Manisa'da 471'incisi düzenlenen şenlikte dün Sultan Camii'nden saçılan şifalı mesir macununu kapışmak isteyen vatandaşlar izdiham yarattı
ALİ FİLİZKAN/RIDVAN KÖRPE (MANİSA)
Manisa'da 471'nci kez, binlerce el şifa için uzandı, şifalı Mesir macunu, Sultan Camii ve kubbelerinden halka saçıldı. Manisa'nın köklü geleneği bir kez daha yaşatılırken, 4 ton macun yarım saatte tükendi. Mesir kapma yarışına giren vatandaşlar izdihama yol açtı, 50'yi aşkın kişi, çeşitli yerlerinden yaralandı.
Şehzadeliğini Manisa'da geçirmiş padişahların temsili olarak yer aldığı kortej, mehter takımı eşliğinde Sultan Camii'ne yürüdü. Yürüyüşün yarım saat gecikmeli başlamasına ve program değişikliğine, haberi olmayan MHP milletvekilleri Erkan Akçay, Mustafa Enöz ve Ahmet Orhan tepki gösterdi. Kortejin önünde Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa milletvekilleri Mehmet Çerçi, İsmail Bilen, Erkan Akçay, Mustafa Enöz, Ahmet Orhan, İzmir milletvekili Şenol Bal, Manisa'yı ve Mesiri Tanıtma Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Romanya Büyükelçisi Ion Pascu, Makedonya Büyükelçisi Goran Tasvoski, Ukrayna Büyükelçisi Dr. Sergiy Karsunskiy ve Özbekistan Büyükelçilik Müsteşarı İslam Karimov ile Kıbrıs, Almanya, Bosna Hersek ve Makedonya kardeş şehir belediye başkanları ve meclis üyeleri, Ukrayna heyeti, folklor ekipleriyle, Osmanlı İmparatorluğu'nda Manisa'dan yetişen padişahlar Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, 2. Murat, 3. Mustafa, 1. Mustafa, 3. Mehmet ve 2. Selim de temsili olarak yer aldı. Mesir saçımı, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesini canlandıran temsili Hafsa Sultan'ın, Merkez Efendi'yi huzura çağırıp, macunun saçımıyla ilgili beratı ve "Bana şifa olan bu macun bundan sonra halkıma da saçıla. Dünya durdukça bu buyruğum yerine getirilsin" emri vermesiyle başladı. Hafsa Sultan'ı Melis Yücelli, Merkez Efendi'yi tiyatro sanatçısı Tayfun Şengöz canlandırdı.
EZİLENLER VAR
Bu yıl ilk kez, üniversite sınavı nedeniyle cumartesi günü gerçekleşen mesir saçımına, Manisalılar büyük ilgi gösterdi. 25 noktada yapılan saçım töreni yarım saatte tamamlandı. Saçım törenine bakan düzeyinde katılım olmadı.
Bir şifalı macunu kapabilmek için bir çok vatandaş ezilme tehlikesi geçirirken bayılanlar ve yaralananlar ambulansla hastaneye taşındı. 50'nin üzerinde kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Birçok kişi ayakkabısının tekini ya da çiftini kaybetti. Mesir saçanlara, ayakkabılarını, çakmak ve madeni para fırlatanlar da oldu. Şemsiye açarak mesir kapanlarla ağaçlara çıkanlar da ilginç görüntüler oluşturdu.
GENİŞ GÜVENLİK
Manisa Emniyet Müdürlüğü ekipleri sabah erken saatlerden itibaren, kente giriş ve çıkışları kontrol altında tuttu, mesirin atılacağı yolları keserek alana girişleri denetledi. Saçım töreni öncesi Sultan Camii çevresindeki tüm çöp konteynırları didik didik tarandı. Manisa'nın ilçeleriyle İzmir, Balıkesir Aydın, Denizli, Uşak ve Kütahya'dan toplam 400 polis takviye güç olarak Manisa'ya geldi. Yaklaşık 1400 polis saçım töreninin olaysız geçmesi için çaba sarf etti. Kalabalığa karışmak isteyen 30'un üzerinde yankesici yakalandı.
