeritler halinde kesin. Tereyağlı karışım ile yufkaları ıslatın. Hazırladığınız soğanlı içi koyup muska şeklinde sarın.