Manisayı ve Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, "Kültür değerimiz mesiri bu yıl 8 farklı ambalajla piyasaya verdik. Mesir kapamayanlar üzülmesin, derneğimizin piyasaya sunduğu dualı mesiri satın alabilirler" dedi. Bu arada Manisa'da Mesir macunu lokumu ve Mesir şekerleri de değişik firmalar tarafından imal edildi.
Her derde deva
Merkez Efendi'nin rahatsızlanan Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı iyileştirmek için 41 çeşit baharattan yaptığı Mesir macunu, 471 yıldır halka da saçılıyor. Her yıl nevruzla birlikte karılmaya başlanan macunun her derde deva olduğu belirtiliyor. İnanışlara göre mesirin faydaları şöyle:
*En ağır hastalar bile şifa bulur.
*Sağlıklı olanlar o yıl hastalanmaz.
*Macun yiyeni o yıl yılan-çıyan sokmaz.
*Macunu yiyen genç kız o yıl evlenir.
*Çocuğu olmayan kadının o yıl çocuğu olur.
*Cinsel gücü artırır. İştah açıcıdır.
Mesir'in içinde zencefil, zulunba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hiyerşambe, çam sakızı, zağfiran, tarçın, üdül kahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarı helile, raziyone, kimyon, zerdeçal, tarçın çiceği, karabiber, çörek otu, darı fülfül, ravend, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, gün balı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu bulunuyor.
Sıla, Manisalıları eğlenceye doyurdu
Mesir Festivali kapsamında ünlü pop şarkıcısı Sıla da önceki gece Cumhuriyet Meydanı'nda hayranlarıyla buluştu. Yaklaşık 40 bin Manisalının ilgiyle izlediği halk konserinde 2 saat boyunca sahnede kalan Sıla, şarkıları ve performansıyla sevenlerini coşturdu.
Bu arada festival için yurtiçi ve yurtdışından Manisa'ya gelen konuklara Mesir Tertip Komitesi tarafından Saruhan Otel'de "Manisa'ya Hoş Geldiniz" yemeği düzenlendi.
Yemeğe Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Romanya Büyükelçisi Ion Pascu, Makedonya Büyükelçisi Goran Tasvoski, Ukrayna Büyükelçisi Dr. Sergiy Karsunskiy ve Özbekistan Büyükelçilik Müsteşarı İslam Karimov katıldı. Kıbrıs, Almanya, Bosna Hersek ve Makedonya kardeş şehir belediye başkan ve meclis üyeleri ile Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kardeşi Ümit Doğay Arınç da gecenin protokol üyeleri arasında yer aldı. Yemeğin ardından tüm davetliler, ellerinde fenerler ile Mesir saçılacak olan tarihi Sultan Camii önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar Mehter Takımı'nın marşları eşliğinde 'Fener Alayı' yürüyüşü yaptı.
Kendi kültürlerini danslarla tanıttılar
ALİ FİLİZKAN (MANİSA)
Mesir Festivali kapsamında Manisa'ya gelen Türkmenistan, Sırbistan, İtalya ve Yunanistan halkoyunları ekiplerinin gösterileri büyük ilgi çekti. Yabancı grupların kendi kültürlerini sergileyen oyunlarını Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Başkan yardımcıları Mesut Bayram Laçalar, Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Sedat Cesurol, Funda Solak, Belediye Meclis üyeleri, birim müdürleri ve çok sayıda Manisalı izledi.
Bu yıl 471'inci kez düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Festivali etkinlikleri kapsamında onur konuğu Ukrayna başta olmak üzere Türkmenistan, Azerbaycan, İtalya, Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan'dan gelen yaklaşık 400 konuğu kentte ağırladıklarını belirten Başkan Cengiz Ergün, "Festivalin toplumlar ve kültürler arasında dostluk köprüsü kurmasından son derece memnunuz" diye konuştu.